Diabetesta koskevat uskomukset, jotka on syytä korjata
Diabetesta koskevat uskomukset ovat monet. Kun ihmisellä todetaan diabetes, kaikkein vaikeinta hänelle on hyväksyä sen vaatimat uhraukset, etenkin ruokailutottumuksia koskien. Lisäksi hänen on uhrattava ne asiat, jotka mainitaan lukuisissa diabetesta koskevissa uskomuksissa. Nämä uskomukset sinäkin olet varmasti kuullut.
Tässä vaiheessa ihminen turhautuu, koska hänen on vahdittava kaikkea mitä hän suuhunsa laittaa.
Ei ole kulunut kauaakaan diagnoosin saamisesta, kun potilas jo miettii, kuinka vaikeaa on elää sairauden kanssa, joka vaatii niin paljon huolenpitoa omasta terveydestä. Diabetesta koskevat uskomukset musertavat monen taisteluhalun heti alkuunsa.
Mutta on muistettava että nekin ihmiset jotka eivät diabetesta sairasta, joutuvat vahtimaan syömiensä makeisten ja epäterveellisen ruoan määrää, jotta heille ei kehittyisi terveysongelmia.
Vaikka diabetes on krooninen sairaus, joka koskettaa jopa 8,5 prosenttia maailman aikuisväestöstä, siihen liittyy yhä uskomuksia, jotka on syytä unohtaa. Löydät ne alapuolelta.
Tyypin 1 ja 2 diabetes ovat samanlaiset
Nämä diabetesta koskevat uskomukset aiheuttaa sen, että ihmiset sekoittavat niiden hoidot keskenään, mikä saattaa johtaa jopa vakaviin terveysongelmiin. Kuvittele esimerkiksi, että sinulla diagnosoidaan tyypin 2 diabetes, mutta perheenjäsenesi ostaa sinulle ykköstyypin diabetekseen tarkoitettua lääkettä. Hänellä oli varmasti hyvät aikomukset, mutta tilasi parantamisen sijaan hän pahentaa sitä.
On tärkeää tietää, millainen minkäkin tyypin diabetes on, jotta vältetään tähän ensimmäiseen uskomukseen liittyvät ongelmat ja jotta meillä olisi selkeämpi kuva näiden kahden diabetestyypin eroista.
Kun ihmisellä todetaan ykköstyypin diabetes, tämä tarkoittaa sitä, että hänen elimistönsä ei tuota insuliinia. Insuliini on haiman valmistama hormoni, jota kaikki tarvitsevat. Insuliini vie soluille energiaa glukoosin muodossa.
Ykköstyypin diabetes on autoimmuunisairaus, joka saa elimistön hyökkäämään insuliinia tuottavia soluja vastaan.
Sen sijaan kakkostyypin diabetes ilmenee silloin, kun keho kyllä tuottaa insuliinia, mutta ei käytä sitä tehokkaasti. Kun jollakulla on tämän tyypin diabetes, se tarkoittaa että hänen elimistönsä kärsii insuliiniresistenssistä.
Jos sinulla on tämän tyypin diabetes, saatat tarvita pienen lisäannoksen insuliinia tunteaksesi olosi paremmaksi.
Diabetesta sairastavien ihmisten tulee käyttää insuliinia
Tämä liittyy edellä mainittuun uskomukseen. Moni luulee, että kaikki diabetesta sairastavat ihmiset joutuvat piikittämään itseensä insuliinia.
Totuus on se, että insuliinin piikittäminen on tarpeellista vain niille potilaille, joilla on ykköstyypin diabetes. Sen sijaan vain 30 % kakkostyypin diabetesta sairastavista käyttää insuliinia.
Tämä johtuu siitä, että kakkostyypin diabetesta voidaan hallita suun kautta otettavilla lääkkeillä, jotka vähentävät verenkierrossa olevan sokerin määrää ja edistävät insuliinin eritystä elimistössä.
