Auttaako kurkuma ehkäisemään diabetesta? Mitä tiede sanoo?
Kurkuma (Curcuma longa) on yksi arvostetuimmista mausteista, koska se voi vähentää diabeteksen riskiä. Vaikka sillä on muitakin lääkinnällisiä sovelluksia, se on saavuttanut suosiota tutkimuksen ansiosta, joka yhdistää sen nauttimisen glykeemisen tason hallintaan ja siihen liittyvien komplikaatioiden ehkäisyyn.
Erityisesti on todettu, että kurkumiini – kurkuman tärkein vaikuttava aine – edistää insuliiniresistenssin vähentämistä sekä parantaa aineenvaihdunnan terveyttä. Toisaalta se taistelee tulehdusta, oksidatiivista stressiä ja muita diabetesriskiryhmän hyvinvointia heikentäviä tekijöitä vastaan.
Tältä osin Current Topics in Medicinal Chemistry -lehdessä julkaistussa katsauksessa todettiin, että kurkumiinilla on diabetesta ehkäiseviä vaikutuksia, ja se toimii antioksidanttina sekä hermostoa suojaavana ja tulehdusta ehkäisevänä aineena. Haluatko tietää lisää kurkuman ominaisuuksista? Lue eteenpäin.
Kurkuma voi auttaa ehkäisemään diabetesta
Kurkuma on suosittu mauste Ayurveda-lääketieteessä, koska se on muinaisista ajoista lähtien ollut keskeinen osa sairauksien vähentämisessä, kroonisten sairauksien ehkäisyssä ja energiatason nostamiseen tarkoitettujen lääkkeiden kehittämisessä.
Erityisesti se koostuu bioaktiivisista aineista, jotka voivat edistää terveyttä ja hyvinvointia. Kirjan Herbal medicine: biomolecular and clinical aspects 2. painoksen mukaan näihin kuuluvat seuraavat:
- Proteiinit
- Polysakkaridit
- Rasvahapot
- Seskviterpeenit
- Haihtuva öljy, jossa on turmeroneja
- B-kompleksin vitamiinit
- Hiilihydraatit ja ravintokuitu
- Kurkuminoidit, mukaan lukien kurkumiini, demetoksikurkumiini, 5′-metoksikurkumiini ja dihydrokurkumiini
- Muut haihtuvat öljyt, kuten d-α-fellandreeni, d-sabineeni, sinoli, borneoli ja zingibereeni
- Mineraalit, kuten kalsium, rauta, fosfori, kalium ja natrium
Tämän koostumuksen vuoksi ei ole yllättävää, että monet kurkuman ominaisuudet ovat tieteen tukemia. Ja vaikka se ei ole ensisijainen keino sairauksien hoitoon, se on tunnustettu yhdeksi parhaista lisäravinteista.
Diabeteksen osalta on olemassa useita tutkimuksia, joissa arvioidaan sen tehoa. Nutrients -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa saatiin mielenkiintoisia tuloksia. Tarkemmin sanottuna se määritti, että lukuisat in vitro ja in vivo -tutkimukset ovat antaneet vahvaa näyttöä kurkumiinin diabeteksen vastaisesta tehosta.
Raportoidut tiedot viittaavat siihen, että tällä polyfenolilla on terapeuttista potentiaalia ehkäistä diabetesta ja vähentää sen komplikaatioita. Sen vaikutusmekanismin uskotaan olevan useiden tulehdukseen liittyvien signaalimolekyylien modulointi. Tämän ehdon monimutkaisuuden vuoksi se ei kuitenkaan ole täysin selvää.
Lue lisää: 5 vaikuttavaa tulehduksen vastaista hoitokeinoa kurkumasta
Kurkuma, metabolinen oireyhtymä ja diabeteksen ehkäisy
Kurkuman hyödyt diabeteksen ehkäisyssä johtuvat suurelta osin sen kyvystä torjua metabolista oireyhtymää. Tämä ongelma yhdistää joukon muuttuneita kemiallisia prosesseja, mukaan lukien insuliiniresistenssi, korkeat glukoositasot, lipidihäiriöt ja liikalihavuus.
