Logo image
Logo image

Deformaation aiheuttama plagiokefalia: ehkäisy ja hoito

3 minuuttia
Deformaation aiheuttama plagiokefalia on esteettinen ongelma, joka voi häiritä lapsen itsetuntoa hänen kasvaessaan ja siten vaikuttaa lapsuuteen sekä nuoruuteen.
Deformaation aiheuttama plagiokefalia: ehkäisy ja hoito
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Deformaation aiheuttama plagiokefalia on yleisin kallon poikkeavuus. Se tarkoittaa vauvan kallon epäsymmetristä vääristymää. Tässä sairaudessa kallo vaikuttaa tavallaan litistetyltä takaosan alueella ja se on muodoltaan vinoneliö.

Tämä sairaus on puhtaasti esteettinen, eikä se vaikuta vauvan älylliseen kehitykseen. Sen esiintyvyys on laaja ja se johtuu pääosin vauvan nukkumisasennosta. Se voi tapahtua esimerkiksi silloin, jos vauva nukkuu aina selällään tai jos pää on aina kallellaan samalle puolelle.

Sairautta voi kuitenkin esiintyä myös syntymästä lähtien. Tällaisissa tapauksissa se voi johtua äidin lantion kapenemisesta tai jopa synnytyksen aikaisesta komplikaatiosta.

Tässä artikkelissa kerromme kuinka sitä voidaan ehkäistä ja hoitaa.

Miksi deformaation aiheuttama plagiokefalia syntyy?

Deformaation aiheuttama plagiokefalia johtuu vauvan kalloon kohdistuvasta paineesta. Se saattaa tapahtua sikiön kehityksen aikana tai synnytyksen jälkeen.

Plagiokefalian esiintyvyys on lisääntynyt huomattavasti nyt, kun lastenlääkärit neuvovat asettamaan vauvan selälleen nukkuessa. Tämä asento ehkäisee vauvan kätkytkuolemaa. Se altistaa kuitenkin myös kallon samalle alueelle kohdistuvalle jatkuvalle paineelle, joka lopulta tekee siitä epämuodostuneen. Vauvan rattaat yhdistetään myös sairauden esiintyvyyden lisääntymiseen.

Some figure

Muita plagiokefaliaan mahdollisesti johtavia tilanteita ovat:

  • Ennenaikainen synnytys.
  • Synnynnäinen kierokaula. Se saa vauvan aina lepäämään samalla kallon alueella.
  • Sopimaton asento kohdun sisällä.
  • Lapsuudenaikainen trauma.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Hedelmällisten päivien laskeminen

Deformaation aiheuttaman plagiokefalian oireet

Kuten mainitsimme aikaisemmin, kyseessä on täysin esteettinen sairaus, eikä se vaikuta vauvan älylliseen kehitykseen. Se voi pahimmillaan johtaa kasvojen ja kallon epäsymmetriaan, joten se voi olla melko näkyvä. Se voi myös muuttaa korvien suuntausta ja aiheuttaa pullistuman otsaan.

Deformaation aiheuttama plagiokefalia voi määritellä ratkaisevasti lapsen itsetunnon tulevaisuudessa. Onkin siis todella tärkeää ryhtyä tiettyihin toimenpiteisiin sen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi ajoissa.

Kuinka sitä voidaan ehkäistä?

Koska vauvan pitäisi nukkua selällään, on tärkeää liikuttaa vauvaa, jotta hänen päänsä asento muuttuu. Muuta myös vauvan tukisivua vasemman ja oikean välillä hänen nukkuessa.

Lääkärit suosittelevat myös, että lapsi viettää aikaa vatsallaan hereillä ollessaan. Kyseistä menetelmää käytetään vauvan motoristen taitojen kehittämiseen. Se tulee tehdä vain silloin, kun vauva on hereillä. Vauva laitetaan menetelmässä vatsalleen. Vanhemmat voivat laittaa vauvan joko rinnalle, sänkyyn tai jollekin muulle mukavalle pinnalle. Ihanteellisinta olisi viettää aikaa vauvan kanssa leikkien tässä asennossa. Vauvaa tulee kuitenkin pitää silmällä kaiken aikaa. Vauvan lihasten kapasiteetti vahvistuu myös näiden aktiviteettien aikana.

Lähinnä sinun tulee kuitenkin välttää pitkittäistä pään tukemista vain yhdessä asennossa. Sen tehdäksesi voit pitää vauvaa käsivarsillasi tai laittaa hänet tuoleihin, jotka eivät kohdista painetta kalloon. Älä siis käytä tuoleja, jotka pitävät vauvan samassa asennossa pitkiä aikoja. Jos sinun täytyy kuitenkin käyttää sellaisia, pidä taukoja ja auta vauvaa vaihtamaan asentoa.

Voit myös tehdä muita interaktiivisia toimenpiteitä. Voit esimerkiksi laittaa lelut toiselle puolelle pinnasänkyä. Sillä tavoin vauvan täytyy kääntää päätään. Toinen tapa on nostaa patjaa hieman, jotta se kallistuu vähän.

Saatat myös pitää: Onko tuteista ja tuttipulloista haittaa vauvalle?

Deformaation aiheuttaman plagiokefalian hoito

Some figure

Tämä hoito on tarkoitettu vain tapauksiin, joissa aikaisemmat toimenpiteet eivät ole toimineet.

Voit käyttää muotoilevia kypäriä, sillä ne lisäävät pientä painetta kalloon. Ne myös estävät päätä nojaamasta jo epämuodostuneelle puolelle. Kypärät ovat dynaamisia kallonkuntoutusjärjestelmiä ja vauvat voivat käyttää niitä kolmannesta ikäkuukaudesta lähtien. Tarkkaile vauvaa usein.

Lääkärit turvautuvat leikkaukseen vain vakavissa tapauksissa. He oikeastaan turvautuvat siihen viimeisenä toimenpiteenä, kun kaikki muut menetelmät epäonnistuvat.

Yhteenveto

Sinun täytyy noudattaa ehkäiseviä toimenpiteitä estääksesi tätä epämuodostumista tapahtumasta vauvalle. Nämä helpot harjoitukset ja toimenpiteet estävät vauvaa kehittämästä huomattavaa ja rumaa ongelmaa.

Sinun tulee viedä lapsi lääkäriin, mikäli sinulla on kysymyksiä aiheeseen liittyen tai havaitset poikkeavuuksia. Lääkäri neuvoo varmasti mitä voit tehdä vauvan hyväksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Deformidades de la cabeza: la plagiocefalia postural | EnFamilia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from https://enfamilia.aeped.es/temas-salud/plagiocefalia-postural
  • PLAGIOCEFALIA. Tratamiento niños de Plagiocefalia, braquicefalia y escafocefalia. (n.d.). Retrieved May 29, 2019, from http://www.plagiocefalia.es/
  • Vergara-Acevedo, S. E., & Criales-Cort??s, J. L. (2001). Plagiocefalia. Gaceta Medica de Mexico, 137(4), 371–372.
  • Esparza, J., Hinojosa, J., Muñoz, M., Romance, A., García-Recuero, I., & Muñoz, A. (2014). Diagnóstico y tratamiento de la plagiocefalia posicional. Protocolo para un Sistema Público de Salud. Neurocirugía, 18(6), 457–467. https://doi.org/10.1016/s1130-1473(07)70252-x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.