Logo image
Logo image

B-ryhmän streptokokki ja raskaus

2 minuuttia
On tärkeää, että ilmoitat lääkärillesi jos sinulla on B-ryhmän streptokokki kun olet raskaana, jotta hän voi tehdä sinulle sopivan suunnitelman vauvalle aiheutuvien riskien vähentämiseksi.
B-ryhmän streptokokki ja raskaus
Viimeisin päivitys: 28 maaliskuuta, 2020

Emättimellä on oma mikrobisto (mikrobikasvusto). Sen tehtävänä on suojata naista hänen kehossaan olevilta bakteereilta jotka johtavat infektioihin. Näihin lukeutuu mm. B-ryhmän streptokokki (GBS), joka tunnetaan myös latinankielisellä nimellä streptococcus agalactiae.

Streptokokki on yleensä oireeton, jolloin emme edes tiedä meillä olevan sitä. Tietyissä tilanteissa, kuten raskauden aikana, tulee kuitenkin selvittää sen olemassaolon mahdollisuus. Sillä tavoin voidaan ehkäistä infektion tarttuminen vauvaan.

B-ryhmän streptokokkitesti

Some figure

B-ryhmän streptokokkitesti on yksi raskauden aikana tehtävistä rutiinitesteistä syntymän jälkeisten komplikaatioiden ehkäisemiseksi.

Jatkotestejä tehdään raskauden aikana, jotta raskaus olisi mahdollisimman terve ja riskitön sekä äidille että vauvalle. Tällaisia testejä ovat verikokeet, ultraääni sekä pikatesti streptokokin selvittämiseksi.

Raskausajan tarkkailussa keskitytään ensimmäisten kahden raskauskolmanneksen aikana vauvan oikeanlaiseen kehitykseen sekä äidin yleiseen terveydentilaan. Viimeisellä raskauskolmanneksella monet testeistä suunnataan synnytysprosessiin ja tiedonkeruuseen riskien vähentämiseksi.

Bakteerien havaitsemiseksi lääkäri ottaa näytteen valkovuodosta vanupuikolla. Menetelmä on nopea ja kivuton.

Lue myös: 5 turvallista lääkettä joita voit käyttää raskauden aikana

B-ryhmän streptokokki ja riskin vähentäminen

Some figure

Tämä bakteeri on osa normaalia emättimen mikrobikasvustosa, eikä se välttämättä aiheuta mitään häiritseviä oireita.

B-ryhmän streptokokki on osa ruoansulatuskanavan normaalia bakteerikasvustoa. Se voi asuttautua hajanaisesti emättimeen tai virtsateihin. Noin 15 % raskaana olevista naisista kantaa sitä.

B-ryhmän streptokokin ilmestymistä ei siis ole mahdollista ehkäistä. Kuten sanoimme aikaisemmin, se on osa emättimen bakteerikasvustoa ja tarkoittaa sitä, että elimistö ei yleensä tunnista sitä patogeeniksi (keholle haitalliseksi).

Sinun täytyy kuitenkin pysyä äärimmäisen valppaana tietyissä tilanteissa, kuten raskauden tai synnytyksen aikana. Vauvat yleensä saavat bakteeritartunnan synnytyksen aikana ja se luo valtavan infektioriskin. Terveysalan ammattilaisilla on kuitenkin resursseja ja protokollia infektioriskin vähentämiseksi. Tämän takia streptokokkia kantavien ihmisten täytyy ilmoittaa tilanteesta sairaalaan tullessaan.

Tuloksissa kestää noin viikko ja ne tulevat testin tehneelle lääkärille. On tärkeää saada streptokokkitestin tulokset ennen synnytystä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Sektio vs. alatiesynnytys

Sairaalassa

Some figure

Pikatesti yhdessä muiden parametrien kanssa kertoo terveydentilaasi tarkkailevalle henkilölle tai henkilöille kaikki mahdolliset sairaudet, joita sinulla saattaa olla ennen synnytystä. Streptokokin havaitseminen on yksi viimeisimmistä ennen synnytystä tehtävistä testeistä.

Sinun tulisi myös ottaa mukaasi raskaudenseurantapaperi joka kerta, kun menet sairaalaan tai raskausneuvolaan. Lääkärit kirjoittavat siihen tulokset kaikista testeistä, joita heidän täytyy tehdä. Siinä on myös GBS-kirjaimin merkattu osio, jolla tarkoitetaan B-ryhmän positiivista streptokokkia. Sen tuloksena lääkärit kirjoittavat ylös, onko testitulos positiivinen vai negatiivinen.

Kun tulos on positiivinen, täytyy ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin. Nämä protokollat ovat jokaisen sairaalan kliinisen käytön mukaan suunniteltuja.

Yleisimpiä protokollia ovat:

  • Ensin lääkärin täytyy selvittää, onko potilas allerginen millekään lääkkeelle, varsinkin jos kyseessä ovat antibiootit. Potilaan tulee kertoa lääkärille, jos hän on reagoinut jollakin tavalla antibioottien ottamisen jälkeen.
  • Tyypillisesti lääkäri annostelee suonensisäisen antibiootin aina 4-6 tunnin välein (tämä on kaikista yleisin tapa, vaikka se voidaankin annostella myös suun kautta otettavaksi), aina siihen asti kunnes vauva syntyy.
  • Synnytyksen jälkeen lastenlääkäri vierailee vastasyntyneen vauvan luona päivittäin sairaalassa. Tavoitteena on selvittää potilaan yleinen hyvinvointi.

Seurannan ja protokollan päätavoitteena on siis vähentää vauvan mahdollista infektioriskiä. Testin tulosten tietäminen tekee tästä helpompaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • En, A., & Recien, E. L. (2006). Ministerio de Salud Guías Nacionales de Neonatología. Test.
  • Fischetti, V. A., & Ryan, P. (2015). Streptococcus. In Practical Handbook of Microbiology, Third Edition. https://doi.org/10.1201/b17871
  • Servei de Medicina Maternofetal. Institut Clínic de Ginecologia, Obstetrícia i Neonatologia, Hospital Clínic de Barcelona. PREVENCIÓN DE LA INFECCIÓN PERINATAL POR ESTREPTOCOCO DEL GRUPO B. RECOMENDACIONES DURANTE LA GESTACIÓN Y EL PARTO. https://medicinafetalbarcelona.org/protocolos/es/patologia-materna-obstetrica/SGBprevencioninfeccionperinatal.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.