International Journal of Endocrinology and Metabolism -julkaisun kautta jaettuun tutkimukseen havaittiin, että kurkumiinilla on verensokeria alentava ja insuliiniherkistävä vaikutus, mikä vähentää insuliiniresistenssiä ja siihen liittyviä komplikaatioita.
Insuliiniresistenssissä lihas- ja maksasolut eivät pysty absorboimaan glukoosia verestä riittävästi käytettäväksi energianlähteenä. Tämän seurauksena glukoosi nousee, haiman toiminta heikkenee ja seurauksena on 2-tyypin diabetes.
Longhua Chinese Medicine -lehdessä raportoidussa systemaattisessa katsauksessa todettiin, että kurkuma pystyy hallitsemaan metaboliseen oireyhtymään liittyviä riskitekijöitä. Tämä sisältää veren glukoositason, kolesterolin, triglyseridit, tulehduksen ja painoindeksin.
Tätä tukee myös katsaus Frontiers in Endocrinology -julkaisussa jaetuista tutkimuksista, joissa todettiin, että kurkuma on luonnollinen, turvallinen ja edullinen lääke ehkäisemään diabetesta ja tulehdusta. Sen vaikutus johtuu sen kyvystä tukahduttaa oksidatiivista stressiä ja tulehdusprosessia.
Tarkemmin sanottuna tutkijat havaitsivat, että se alentaa paastoveren glukoosia, glykosyloitua hemoglobiinia, kehon massaindeksiä, seerumin C-reaktiivista proteiinia, kokonaiskolesterolia ja triglyseridejä potilailla, joilla on 2-tyypin diabetes.
Se ehkäisee myös diabetekseen liittyviä komplikaatioita
Sen lisäksi, että kurkuma vähentää riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen, se hyödyttää myös potilaita, jotka jo kärsivät tästä taudista. Ominaisuuksiensa ansiosta se voi minimoida siihen liittyvien komplikaatioiden, kuten rasvamaksan, joka ei johdu alkoholista, diabeettisen neuropatian ja nefropatian, riskin.
- Pharmacy Practicen kautta jaetut tutkimukset raportoivat, että kurkumiiniuutteella on terapeuttista potentiaalia rasvamaksaan, joka ei johdu alkoholista. Se ei kuitenkaan korvaa lääketieteellistä hoitoa tai elämäntapamuutoksia.
- Indian Journal of Pharmaceutical Sciences -julkaisun kautta tutkijat ilmoittivat, että kurkumiini paransi insuliinin hypoglykeemistä vaikutusta ja tarjoaa puolestaan suojaavan vaikutuksen diabeettisen neuropatian puhkeamista vastaan. Tämä komplikaatio aiheuttaa vaurioita ääreishermoissa, jotka lähettävät signaaleja kehon raajoihin ja niistä poispäin.
- BioMed Research Internationalissa raportoidut eläintutkimukset kertovat kurkumiinin mahdollisuudesta torjua diabeettista nefropatiaa. Sillä on erityisesti antifibroottinen vaikutus, mikä osoittaa mahdollisuuden tätä diabeteksen komplikaatiota vastaan. Hyödyn osoittamiseksi tarvitaan vielä vankkoja ihmistutkimuksia.
- Vaikka todisteita on vähän ja ihmistutkimuksia ei ole, kurkumiinilla uskotaan olevan potentiaalia diabeteksen aiheuttamia erektiohäiriöitä vastaan. The Journal of Sexual Medicine -lehdessä raportoitu rotilla tehty tutkimus antoi lupaavia tuloksia.
