Dimetikoni hiusten- ja ihonhoidossa
Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina
Dimetikoni on silikonipohjainen polymeeri, jota käytetään useissa henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvissä tuotteissa. Sen käytöstä on puhuttu paljon viime vuosina. Joidenkin mielestä sen pitäisi olla myrkyllisten kemiallisten aineiden luettelossa, eikä sitä tulisi käyttää kosmetiikkateollisuudessa. Tänään otamme selvää dimetikonin hyödyistä ja haitoista erityisesti hiustenhoidossa.
Tätä yhdistettä löytyy siis monista ihon- ja hiustenhoitotuotteista. Dimetikoni auttaa muodostamaan suojaavan esteen, joka vähentää ihon ja hiusten kosteuden menetystä. Sen turvallisuudesta on olemassa eriäviä mielipiteitä.
Mitä dimetikoni on?
Dimetikoni on silikonista johdettu polymeeri. Jälkimmäinen on johdettu piidioksidista, luonnossa esiintyvästä yhdisteestä, jota löytyy alkuaineista, kuten hiekasta, hiekkakivestä, kvartsista ja graniitista.
Kun hiekka altistetaan erittäin korkeille lämpötiloille, saadaan dimetikonia.
Tämä yhdiste tunnetaan myös polydimetyylisiloksaanina. Sitä käytetään laajasti kosmetiikkateollisuudessa ja sen arvostetuin ominaisuus on viskoelastisuus, mikä tekee siitä joustavan ja muovattavan.
Se antaa ihonhoitotuotteille ja hiustuotteille pehmeän ja silkkisen rakenteen sekä samettisen ulkonäön. Se on hajuton, väritön, hypoallergeeninen ja ei-komedogeeninen.
Käyttötarkoitukset ja edut
Pääasiallinen syy dimetikonin käyttöön kosmeettisissa valmisteissa on sen tarjoama koostumus. Tämä seos antaa tuotteille pehmeän, sileän ja liukkaan koostumuksen kosketuksessa.
Sillä on myös joitain myönteisiä vaikutuksia, jotka olemme listanneet alle:
- Väliaikaisen esteen muodostuminen. Dimetikoni laskeutuu iholle ja hiuksiin muodostaen esteen, joka suojaa ärsyttäviltä aineilta ja allergeeneilta.
- Säilyttää kosteuden. Suojavaikutus auttaa säilyttämään kosteuden ihossa ja hiuksissa.
- Tasoittaa laajentuneita huokosia ja hienoja juonteita. Dimetikoni täyttää ihon halkeamia ja antaa iholle tasaisemman koostumuksen.
- Päällystää hiusten suomut. Tämä on samanlainen vaikutus kuin sillä on ihoon. Tämä johtaa siihen, että hiusvarsi näyttää ja tuntuu tasaisemmalta.
- Tarjoaa mattapinnan. Se tiivistää kosteuden ilman rasvaa. Tästä syystä sitä käytetään laajasti meikkivoiteissa ja kosteusvoiteissa rasvaiselle iholle, koska se tarjoaa kiillottoman lopputuloksen.
Lue myös: 5 vinkkiä ihon suojaamiseksi ilmastointilaitteen vaikutuksilta
Dimetikonin mahdolliset riskit hiuksille
Yleisesti ottaen dimetikoni on turvallinen yhdiste. Eräässä raportissa kuitenkin todettiin, että tämän aineen kertyminen elimistöön voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Sulkuvaikutus sitoisi kosteutta, mutta estäisi myös ylimääräisen kosteuden tunkeutumisen.
Tämä johtaisi kuiviin, hauraisiin latvoihin ja kuiviin, elottomiin hiussäikeihin. Dimetikoni ei ole vesiliukoinen. Siksi se ei hajoa helposti pesemällä.
Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) hyväksyy tämän yhdisteen käytön vaikuttavana aineena. Dimetikonilla on harvoin haitallisia vaikutuksia ihoon, ja kun se aiheuttaa haittavaikutuksia, sen vaikutukset ovat vain väliaikaisia. Tällaisia vaikutuksia voivat olla hiuspohjan kutina, punoitus, polttaminen tai pistely.
Tämäntyyppiset silikonit eivät imeydy ihoon ja hiuksiin. Joten kun ne huuhtoutuvat pois, ne menevät suoraan viemäriin ja päätyvät sieltä jokiin sekä valtameriin.
