Logo image
Logo image

Chyawanprash: intialaisen hillon ravintoarvo ja käyttö

3 minuuttia
Chyawanprash on Intiasta peräisin oleva tuote ayurvedalaisessa lääketieteessä. Kerromme tieteellisestä näytöstä tämän yli 40 yhdistettä sisältävän seoksen takana.
Chyawanprash: intialaisen hillon ravintoarvo ja käyttö
Viimeisin päivitys: 18 marraskuuta, 2022

Chyawanprash on eräänlainen Intiasta peräisin oleva hillo, johon liittyy monia uskomuksia. Yhden legendan mukaan hindumies Chyawana onnistui pysymään terveenä monia vuosia tämän eliksiirin avulla.

Tarinan todenperäisyydestä ei kuitenkaan ole juuri tietoa. Chyawanprashin hyödyt tieteellisestä näkökulmasta kuitenkin tunnetaan.

Sitä kutsutaan “nuoruuden eliksiiriksi”. Se on väriltään tummaa, koostumukseltaan paksua ja maultaan makeaa, joskin aavistuksen hapanta. Sen valmistuksessa käytetään yli 40:ää kasvia, joihin kuuluu myös hedelmiä ja mausteita.

Chyawanprashin ravintoarvo

Chyawanprashin ravintoarvo johtuu useista tekijöistä, joista kerromme lisää alla. Ensiksi on tärkeää korostaa, että sillä on alhainen kolesteroli- ja rasvapitoisuus sekä korkea C-vitamiini- ja saponiinipitoisuus.

100 g hilloa sisältää:

  • Kalorit: 35
  • Rasva: 7 g
  • Natrium: 5 mg
  • Kokonaishiilihydraatit: 7,5 g
  • Kuitu: 500 g
  • Kokonaissokerit: 3,5 g
  • C-vitamiini: 3,4 g
  • Kokonaisflavonoidit: 20 mg
  • Alkaloidit: 80 mg
  • Piperiini: 4,2 mg
  • Fenoliyhdisteet: 235 mg

Tämän yrttiseoksen perusainesosina on seuraavia yhdisteitä:

  • Hunaja
  • Sokerisiirappi
  • Seesamiöljy
  • Bambumanna
  • Kirkastettu voi
  • Amblapuun hedelmien hedelmäliha

Vaikka hillon valmistuksessa käytetään yli 40:ää yhdistettä, yllä olevia on seoksessa eniten. 10 grammassa chyawanprashia on esimerkiksi 206 mg sokerisiirappia, 706 mg hunajaa, 5880 mg sokeria, 206 mg seesamiöljyä ja 206 mg voita.

Saattaisit pitää tästäkin artikkelista: Kotitekoinen persikkahillo: helppo ohje

Chyawanprashin terveyshyödyt

Chyawanprashissa on runsain määrin antioksidantteja ja saponiineja, mikä antaa sille tiettyjä hyötyjä. Merkittävin tunnettu hyöty on sen immuunijärjestelmää tehostava vaikutus. Eräässä tutkimuksessa analysoitiin yli 40:ää ainesosaa vaikuttavine yhdisteineen. Joillakin yhdisteillä on tiettävästi haavaumia ehkäiseviä, keuhkoputkia laajentavia, allergiaa torjuvia, tulehduksen vastaisia, kipua lievittäviä, antimikrobisia, antioksidanttisia ja kuumetta alentavia vaikutuksia.

Siinä on myös ainesosia, joilla on nestettä poistavia, maksaa suojaavia, immuunijärjestelmää moduloivia ja hermostoa suojaavia tehtäviä. Jokainen valmisteen ainesosa on mukana hyvästä syystä.

Vanhin tunnettu chyawanprashin valmistusohje on peräisin Charaka Samhitasta, perinteisen ayurvedalaisen lääketieteen muinaisista teksteistä. Kirjoitukset ovat peräisin 100-luvulta.

Alkuperäisistä ohjeista huolimatta vuosien myötä syntyneet muunnelmat ja lääkeyhtiöiden väärinkäyttö ovat johtaneet merkittäviin muutoksiin reseptissä. Siihen kuuluu jopa eräitä sukupuuton partaalla olevia kasveja.

Some figure
Ayurvedalaisessa lääketieteessä jotkut perinteet ovat peräisin vuosituhansien takaa. Joitakin luontaishoitoja on lueteltu muinaisissa teksteissä.

Chyawanprash parantaa fyysistä suorituskykyä

Ennen muinoin chyawanprashin uskottiin parantavan älyä, muistia, vastustuskykyä, fyysistä kestävyyttä ja aistitoimintoja. Nykypäivänä tiede on osoittanut, että se todella kykenee parantamaan fyysistä suorituskykyä. Eräästä kirjasta käy ilmi, että chyawanprashin ainesosien välinen synergia tekee siitä mielenkiintoisen “piristysruiskeen”, joka antaa lisää puhtia.

Se edistää ruoansulatuksen toimintaa

Chyawanprashiin liitetyistä hyödyistä yksi on sen mahdollinen ruoansulatusta edistävä vaikutus. Erään artikkelin mukaan jotkut sen sisältämistä yrteistä parantavat ruoansulatusta ja rasva-aineenvaihduntaa. Lisäksi se edistää ravinteissa olevien vaikuttavien aineiden imeytymistä ja kulkeutumista soluseinämien läpi.

