Logo image
Logo image

Miten poistaa silikoni vaatteista?

4 minuuttia
Tahrat vaatteissa voivat olla todellinen riesa, erityisesti kun ne eivät suostu irtoamaan. Haluamme nyt jakaa muutamia konsteja, joiden avulla poistat silikonin vaatteista.
Miten poistaa silikoni vaatteista?
Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Askarrellessa tai pientä remonttia tehdessä vaatteet saattavat tahriintua maalista, öljyistä, liimoista tai muista materiaaleista, joita on hankala poistaa kankaista. Moni onkin pohtinut, miten poistaa silikoni vaatteista vahingoittamatta niitä liimaa irrottaessa.

Onneksi ongelman voi ratkaista jälkiä jättämättä. Kaikki riippuu siitä miten nopeasti toimit ja mitä konstia käytät.

Etkö tiedä yhtään kikkaa? Siinä tapauksessa olet tullut oikeaan paikkaan!

Miten poistaa silikoni vaatteista?

Käytännöllisyytensä ja ominaisuuksiensa vuoksi silikoni on yksi käytetyimpiä tuotteita liimaamiseen kodissa. Sama koskee ammattialoja, kuten kerrotaan Chemical Safety Facts -julkaisussa, jossa korostetaan tämän materiaalin keskeistä asemaa talouden eri osa-alueilla.

Se on väritöntä, läpäisemätöntä ja bioyhteensopivaa. Sitä löytyy puikkoina, nesteenä, kylmänä tai kuumana (se sulatetaan kuumailmapistoolilla) askarteluun ja pieniin kodin kunnostustöihin.

Tällaisissa tilanteissa pisaroita voi pudota vaatteille tai muille kankaille huolimattomuuden seurauksena. Seuraavien ohjeiden avulla vähennät siivoukseen kuluvaa aikaa ja pidät samalla huolta vaatteistasi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös tämä artikkeli: Kuinka poistaa öljytahrat vaatteista? Viisi tuotetta

1. Käytä paperia ja silitysrautaa

Tämä konsti on ihanteellinen silloin, kun haluat poistaa vielä nestemäisessä muodossa olevan silikonin vaatteista. Toisin sanoen tahran on oltava tuore.

Riisu vaate ja levitä se tasaiselle alustalle. Peitä se vessapaperin tai talouspaperin palasella, joka on riittävän imukykyistä sietääkseen kuumaa silitysrautaa.

Seuraava vaihe on nimittäin silittää paperin päältä keskilämmöllä yhden minuutin ajan. Tarkista sitten, onko silikoni tarttunut paperinpalaseen vai pitääkö toimenpide toistaa.

Some figure
Silitysraudasta voi olla apua vielä nestemäisen silikonin poistamisessa.

Käy lukemassa myös tämä artikkeli: Tarttuuko silitysrauta kiinni vaatteisiin? Näin puhdistat sen

2. Miten poistaa silikoni vaatteista jään avulla

Salaisuus tässä on se, että kun jää pääsee kosketuksiin liiman kanssa, se kovettaa liiman, jolloin se on helpompi poistaa.

Laita jääpala suoraan tahran päälle ja anna sen olla siinä muutaman minuutin ajan, kunnes liima jäätyy. Irrota se sitten kynsillä, lastalla, veitsellä tai jollakin muulla välineellä, varoen vahingoittamasta kangasta.

Tämä menetelmä toimii puuvillaan, pellavaan ja jopa keinokuituisiin kankaisiin. Koska kylmällä on tämä vaikutus kankaaseen ja liimaan, voit myös laittaa vaatteen pakastimeen ja odottaa hetken ajan, ennen kuin kuorit liiman pois.

3. Käytä liuotinta silikonin poistamiseen

On olemassa erityinen liuotin, joka poistaa kylmän tai tuoreen silikonin kankaista ja muilta pinnoilta. Noudata vain pakkauksessa olevia ohjeita.

Yleensä ohjeena on levittää tuotetta tahraan ja antaa sen vaikuttaa noin viisi minuuttia. Tämän jälkeen se poistetaan pehmeällä harjalla, veitsellä tai jollakin muulla välineellä.