Jos ne kerääntyvät ympäristöön, ne ovat myrkyllisiä kasvistolle ja eläimistölle. Vuoden 2021 tutkimus varoittaa silikonien kielteisistä ympäristövaikutuksista.
Tunnista tuotteet
Dimetikoni on yksi monien kosmeettisten ja lääketieteellisten tuotteiden komponenteista. Sitä löytyy eri osuuksina, jotka vaihtelevat 15 prosentista 60 prosenttiin.
On tärkeää tarkastella tuotteiden etikettejä, joissa tämä yhdiste löytyy jollain seuraavista nimistä:
- Amino-bispropyylidimetikoni
- Aminopropyylidimetikoni
- Amodimetikoni
- Behenoksidimetikoni
- C30-45-alkyylidimetikoni
- C24-28-alkyylidimetikoni
- Setyylidimetikoni
- Dimetikoni
- Dimetoksisilyylietyleenidiaminopropyylidimetikoni
- Hydroksipropyylidimetikoni
- Polydimetyylisiloksaani
- PDMS
- Stearamidopropyylidimetikoni
- Stearoksidimetikoni
- Stearyylidimetikoni
- Vinyylidimetikoni
Dimetikonia löytyy yleensä seuraavista tuotteista:
- Aurinkosuojat
- Seksuaaliseen kanssakäymiseen tarkoitetut liukuvoiteet
- Kosteuttavat voiteet
- Kutinaa estävät voiteet
- Täiden poistotuotteet
- Shampoot ja hoitoaineet
- Meikkipohjat
- Lääkkeet ilmavaivojen tai ärtyvän suolen oireyhtymän hoitoon
Vaihtoehtoja dimetikonille
Vuonna 2018 tehty tutkimus osoitti, että kasviöljyillä on edullisempi vaikutus hiuksiin verrattuna silikoneista valmistettuihin tuotteisiin. Ne tarjoavat pidempään kestävää voimaa ja kiiltoa. Markkinoilla on useita tuotteita, joita markkinoidaan merkinnällä “silikoniton”. Joitakin vaihtoehtoja dimetikonituotteille ovat ne, jotka sisältävät seuraavia:
- Coco-Caprylate/Caprate
- Bentsyylieetterimyristaatti PPG-3
- Dikaprylaatti/butyleeniglykoli, Dikaprylaatti/dikapraatti
- C12-15-alkyylibentsoaatti-isopropyylimyristaatti
Vain iholle tarkoitettujen tuotteiden vaihtoehdot dimetikonille ovat seuraavat:
- Hyaluronihappo
- Kolloidin
- Skvaleeni
- Glyseriini
- Kaoliini
Dimetikoni ei ole vaarallinen tuote sinänsä. Itse asiassa se on erittäin hyödyllinen kemiallinen yhdiste, mutta sen toiminta on pinnallista ja väliaikaista. Mikäli se kerääntyy elimistöön tai ympäristöön, se voi aiheuttaa ei-toivottuja vaikutuksia.
Sen kielteiset vaikutukset ympäristöön ovat erittäin huolestuttavia ja suosittelemme etsimään vaihtoehtoisia tuotteita.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Rushton H, Gummer C, L, Flasch H: 2-in-1 Shampoo Technology: State-of-the-Art Shampoo and Conditioner in One. Skin Pharmacol Physiol 1994; 7:78-83. doi: 10.1159/000211278.
- Kostik, A. (2021). Kostic A. Silicones in cosmetics and their impact on the environment. Cos ACTIVE J. 2021; 1:34–3934. Cos ACTIVE. Recuperado 28 de agosto de 2022, de https://cosmethicallyactive.com/wp-content/uploads/2022/01/Silicones-in-cosmetics-and-their-impact-on-the-environment.pdf.
- Leite, M. G. A., & Campos, P. M. B. G. M. (2018). Development and efficacy evaluation of hair care formulations containing vegetable oils and silicone. International Journal of Phytocosmetics and Natural Ingredients, 5(1), 9-9.
- Assencio-Ferreira, V. J. (2001). Manifestações neurológicas na intoxicação de lactentes pela associação dimeticona e homatropina: relato de 6 casos. Arquivos de Neuro-Psiquiatria, 59, 238-241.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.