Logo image
Logo image

Vastasyntyneen yleisinfektio: syyt, oireet ja hoito

3 minuuttia
Ehkäisy on avain vastasyntyneen infektioiden välttämisessä. Ne voivat olla kohtalokkaita vauvoille.
Vastasyntyneen yleisinfektio: syyt, oireet ja hoito
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Vastasyntyneen yleisinfektio eli sepsis on vakava tila, jota voi esiintyä vastasyntyneillä vauvoilla ja jolla voi olla kohtalokkaita seurauksia, jos sitä ei hoideta ajoissa. Onko tämä sinulle tuttu asia?

Jos ei, lue alta lisää. Kerromme hieman sen syistä, ehkäisytavoista, oireista, diagnosoinnista ja hoidosta.

Mikä on vastasyntyneen yleisinfektio?

Some figure

Vastasyntynyt on alttiimpi infektioille, sillä hänen immuunijärjestelmänsä ei ole vielä riittävän kehittynyt.

Vastasyntyneen yleisinfektio, toiselta nimeltään sepsis, on verenmyrkytys, jota esiintyy vastasyntyneillä ja alle 90 päivän ikäisillä vauvoilla. Se voi ilmaantua ensimmäisellä elinviikolla (varhainen tautimuoto) tai 7-90 päivän sisällä syntymästä (myöhäinen tautimuoto).

Molemmissa tapauksissa vastasyntyneen yleisinfektio johtuu:

 • Bakteereista, kuten E. colista.
 • Tietyistä streptokokki-kannoista (B-ryhmä, GBS).
 • Herpes simplex -viruksesta (HSV).

Vastasyntyneen yleisinfektio: varhainen tautimuoto

Tavallisesti tila syntyy 24-48 tunnin kuluessa vauvan syntymästä, sillä vauva altistuu bakteereille juuri ennen syntymää tai synnytyksen aikana. Sepsikselle altistavat riskitekijät on lueteltu alla.

Ennenaikainen synnytys

Tässä tapauksessa riskiä lisäävät:

 • B-ryhmän streptokokki raskauden aikana.
 • Lapsiveden ja/tai istukan infektio.

Käy lukemassa myös: Raskausmyrkytys: raskauskomplikaatio

Vastasyntyneen yleisinfektio: myöhäinen tautimuoto

Tässä tapauksessa infektio puhkeaa pian synnytyksen jälkeen. Tämä voi johtua siitä, että lapsen oli jäätävä sairaalaan tai koska hänellä oli katetri asetettuna pitkään.

Vastasyntyneen yleisinfektion ehkäisy

Some figure

Ehkäisy on aina parempi kuin hoito. Tästä syystä olemme listanneet parhaat menetelmät ehkäistä vastasyntyneen yleisinfektiota.

1. Antibioottihoito raskaana oleville naisille

Jos tulevalla äidillä on esimerkiksi korioamnioniitti (lapsiveden ja istukan infektio) tai B-ryhmän streptokokki, tai hän on synnyttänyt aiemmin sepsistä sairastaneen lapsen, äitiä tulisi hoitaa vastasyntyneen yleisinfektion varhaisen tautimuodon ehkäisemiseksi.

Jos raskaana olevalla naisella on mikä tahansa päällä oleva infektio, mukaan lukien herpes simplex -virus, hänet tulisi hoitaa. Itse asiassa lääkärit suosittelevat hoitoa raskaana oleville naisille infektioiden varalta.

2. Syntymäpaikan steriiliys

Vauvan syntymäpaikan hygienia on oleellinen asia bakteerien pitämiseksi loitolla vastasyntyneestä. Vauvat ovat nimittäin hyvin alttiita infektioille syntymän jälkeisinä kuukausina.

3. Syntymän viivästymisen ehkäisy lapsiveden menemisen jälkeen

Kun lapsivesi menee, syntymän on tapahduttava seuraavien 12-24 tunnin aikana tartunnan välttämiseksi.

Älä jätä lukematta: Lähestyykö synnytys? Pakkaa valmiiksi ennen h-hetkeä

Vastasyntyneen yleisinfektion oireet

Some figure

Kun jokin epäilyttää, ota yhteys lastenlääkäriin.