Kurkumiinin biosaatavuus on haittapuoli
Huolimatta lukuisista tutkimuksista, jotka yhdistävät kurkumiinin positiivisiin vaikutuksiin diabetespotilailla, on olemassa suuri haittapuoli: sen biosaatavuus. Mitä tämä tarkoittaa? Kun aineen biosaatavuus on hyvä, se imeytyy ja pääsee verenkiertoon jatkaakseen kulkuaan kehossa.
Suonensisäisesti annettu aine tuottaa todennäköisemmin optimaalisen vaikutuksen. Suun kautta nautittaessa tämä kyky kuitenkin heikkenee.
Kurkuma ei ole poikkeus. Suun kautta otettuna kurkumiinilla on heikko biosaatavuus. Se imeytyy huonosti suolistossa, ja hajoaa ja poistuu nopeasti. Näin ollen sen hyödyllisiä vaikutuksia on vaikea saada käyttöön. On kuitenkin olemassa temppu, joka voi vähentää tätä haittaa.
Foods -lehden tutkimuksessa kerrotaan, että kurkumiinin sekä mustapippurin aktiivisen yhdisteen piperiinin nauttiminen samaan aikaan lisää kurkumiinin biosaatavuutta jopa 2000 %. Tästä syystä on tavallista, että kaupallisissa lisäravinteissa on molempia komponentteja.
Lue tämäkin: 2-tyypin diabetes ja ruokavalio
Kurkuman mahdolliset sivuvaikutukset
Kurkuma- ja kurkumiini-lisäravinteiden käyttöä pidetään turvallisena useimmille terveille aikuisille. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) hyväksyi sen käytön sen hyvän siedettävyyden ja tehokkuuden vuoksi.
Suositellut annokset vaihtelevat välillä 4000 ja 8000 mg päivässä.
Sen kulutuksen tulee kuitenkin olla kohtalaista, sillä liiallinen määrä voi aiheuttaa pahoinvointia, ruoansulatusvaivoja, ripulia, ilmavaivoja, keltaista ulostetta ja päänsärkyä. Mausteen käyttö on vasta-aiheista seuraavissa tapauksissa:
- Potilaat, joilla on närästystä ja refluksia.
- Raskaana olevat ja imettävät naiset (käänny ensin lääkärin puoleen).
- Ihmiset, joilla on sappirakon sairaus.
- Potilaat, jotka käyttävät antikoagulantteja, antibiootteja, masennuslääkkeitä, sydän- ja verisuonilääkkeitä tai syöpälääkkeitä.
- Ihmiset, jotka ovat menossa leikkaukseen.
Auttaako kurkuma ehkäisemään diabetesta?
Kurkuman sisällyttäminen ruokavalioon säännöllisesti voi auttaa ehkäisemään diabetesta ja sen komplikaatioita. Tästä huolimatta on otettava huomioon, että sen nauttiminen suun kautta merkitsee kurkumiinin alhaista biosaatavuutta. Siksi sitä tulisi nauttia samanaikaisesti piperiinin kanssa joko luonnollisesti tai lisäravinteena.
Joka tapauksessa on huomattava, että kurkuma ei korvaa diabeteksen ehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä tai hoitoja. On tärkeää ylläpitää terveitä elämäntapoja ja noudattaa lääkärin suosituksia. Kurkuman käyttö on vain täydentävää.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Zhang DW, Fu M, Gao SH, Liu JL. Curcumin and diabetes: a systematic review. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:636053. doi: 10.1155/2013/636053. Epub 2013 Nov 24. PMID: 24348712; PMCID: PMC3857752.
- Nabavi SF, Thiagarajan R, Rastrelli L, Daglia M, Sobarzo-Sánchez E, Alinezhad H, Nabavi SM. Curcumin: a natural product for diabetes and its complications. Curr Top Med Chem. 2015;15(23):2445-55. doi: 10.2174/1568026615666150619142519. PMID: 26088351.
