Berberiini, "luonnollinen Ozempic", jota hehkutetaan TikTokissa: ovatko sen vaikutukset totta?

TikTok sekä muut alustat levittävät ajatusta, että berberiini olisi tehokas laihdutuslisä. Onko tämä totta?
Berberiini, "luonnollinen Ozempic", jota hehkutetaan TikTokissa: ovatko sen vaikutukset totta?
Leonardo Biolatto

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Leonardo Biolatto.

Viimeisin päivitys: 14 syyskuuta, 2023

Ei ole mikään salaisuus, että TikTokista on tullut yksi johtavista tietolähteistä, kun on kyse elämäntapa- ja terveysvihjeistä. Monet sen trendeistä eivät kuitenkaan ole ristiriidattomia. Tällä kertaa puhumme berberiinistä, jota jotkut vaikuttajat ovat nimittäneet “luonnolliseksi Ozempiciksi”. Ovatko väitetyt vaikutukset totta?

Muistutetaan ensinnäkin, että Ozempic (Semaglutidi) on diabeteksen hoitoon käytettävä lääke. Siitä tuli suosittu jokin aika sitten, kun sekä julkkikset että vaikuttajat todistivat sosiaalisessa mediassa sen tehokkuudesta painonpudotuksessa.

Vaikutus oli niin suuri, että jotkut kutsuivat sitä “Hollywoodin lääkkeeksi“. Siitä alkoi olla pulaa, mikä nosti sen hintaa huomattavasti. Nyt vaikuttajat levittävät ajatusta vaihtoehdosta, jolla on samanlaiset vaikutukset, mutta edullisempaan hintaan: berberiini. Kerromme lisää sen vaikutuksista ja mahdollisista riskeistä.

Berberiini, luonnollinen Ozempic?

Berberiini on kasvitieteellinen yhdiste, jota esiintyy muun muassa Berberis-suvun kasveissa, kuten Berberis vulgaris L., Berberis aristata L., Berberis croatica L.. Tarkemmin sanottuna sitä saadaan näiden kasvien juurista, juurakoista, varsista ja kuoresta.

Ozempicin tavoin kasvia käytetään metabolisen oireyhtymän piiriin kuuluvia häiriöitä vastaan. Molecules -julkaisussa kerrotaan yksityiskohtaisesti, että sillä on tieteellisesti määritellyt mekanismit ateroskleroosin, 2-tyypin diabeteksen ja liikalihavuuden ehkäisemiseksi.

Itse asiassa se on osoittanut myönteisiä vaikutuksia tulehdushäiriöitä ja mikrobiston muutoksia vastaan. Siksi se liittyy myös muiden kroonisten sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja syövän, ehkäisyyn. Mutta onko se luonnollinen Ozempic?

Sen hehkuttajien mukaan tämä kasviperäinen lisäaine auttaa torjumaan insuliiniresistenssiä ja on ihanteellinen aineenvaihdunnan ja painonpudotuksen tehostamiseen. Joidenkin mielestä mielenkiintoisinta on se, että sitä on saatavana ilman reseptiä ja se on huomattavasti edullisempi kuin edellä mainittu lääke.

Lääkärit kuitenkin varoittavat, ettei Ozempic eikä berberiini ole paras vaihtoehto painonpudotuksessa. Niillä ei ole mitään taianomaisia vaikutuksia, joita jotkut väittävät, ja niillä on sivuvaikutuksia.

Ozempic on hyväksytty käytettäväksi vain 2-tyypin diabetesta sairastaville potilaille. Näissä tapauksissa se on osoittanut potentiaalia insuliiniresistenssin ja painonpudotuksen apuvälineenä. Terveillä ihmisillä sitä ei pidä käyttää laihdutuslisänä.

Miten berberiini eroaa Ozempicistä?

Vaikka internetin käyttäjät ovat kutsuneet berberiiniä “luonnolliseksi Ozempiciksi”, viitaten sen vaikutuksiin painonpudotuksessa, näillä kahdella on erilaiset vaikutusmekanismit.

Ozempic luokitellaan GLP-1-agonistiksi, joka jäljittelee glukagonin kaltaiseksi peptidiksi-1 (GLP-1) kutsutun hormonin toimintaa. Tämä kohdistuu aivojen alueisiin, jotka säätelevät ruokahalua, ja auttaa puolestaan viivästyttämään mahalaukun tyhjenemistä. Tämän seurauksena sitä käyttävät ihmiset tuntevat vähemmän nälkää ja syövät yleensä vähemmän.

Berberiinin painonpudotusvaikutukset liittyvät puolestaan AMPK:ksi (adenosiinimonofosfaattiaktivoitunut proteiinikinaasi) kutsutun aineenvaihduntareitin aktivoitumiseen ja insuliiniherkkyyden optimointiin. AMPK-reitin aktivoituminen johtaa solujen mitokondrioiden lisääntyneeseen tuotantoon, ja ne osallistuvat energia- ja rasva-aineenvaihduntaan.

Lisäksi berberiiniin liittyy lisääntynyt insuliinin vapautuminen ja vähentynyt glukagonin vapautuminen. Tämä tasapaino näkyy myös positiivisina vaikutuksina painonhallinnassa.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ei ole hyväksynyt berberiinin käyttöä painonpudotukseen. Varoitetaan, että sen saanti on joissakin tapauksissa vasta-aiheista ja sillä on haittavaikutuksia.
Berberiini on tässä kasvissa.
Berberis vulgaris.