Kumpaakin diabetesta voidaan hoitaa noudattamalla liikuntarutiinia ja terveellistä ruokavaliota. Tämä auttaa estämään veren korkean sokeripitoisuuden ja pitää jopa verenpaineen tasaisena.
Jos kyseessä on 2-tyypin diabetes, voit vähentää lääkkeidesi määrää, mikäli terveytesi on hyvä. Sen sijaan, ja kuten edellä jo mainitsimme, ykköstyypin diabetesta sairastavien on käytettävä insuliinia koko loppuelämänsä ajan, kuten myös noudatettava lääkärin suosituksia ruokavalion ja liikunnan suhteen.
Diabetesta sairastava ei voi syödä hiilihydraatteja
Tottahan toki voit syödä hiilihydraatteja! Mutta jos sinulla on diabetes, voit nauttia niitä vain pieniä määriä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sinun olisi poistettava ne kokonaan ruokavaliostasi.
Todistaaksesi tämän diabetesta koskevan kolmannen uskomuksen vääräksi, sinun kannattaa käydä ravitsemusasiantuntijan luona, jotta hän voi neuvoa mikä on sinulle oikea määrä hiilihydraatteja.
Mieliteko ei ole pahasta, mutta sinun on huolehdittava terveydestäsi, jotta voit silloin tällöin sallia itsellesi myös herkun. Jos herkkujen napostelusta kuitenkin tulee päivittäinen tapa, vaarannat terveytesi ja ehkä jopa elämäsi.
Sinun tulisi vähentää seuraavanlaisia hiilihydraatteja ruokavaliostasi, sillä ne ovat keinotekoisia ja niillä on huono ravintoarvo:
- Leipä
- Sokeri
- Makeutusaineet
- Limut
- Makeiset
On myös olemassa kuitupitoisia hiilihydraatteja, kuten linssien, papujen, kurpitsojen ja perunoiden hiilihydraatit. Ne auttavat pitämään verensokerin suhteellisen tasaisena.
Liika sokerin syöminen aiheuttaa diabeteksen
Tämä on kaikkein tavallisin diabetesta koskeva uskomus. Itse asiassa monet tutkimukset ovat osoittaneet, että liiallinen sokerin syöminen ei aiheuta tätä sairautta. Sen sijaan diabetes on seurausta monimutkaisesta hiilihydraattien ja sokerien välisestä suhteesta.
Saatat sairastaa diabetesta myös sukurasitteen tai ylipainon takia, tai sen seurauksena, miten elimistösi sopeutuu edellä mainittuihin tekijöihin.
Lisäksi sinun tulisi muistaa, että kaikki sokerit eivät ole samanarvoisia. Esimerkiksi hedelmien sisältämä fruktoosi on vähemmän haitallista terveydelle kuin makeisissa oleva lisätty sokeri.
Diabetes ei ole vakava sairaus
Diabetes on melko vakava sairaus. Vaikka se ei itsessään voikaan tappaa, se voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Jos et hoida sairautta asianmukaisesti, olet vaarassa:
- Sairastua sydäntautiin
- Saada aivoverenvuoron
- Joutua raajan amputointiin
- Sokeutua
- Saada munuaissairauden
On surullista nähdä diabetesta sairastavien ihmisten lakkaavan huolehtimasta itsestään ajatellen, ettei kyseinen sairaus voi tappaa heitä. Vaikka tämä onkin jossain määrin totta, on hyvä muistaa, että diabeteksen aiheuttamat komplikaatiot voivat olla erittäin vakavia. Kaikki diabetesta koskevat uskomukset tulisi siis täysin unohtaa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Loghmani, E. (2005). Diabetes Mellitis: Type 1 and Type 2. In Guidelines for Adolescent Nutrition Services. https://doi.org/10.1152/physrev.00003.2010.
- Rai, M., & Kishore, J. (2009). Myths about diabetes and its treatment in North Indian population. International Journal of Diabetes in Developing Countries. https://doi.org/10.4103/0973-3930.54290
- Complications, D. (2008). Diabetes-Related Complications. Physical Therapy. https://doi.org/10.2522/ptj.20080020
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.