Vahvistaa hengityselimistöä

Eräässä kontrolloidussa tutkimuksessa, joka tehtiin 90 keuhkotuberkuloosista kärsivällä potilaalla, joille annettiin 10 grammaa chyawanprashia kahdesti päivässä, havaittiin tuberkuloosilääkkeiden lisääntynyttä bioaktiivisuutta. Lisäksi potilaiden hemoglobiiniarvot paranivat.

Sillä on antioksidanttinen vaikutus

Antioksidantit ovat vapaita radikaaleja torjuvia yhdisteitä. Tieteessä tunnetuimmat antioksidantit ovat flavonoidit, C-vitamiini, karotenoidit, fenolit ja tanniinit. Chyawanprash on siis tässä mielessä mielenkiintoinen seos.

Eräässä vertailututkimuksessa kaupan eri chyawanprash-merkkien välillä havaittiin, että vaikka niiden koostumus saattaa vaihdella, niiden antioksidanttivaikutus soluihin pysyy, mikä ehkäisee ikääntymistä ja pitkän aikavälin sairauksia.

Toisessa eri merkkejä vertailevassa tutkimuksessa havaittiin vapaiden radikaalien tehokasta eliminoitumista. Antioksidanttivaikutus on yhdistetty pitkälti askorbiinihappoon eli C-vitamiiniin.

Tätä vaikutusta ei kuitenkaan ole pelkästään C-vitamiinilla. Toisessa tutkimuksessa, joka kesti puoli vuotta ja johon osallistui 5–12-vuotiaita lapsia, tanniineilla, polyfenoleilla ja flavonoideilla havaittiin olevan immuunijärjestelmää parantava vaikutus.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Melonihillon valmistaminen

Chyawanprash saattaa vahvistaa sydäntä

Chyawanprashilla saattaa olla sydäntä vahvistavia vaikutuksia, sillä erään eläintutkimuksen mukaan se vähentää veren rasvoja ja tasapainottaa aineenvaihdunnan häiriöitä. Tästä tarvitaan kuitenkin lisää tieteellisiä tutkimuksia ihmisillä.

Some figure
Veressä kiertävän kolesterolin väheneminen tehostaa sydämen pumppausta.

Chyawanprash parantaa lisääntymisjärjestelmää

Vaikka lempeä nostattavien ruoka-aineiden olemassaolosta on kiistelty paljon, chyawanprash tehostaa tiettävästi miesten lisääntymisjärjestelmää, sillä se parantaa siemennesteen laatua. Yhtä valmisteen yhdistettä koskevassa systemaattisessa tutkimuksessa havaittiin, että se lisäsi siittiöiden pitoisuutta ja paransi niiden liikkuvuutta.

Chyawanprash saattaa suojata säteilyltä

Joissakin tutkimuksissa chyawanprashilla havaittiin olevan säteilyltä suojaavia vaikutuksia. Hiirille annettiin tappava annos säteilyä ja sitten kyseistä yhdistettä. Henkiin jääneitä hiiriä oli paljon. Kyseessä on kuitenkin ainoastaan eläintutkimus, joten hyötyjä ei voida ulottaa ihmisiin.

Chyawanprashin käyttö

Chyawanprashilla on runsaasti käyttötapoja hindujen kulttuurissa. Tästä huolimatta sitä suositellaan käytettävän varovasti lääkärin valvonnassa. Vuonna 2005 Kanadan hallitus kielsi sen kaupallistamisen väittäen, että se saattaa sisältää runsaasti lyijyä ja elohopeaa.

Vaikka se siis onkin Intiassa suosittu tuote, kannattaa ottaa selvää paikallisesta laista. On joka tapauksessa aina kannattavinta kysyä lääkäriltä sen turvallisuudesta ja oikeasta annoksesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kumar A., ​​Kaur P., Rinwa P. Estudio comparativo de varias marcas comercializadas de Chyawanprash indio por su potencial ansiolítico y antioxidante. En t. J. Pharm. Res. Biosci. 2012; 1 :296–310.
  • C.P.Thakur. The Ayurvedic medicines Haritaki, Amla and Bahira reduce cholesterol-induced atherosclerosis in rabbits. International Journal of Cardiology. Volume 21, Issue 2, November 1988, Pages 167-175
  • Sharanbasappa Durg. Withania somnifera (Indian ginseng) in male infertility: An evidence-based systematic review and meta-analysis. Phytomedicine. 2017.11. 11.
  • Jagetia, G.C., Baliga, M.S., Venkatesh, P. and Ulloor, J.N. (2003) Influence of Ginger Rhizome (Zingiber officinale Rosc) on Survival, Glutathione and Lipid Peroxidation in Mice after Whole-Body Exposure to Gamma Radiation. Radiation Research, 160, 584-592. http://dx.doi.org/10.1667/RR3057
  • Rohit Sharma. Chyawanprash: A Traditional Indian Bioactive Health Supplement. Biomolecules. 2019 May; 9(5): 161. Published online 2019 Apr 26. doi: 10.3390/biom9050161
  • Ojha, J.K., H.S. Bajpai, P.V. Sharma, M.N. Khanna, P.K. Shukla and T.N. Sharma (1973) Chyavanprash as an anabolic agent — experimental study (preliminary work).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.