Ozempicillä ja berberiinillä on potentiaalia painonpudotuksessa

Kuten jo kerroimme, sekä Ozempicin että berberiinin vaikutuksia on tutkittu. Niillä on todettu olevan potentiaalia painonpudotuksessa erityisesti lihavilla ja 2-tyypin diabetesta sairastavilla.

Akateemisessa aikakauslehdessä JAMA Network raportoitiin, että ylipainoisilla ja lihavilla potilailla, jotka saivat 2,4 milligramman annoksen semaglutidia (Ozempicin vaikuttava aine), laihtuminen oli jopa 6 prosenttia 12 viikossa ja jopa 12 prosenttia 28 viikon kuluttua.

Berberiiniä on puolestaan tutkittu metabolisen oireyhtymän vastaisena lääkkeenä. Katsaus, joka jaettiin lehdessä American Journal of Translational Research todetaan, että tämä aine on potentiaalinen terapeuttinen aine insuliiniresistenssiä, dyslipidemiaa ja liikalihavuutta vastaan.

Samoin katsauksessa, joka julkaistiin aikakauslehdessä Clinical Nutrition ESPEN todettiin, että berberiinilisä auttoi vähentämään kehonpainoa, painoindeksiä ja vatsarasvaa. Näin ollen se on yhteydessä aineenvaihduntasairauksien kliinisten oireiden paranemiseen.

Kumpi on siis parempi laihdutukseen?

Tässä vaiheessa on erittäin tärkeää tehdä selväksi, että sen enempää Ozempic kuin berberiinikään eivät ole laihdutuksen ihmetuotteita. Tapa, jolla niitä on mainostettu sosiaalisessa mediassa, on saanut monet kuluttajat uskomaan, että ne ovat ihanteellisia ravintolisiä laihduttamiseen ja terveen painon ylläpitämiseen.

Tämä ajatus on kaukana totuudesta. Ota huomioon, että olemassa olevat tutkimukset on tehty eläimillä ja pienimuotoisissa ihmiskokeissa. Siksi tarvitaan laajempia tutkimuksia niiden vaikutusten vahvistamiseksi.

Lisäksi molempia aineita on arvioitu lähinnä metabolisen oireyhtymän (diabetes, liikalihavuus ja dyslipidemia) yhteydessä. Siksi on epävarmaa, aiheuttavatko ne samoja vaikutuksia tämän väestöryhmän ulkopuolella oleville ihmisille.

Ozempic on hyväksytty käytettäväksi vain 2-tyypin diabetesta sairastaville potilaille, eikä elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ole hyväksynyt berberiiniä mihinkään reseptikäyttöön. Siksi sitä ei suositella käytettäväksi ilman lääkärin valvontaa.

Berberiinin ottamisen riskit

Toinen argumentti, jota berberiinin ottamista laihdutusvalmisteena suosittelevat esittävät, on se, että koska se on luonnollista alkuperää, se ei aiheuta sivuvaikutuksia, joita Ozempic voi aiheuttaa. Mutta vaikka on totta, että sen haittavaikutukset ovat erilaisia, tämä lisäravinne ei ole riskitön.

Sen käyttö voi aiheuttaa seuraavia ei-toivottuja oireita:

  • Ripuli.
  • Ilmavaivat.
  • Ummetus.
  • Päänsärky.
  • Pahoinvointi ja oksentelu.
  • Vatsakrampit.

Nämä oireet häviävät usein heti, kun elimistö tottuu annokseen. Jälkimmäinen on yleensä enintään 1,5 grammaa tai 1500 milligrammaa päivässä jaettuna kolmeen annokseen.

Sen käyttöä ei suositella jatkettavaksi yli 8 peräkkäisen viikon ajan.

Syynä on, että sen antimikrobiset vaikutukset voivat johtaa suolistomikrobiston negatiivisiin muutoksiin. Epätasapaino lisää muiden ruoansulatusongelmien riskiä.

Muita tämän ravintolisän vasta-aiheita ovat seuraavat:

  • Raskaus ja imetys.
  • Muiden lääkkeiden samanaikainen käyttö (suun kautta otettavat ehkäisyvälineet, immunosuppressantit, beetasalpaajat tai masennuslääkkeet).

Berberiini ja Ozempic eivät ole ihmelääkkeitä painonpudotukseen

Berberiinin ja Ozempicin terapeuttista potentiaalia painonpudotuksessa tutkitaan edelleen. Molemmissa tapauksissa on havaittu hyötyjä, kun niitä on käytetty 2-tyypin diabetesta, ylipainoa tai lihavuutta sairastavilla potilailla. Niitä tulisi kuitenkin käyttää varoen ja vain lääkärin luvalla.

On tärkeää ymmärtää, että nämä tuotteet – kuten muutkaan ravintolisät – eivät ole ihmelääkkeitä, kun tavoitteena on laihtuminen. Ne eivät yksinään korvaa elintapoihin liittyviä vaikutuksia.

Yleisesti ottaen painonpudotus edellyttää monialaista ja yksilöllistä lähestymistapaa, koska on tarpeen korjata ruokailutottumuksia, omaksua liikuntarutiini, hallita tunteita ja puuttua mahdollisiin perussairauksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.