Bindi Irwin puhuu elämästään endometrioosin kanssa

Bindi Irwin, 24-vuotias australialainen nainen, kertoi sosiaalisissa verkostoissa yksityiskohtia tilastaan ja leikkauksestaan. Mikä on hänen viestinsä samassa tilanteessa oleville naisille?
Bindi Irwin puhuu elämästään endometrioosin kanssa
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 07 huhtikuuta, 2023

Nuori australialainen luonnonsuojelija Bindi Irwin käytti Twitteriä ilmaisuvälineenä puhuakseen endometrioosista, joka on seurannut häntä kymmenen vuoden ajan. Tämä laulaja ja tanssija kertoi 24-vuotiaana kärsimyksestään ja oireistaan, jotka ovat muuttaneet hänen elämänlaatuaan.

Äärimmäinen väsymys, selittämätön väsymys ja syklinen kipu ovat merkkejä, ja ne johtavat ärtyneisyyteen, alhaiseen tuottavuuteen ja työpoissaoloiksi. Tätä sairautta sairastavat naiset ovat tilanteessa, joka todella rajoittaa heidän projektejaan ja elämäänsä.

Lisäksi endometrioosi on hyvin todennäköisesti alidiagnosoitu tila. Monet potilaat käyvät läpi lääkäreitä ja klinikoita saamatta tarkkaa diagnoosia, mikä viivästyttää hoidon saantia. Irwinin matka ei todellakaan ole ollut helppo.

“Taistelin 10 vuoden ajan ylitsepääsemättömän väsymyksen, kivun ja pahoinvoinnin kanssa. Lääkäri kertoi minulle, että se oli vain asia, jonka kanssa taistelet naisena, ja minä luovutin kokonaan, yrittäen vain selviytyä kivusta.”

– Bindi Irwin Twitter-tililtä

Nämä kokemukset lisäävät fyysiseen kärsimyksen kipeän trauman. Ensinnäkin on kärsimystä, jota ei tunnisteta, ja hämmentäviä tuntemuksia ilmaantuu aina siihen pisteeseen asti, että ajatellaan, ettei ratkaisua ole tai että tila on naisena olemisen “luonnollinen seuraus”.

Mikä on endometrioosi?

Tämä tila koostuu kohdun limakalvon kudoksen kasvusta kohdun ulkopuolella. Endometrium on kohdun sisäpinnan limakalvo, joka irtoaa kuukautisten aikana ja joka vastaanottaa hedelmöittyneen munasolun, kun raskaus alkaa.

Kun se kasvaa luonnollisen paikkansa ulkopuolella, sen verenvuotosykliä esiintyy paikoissa, jotka ovat epänormaaleja ihmisen anatomian kannalta. Siksi henkilö tuntee kipua alueilla, joilla tämä tämä kudos sijaitsee. Se sijaitsee yleensä munanjohtimissa ja munasarjoissa.

Tämä sijainti kohdun ulkopuolella on syynä voimakkaaseen epämukavuuteen, joka ilmenee potilailla lähes kerran kuukaudessa. Kohdunulkoinen kohdun limakalvo tulehtuu hormonaalisesta vaikutuksesta ja jopa vuotaa verta, ikään kuin se olisi kohdun sisällä.

Ongelmana on, että keskipitkällä aikavälillä tulehdus vaikuttaa myös ympäröiviin kudoksiin. Munanjohtimiin ja munasarjoihin kerääntyy nestettä, ne turpoavat, yrittävät parantua jokaisen kuukautiskierron jälkeen ja ne tuottavat ylimääräistä kuitukudosta. Tämä kudos aiheuttaa tarttumista lantioon ja johtaa hedelmättömyyteen naisilla.

Endometrioosin aiheuttama kipu on erittäin voimakasta ja vammauttavaa.

Mitkä ovat endometrioosin oireet, joista Bindi Irwin kärsii?

Irwin kommentoi, että väsymys, kipu ja pahoinvointi ovat olleet hänelle vammauttavimmat oireet. Yleensä nämä ilmenemismuodot toistuvat joka kuukausi kuukautiskierron ja naishormonien stimulaation mukaisesti.

Yleisimmät endometrioosin oireet ovat seuraavat:

  • Dysmenorrea: Se on kipua, joka ilmenee kuukautisten yhteydessä, mutta liiallisella tavalla, aina siihen pisteeseen asti, että on pakko olla levossa.
  • Dyspareunia: Tämä on kipua, joka ilmenee yhdynnän aikana.
  • Dysuria: Jotkut naiset ilmoittavat epämukavuudesta virtsatessa. Erityisesti niille, joille on kehittynyt kuitupitoisia adheesioita virtsarakon ympärille.
  • Väsymys: Kuukautisten aikana endometrioosia sairastavat naiset voivat tuntea äärimmäistä väsymystä, joka pakottaa heidät lepäämään. Mutta voi myös ilmetä huomaamatonta verenvuotoa. Tämä saattaa johtaa anemiaan ja sitä kautta väsymykseen.
  • Muutokset suolen liikkeissä: Häiriölle luontainen tulehdus ja kohdunulkoisen kudoksen läheisyys ruoansulatuskanavaan nähden edistävät suolen liikkeiden muuttumista. On potilaita, joilla on ripuli, ja toisilla kroonista ummetusta. Pahoinvointi ja oksentelu eivät ole harvinaisia.