Ehkäisevät menetelmät ovat keskeisiä sepsiksen puhkeamisen välttämisessä. Tästä huolimatta on tärkeää tietää sen oireet kaiken varalta:

 • Vauvan iho ja silmänvalkuaiset ovat osittain keltaiset (tämä tunnetaan keltatautina)
 • Vähentynyt liikehtiminen sekä energian ja innostuksen puute imetyksen aikana
 • Kouristukset
 • Hengitysvaikeudet
 • Hidas sydämensyke
 • Ripuli ja oksentelu
 • Alhainen verensokeri
 • Kohonnut ruumiinlämpö

Jos huomaat mitään yllä olevista oireista tai muita oireita palattuasi vauvan kanssa kotiin sairaalasta, ota yhteys lastenlääkäriin. Älä hätäänny, sillä tarkoituksena on vain varmistaa, että kaikki on niin kuin pitääkin.

Diagnoosi ja hoito

Some figure

Infektioon tulisi saada hoitoa mahdollisimman varhain, jotta toipuminen on nopeaa.

Lastenlääkäri etsii vauvasta mahdollisia yllä kuvailtuja oireita ja ottaa todennäköisesti kokeita laboratorioon analysoitavaksi. Näitä kokeita voivat olla:

 • Verikoe, josta analysoidaan yleensä C-reaktiivinen proteiini (CRP), valkosolujen määrä ja veriviljely.
 • Lääkäri voi haluta tutkia myös aivo-selkäydinnesteen selvittääkseen, onko vauvan elimistössä bakteereja vai ei. Jos on, tehdään lannepisto.
 • Viljelyt voidaan ottaa myös ulosteesta, virtsasta ja jopa ihosta.
 • Jos vauvalla on hengitysvaikeuksia, tulisi ottaa myös diagnostiset röntgenkuvat rinnasta.
 • Alle kuukauden ikäisille vauvoille, joilla on kuumetta tai mitä tahansa merkkejä infektiosta, tulisi antaa välittömästi suonensisäisiä antibiootteja, jo ennen diagnoosin varmistumista.
 • Jos äidillä on aiemmin ollut jokin yllä mainituista infektioista, vauvan tulisi saada hoitoa silloinkin kun hänellä ei ole mitään oireita. Jos infektio johtuu herpeksestä, lääkäri määrää luultavasti viruslääkityksen.
 • Jos kokeiden tulokset ovat normaalit, vauva pääsee kotiin. Tarvitaan kuitenkin seurantakäyntejä.

Vastasyntyneen infektiot ovat hyvin vakavia tiloja, sillä ne voivat olla hengenvaarallisia vauvalle. Tästä syystä raskauksia valvotaan yleensä tarkasti. Tarkoituksena on yrittää ehkäistä vastasyntyneen yleisinfektio ja varmistaa sekä äidin että lapsen turvallisuus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Committee on Infectious Diseases; Committee on Fetus and Newborn, Baker CJ, Byington CL, Polin RA.. Policy Statement: Recommendations for the Prevention of Perinatal Group B Streptococcal (GBS) Disease. Pediatrics. 2011;128(3):611-616. PMID: 21807694 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21807694.
 • Baley JE, Gonzalez BE. Perinatal viral infections. In Martin RJ, Fanaroff AA, Walsh MC, eds. Fanaroff and Martin’s Neonatal-Perinatal Medicine. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 57.
 • Leonard EG, Dobbs K. Postnatal bacterial infections. In Martin RJ, Fanaroff AA, Walsh MC, eds. Fanaroff and Martin’s Neonatal-Perinatal Medicine. 10th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2015:chap 55.
 • Verani JR, McGee L, Schrag SJ; Division of Bacterial Diseases, National Center for Immunization and Respiratory Diseases, Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Prevention of Perinatal Group B Streptococcal Disease, Revised Guidelines from CDC, 2010. Morbidity and Mortality Weekly Report. 2010;59(RR-10):1-36. PMID: 21088663 www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21088663.
  Ultima revisión 4/24/2017

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.