- Prasad S, Aggarwal BB. Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92752/
-
Pivari F, Mingione A, Brasacchio C, Soldati L. Curcumin and Type 2 Diabetes Mellitus: Prevention and Treatment. Nutrients. 2019 Aug 8;11(8):1837. doi: 10.3390/nu11081837. PMID: 31398884; PMCID: PMC6723242.
- Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. In Foods (Vol. 6, Issue 10, p. 92). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/foods6100092
- Ghorbani Z, Hekmatdoost A, Mirmiran P. Anti-hyperglycemic and insulin sensitizer effects of turmeric and its principle constituent curcumin. Int J Endocrinol Metab. 2014 Oct 1;12(4):e18081. doi: 10.5812/ijem.18081. PMID: 25745485; PMCID: PMC4338652.
- Laurindo, L. F., Barbalho, S. M., Joshi, R. K., Rezende, B. de A., de Alvares Goulart, R., Guiguer, E. L., & Araújo, A. C. (2021). Curcuma longa and curcumin on metabolic syndrome: a systematic review. In Longhua Chinese Medicine (Vol. 4, pp. 32–32). AME Publishing Company. https://doi.org/10.21037/lcm-21-25
- Marton, L. T., Pescinini-e-Salzedas, L. M., Camargo, M. E. C., Barbalho, S. M., Haber, J. F. dos S., Sinatora, R. V., Detregiachi, C. R. P., Girio, R. J. S., Buchaim, D. V., & Cincotto dos Santos Bueno, P. (2021). The Effects of Curcumin on Diabetes Mellitus: A Systematic Review. In Frontiers in Endocrinology (Vol. 12). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fendo.2021.669448
-
Maithili Karpaga Selvi N, Sridhar MG, Swaminathan RP, Sripradha R. Efficacy of Turmeric as Adjuvant Therapy in Type 2 Diabetic Patients. Indian J Clin Biochem. 2015 Apr;30(2):180-6. doi: 10.1007/s12291-014-0436-2. Epub 2014 May 8. PMID: 25883426; PMCID: PMC4393385.
-
White CM, Lee JY. The impact of turmeric or its curcumin extract on nonalcoholic fatty liver disease: a systematic review of clinical trials. Pharm Pract (Granada). 2019 Jan-Mar;17(1):1350. doi: 10.18549/PharmPract.2019.1.1350. Epub 2019 Mar 4. PMID: 31015871; PMCID: PMC6463416.
- Saadati, S., Sadeghi, A., Mansour, A. et al. Curcumin and inflammation in non-alcoholic fatty liver disease: a randomized, placebo controlled clinical trial. BMC Gastroenterol 19, 133 (2019). https://doi.org/10.1186/s12876-019-1055-4
- Kulkarni, S., & Dhir, A. (2010). An overview of curcumin in neurological disorders. In Indian Journal of Pharmaceutical Sciences (Vol. 72, Issue 2, p. 149). OMICS Publishing Group. https://doi.org/10.4103/0250-474x.65012
- Lu M, Yin N, Liu W, Cui X, Chen S, Wang E. Curcumin Ameliorates Diabetic Nephropathy by Suppressing NLRP3 Inflammasome Signaling. Biomed Res Int. 2017;2017:1516985. doi: 10.1155/2017/1516985. Epub 2017 Jan 17. PMID: 28194406; PMCID: PMC5282455.
- Draganski A, Tar MT, Villegas G, Friedman JM, Davies KP. Topically Applied Curcumin-Loaded Nanoparticles Treat Erectile Dysfunction in a Rat Model of Type-2 Diabetes. J Sex Med. 2018 May;15(5):645-653. doi: 10.1016/j.jsxm.2018.03.009. PMID: 29699754; PMCID: PMC8826927.
-
Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods. 2017 Oct 22;6(10):92. doi: 10.3390/foods6100092. PMID: 29065496; PMCID: PMC5664031.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.