Lopulta Bindi Irwin leikattiin

Instagram -julkaisussaan Bindi Irwin makasi sairaalasängyssä ja hän oli palautumassa endometrioosileikkauksesta. Tämä julkaisu täydensi hänen aikaisempaa julkaisuaan Twitterissä, joissa hän kertoo kärsineensä häiriöstä 10 vuoden ajan.

Nuori australialainen kertoi, että lääkärit poistivat monia kohdunulkoisia pesäkkeitä. He olivat yllättyneitä siitä, miten hän oli onnistunut elämään koko tuon ajan niin monien vaurioiden kiusatessa häntä.

Leikkaus on vaihtoehto, joka tulee arvioida hoitavan lääkärin kanssa potilaan iän ja hedelmällisyysnäkymien mukaan. Kun raskautta ei toivota tulevaisuudessa ja oireet ovat erittäin voimakkaita, on mahdollista poistaa suuri osa lantion sisällöstä, mukaan lukien sairaat munasarjat.

Nuorille potilaille, jotka haluavat vielä tulla raskaaksi, tehdään konservatiivisempi ja täsmällisempi leikkaus. Kohdunulkoiset kudospesäkkeet etsitään ja poistetaan yksitellen. Tällä tavalla kohtu ja munasarjat säilyvät niin, että hedelmöitys ja raskaus ovat mahdollisia.

Bindi Irwinille tehtiin tämä leikkaus endometrioosin hoitamiseksi. Tapahtumaselostuksessaan hän mainitsee 37 pesäkkeen poistamisen. Yksi niistä oli “suklaakysta” (endometriooma), joka on suurempi, tummanruskealla nesteellä täyttynyt muodostelma.

Toimenpiteen jälkeen useimmissa tapauksissa hoitoa tarvitaan edelleen. Leikkausta seuraa lääkitys, joka perustuu lähes aina hormonihoitoon. Klassisia ehkäisyvälineitä määrätään, samoin kuin gonadotropiinia vapauttavia hormoneja ja progestiiniagonisteja ja -antagonisteja.

Bindi Irwin leikkauksen jälkeen.
Tämän häiriön leikkaus voi olla laparoskooppinen, mikä lyhentää leikkauksen jälkeistä aikaa.

Nuoren naisen toivon viesti

Monet nuoret naiset kärsivät endometrioosista, aivan kuten Bindi Irwin, tietämättä sitä tai odottamatta tarkkaa diagnoosia. Australialaisen aktivistin viesti tuo toivoa kärsiville.

On olemassa erilaisia tapoja saada uusia ja tehokkaita hoitoja. Mutta tätä varten on tarpeen saada enemmän tietoa sairaudesta ja tavoittaa terveydenhuollon ammattilaiset, jotka ovat kiinnostuneita tarjoamaan ratkaisun potilailleen.

Tiedämme endometrioosista aina yhä enemmän. Potilaiden yhtäläisten mahdollisuuksien saavuttamiseen on kuitenkin vielä pitkä matka.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Tukkeutuneet munanjohtimet: syyt, oireet ja hoito
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Tukkeutuneet munanjohtimet: syyt, oireet ja hoito

Tukkeutuneet munanjohtimet voivat aiheuttaa hedelmättömyyttä. Tässä artikkelissa kerrotaan ongelman syistä, oireista ja hoidosta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Agarwal, S. K., Chapron, C., Giudice, L. C., Laufer, M. R., Leyland, N., Missmer, S. A., … & Taylor, H. S. (2019). Clinical diagnosis of endometriosis: a call to action. American journal of obstetrics and gynecology220(4), 354-e1.
  • Araya, N. M. U. (2019). Actualización en los puntos clave de la endometriosis. Revista Médica Sinergia4(05), 35-43.
  • Kho, R. M., Andres, M. P., Borrelli, G. M., Neto, J. S., Zanluchi, A., & Abrão, M. S. (2018). Surgical treatment of different types of endometriosis: Comparison of major society guidelines and preferred clinical algorithms. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology51, 102-110.
  • Ramin-Wright, A., Schwartz, A. S. K., Geraedts, K., Rauchfuss, M., Wölfler, M. M., Haeberlin, F., … & Leeners, B. (2018). Fatigue–a symptom in endometriosis. Human reproduction33(8), 1459-1465.
  • Quintero, M. F., Vinaccia, S., & Quiceno, J. M. (2017). Endometriosis: Aspectos Psicologicos. Revista chilena de obstetricia y ginecología82(4), 447-452.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.