4. Asetoni ja alkoholi: tehokas yhdistelmä

Näiden kahden nesteen yhdistäminen on hyvä vaihtoehto silloin, kun tahra on kuivunut jo kauan aikaa sitten ja vaatekappale on musta. Sekoita keskenään yhtä suuret määrät 70- tai 96-prosenttista alkoholia ja asetonia tai kynsilakanpoistoainetta ja kaada seos silikonin päälle.

Hankaa kohtaa liinalla ja tarkista irtoaako silikoni. Tarkkaile samalla myös kankaan kuntoa. Kun silikoni pehmittyy, poista jäämät pyöreäpäisen veitsen, kynsien tai pienen lastan avulla.

5. Miten poistaa silikoni vaatteista lusikan avulla

Tässä menetelmässä tulee olla melko nopea, koska sinun on toimittava heti kun liima putoaa. Hyödynnä liiman pehmeyttä ja kaavi sitä lusikalla pois mahdollisimman paljon. Myös pöytäveitsi käy tähän tarkoitukseen.

Jos silikoni on jo ehtinyt kuivua hieman, tämä menetelmä on yhdistettävä johonkin yllä mainituista tekniikoista.

6. Puhdistettu bensiini tai tärpätti

Jokin yllä olevista konsteista toimii melko varmasti, mutta jos näin ei käy, voit turvautua puhdistettuun bensiiniin tai mineraalitärpättiin.

Ne toimivat liuottimen tavoin vaatteessa. Kumman tahansa valitsetkaan, voit laittaa sitä suoraan kankaaseen pehmeäharjaksisella harjalla, tai jos haluat olla oikein varovainen, liinan avulla. Hankaa viiden minuutin ajan tai kunnes tahraa ei enää näy.

Mitä tulee varoa, kun poistaa silikonia vaatteista

Tahran irrottamisen lisäksi pyritään tietysti myös välttämään vaatteen pilaamista poistettaessa silikonia kemikaalien tai välineiden avulla kankaasta. Näiden menetelmien onnistuminen piilee siinä, että ei tehdä virheitä, esimerkiksi jynssätä liikaa. Se on luultavimmin ensireaktiosi, mutta se vain levittää silikonia enemmän.

Älä myöskään kastele vaatetta heti, sillä se jähmettää liiman pikemminkin kuin poistaa sen. On parempi odottaa sen kuivumista itsestään ja noudattaa jo ehdottamiamme vinkkejä, kuten asetonia, silitysrautaa tai jäätä.

Some figure
Kynsilakanpoistoaine on kemikaali, jolla on liuottava kyky, joten se sopii tähän tilanteeseen.

Miten poistaa silikoni vaatteista? Perusvarotoimet

Silikoni on herkkä aine, kuten ovat myös sen poistamiseen käytetyt tuotteet. Tästä syystä ei tulisi jättää huomiotta eräitä varotoimia:

  • Jotta käyttämäsi tuotteet eivät varmasti haalista tai vahingoita herkkiä kankaita, testaa kynsilakanpoistoaineen ja alkoholin seosta tai liuotinta ensin huomaamattomaan kohtaan vaatteessa.
  • Pese vaatekappale tavallisella pyykinpesuaineella ja anna sen kuivua luonnollisesti. Muista olla hankaamatta.
  • Jos tahra on erityisen sitkeä, uita sientä saippuassa ja yritä poistaa jäämät kangasta vahingoittamatta.
  • Käytä käsineitä ja hengityssuojainta käsitellessäsi puhdistettua bensiiniä, tärpättiä tai muita liuottimia, sillä niihin liittyy riski myrkytyksestä tai ihovauriosta.

Paras neuvo vaatteiden suojaamiseksi käsitellessäsi silikonia on laittaa päälle vanhat vaatteet, joita et enää käytä kuin kotioloissa. Näin niiden tahriintuminen ei jää harmittamaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Siliconas. Chemical Safety Facts. American Chemistry Council. Washington. https://www.chemicalsafetyfacts.org/es/siliconas/
  • Castro Neira M. Intoxicaciones con productos domésticos. Servicio Navarro de Salud. Libro electrónico de Toxicología clínica. España. https://www.navarra.es/appsext/DescargarFichero/default.aspx?codigoAcceso=PortalDeSalud&fichero=Toxicologia%5CIntoxicaciones%20por%20productos%20domesticos.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.