Atorvastatiini – ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Atorvastatiini, kuten muutkin statiinit, ehkäisee tehokkaasti sydän- ja verisuonitauteja johtuen sen kyvystä estää selektiivisesti ja kilpailukykyisesti kolesterolisynteesistä vastaavaa entsyymiä.
Atorvastatiini – ominaisuudet ja käyttötarkoitukset

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Atorvastatiini on statiineihin kuuluva lääke. Statiineja käytetään laajalti korkean kolesterolin alentamiseen sydän- ja verisuonitautien ehkäisemiseksi sekä dyslipidemian (veren poikkeavat rasva-arvot) hoitamiseksi.

Liiallinen kolesteroli on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä, ja nämä sairaudet ovat johtava kuolinsyy kehittyneissä maissa. Pidä silti mielessä, että kolesteroli on oleellinen aine elimistön oikean toiminnan kannalta, sillä se on lukuisten hormonien esiaste.

Tästä syystä kolesterolitaso tulisi pitää viitearvojen sisällä – ei liian korkealla eikä matalalla. Myös liian alhainen kolesteroli voi johtaa vakaviin terveysongelmiin. Onkin tärkeää noudattaa tarkasti kaikkia lääkärin antamia hoito-ohjeita.

Tietoa sydän- ja verisuonitaudeista

Korkea kolesteroli on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä

Kuten yllä mainitsimme, atorvastatiinin tarkoituksena on ehkäistä sydän- ja verisuonitauteja potilailla, joiden kolesteroliarvo on normaalia korkeampi.

Sydän- ja verisuonitaudit ovat joukko sairauksia, jotka ovat johtava kuolinsyy kehittyneissä maissa. Niitä ovat:

 • Korkea verenpaine
 • Sydämen vajaatoiminta
 • Sydänlihastulehdus
 • Aivohalvaus
 • Alaraajojen tukkiva valtimotauti

Näiden tautien kehittymiseen liittyy tiettyjä riskitekijöitä, jotka lisäävät todennäköisyyttä sairastua niihin. Näitä riskitekijöitä, joita meidän tulisi aina välttää, ovat:

 • Tupakointi. Tupakointi kerryttää elimistöön myrkkyjä ja voi johtaa terveysongelmiin. Tupakoivilla ihmisillä on savuttomiin verrattuna kaksinkertainen riski saada jonkinlainen sydän- ja verisuonitauti.
 • Passiivinen elämäntyyli. Kehittyneissä maissa väestö on fyysisesti yhä vähemmän aktiivinen. Tupakanpolton tavoin liikunnan puute kaksinkertaistaa riskin saada sydän- ja verisuonitauti.
 • Huonot ruokailutottumukset.

Kuinka atorvastatiini vaikuttaa ihmiselimistössä

Kuten muutkin statiinit, atorvastatiini ehkäisee tehokkaasti sydän- ja verisuonitauteja johtuen sen kyvystä estää selektiivisesti ja kilpailukykyisesti kolesterolisynteesistä vastuussa olevaa entsyymiä.

Viittaamme tarkemmin ottaen hydroksimetyyliglutaryyli-CoA-reduktaasi (HMG-CoA) -entsyymiin, jonka tehtävänä on muuntaa HMG-CoA:ta mevalonaatiksi. Tämä on steroliyhdisteiden kuten kolesterolin esiaste.

Estämällä HMG-CoA-reduktaasia atorvastatiini vähentää myös mevalonaatin määrää ja tämän seurauksena maksaan varastoituvan kolesterolin määrää.

Huomaa, että tämä mekanismi vaikuttaa myös LDL-reseptorien säätelyyn – LDL tunnetaan “huonona” kolesterolina – ja näiden lipoproteiinien nappaamiseen verenkierrosta.

Huonon kolesterolin eli LDL:n väheneminen on kaikkien näiden prosessien lopullinen seuraus. Hoidon teho on silti edelleen tarkastelun alla tutkimuksissa ja kliinisissä kokeissa.

Atorvastatiini ja haittavaikutukset

Atorvastatiini on lääke korkeaan kolesteroliin

Vaikka atorvastatiini on melko hyvin siedetty lääke, sekin aiheuttaa haittavaikutuksia. Haittavaikutuksilla tarkoitetaan kaikkia lääkkeen aiheuttamia ei-toivottuja vaikutuksia.

Lääkehoidon yhteydessä raportoidut haittavaikutukset ovat olleet lieviä ja menneet ohi itsestään. Tässä ovat niistä yleisimmät:

 • Maha-suolikanavan ongelmat, kuten ummetus, ripuli, ilmavaivat, dyspepsia ja vatsakipu.
 • Päänsärky
 • Pahoinvointi
 • Unettomuus

Hoidon aikana on toisaalta myös havaittu muita reaktioita, jotka lukeutuvat harvinaisiin atorvastatiinin haittavaikutuksiin. Ne kaikki eivät kuitenkaan välttämättä johdu tästä lääkkeestä. Niitä ovat muun muassa:

 • Hyperglykemia
 • Hypoglykemia
 • Huimaus
 • Trombosytopenia (verihiutaleiden vähäisyys)
 • Allergiset reaktiot
 • Alopecia
 • Ihottumat

Lopuksi

Atorvastatiini kuuluu statiineihin ja sitä käytetään pääosin sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyyn.

Pidä kuitenkin mielessä, että paras ehkäisykeino ovat terveelliset elämäntavat: säännöllinen liikunta, tasapainoinen ruokavalio ja haitallisten tapojen kuten tupakoinnin välttäminen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
6 parasta ruokaa hyvän kolesterolin lisäämiseksi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
6 parasta ruokaa hyvän kolesterolin lisäämiseksi

Hyvän kolesterolin lisääminen on tärkeä tekijä huonon kolesterolin laskemiseksi. Nämä ruoat on helppo lisätä päivittäiseen ruokavalioon.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Goes, P., Lima, A. P. S., Melo, I. M., Rêgo, R. O. C. C., & Lima, V. (2010). Effect of Atorvastatin in radiographic density on alveolar bone loss in wistar rats. Brazilian Dental Journal. https://doi.org/10.1590/S0103-64402010000300003
 • Fernández de Bobadilla, J., Moreno, R., Fernández, C., Martínez García, A., Sánchez Maestre, C., & Ezpeleta Echevarri, D. (2009). Efecto del tratamiento intensivo con atorvastatina frente a dosis estándar de estatinas en el riesgo de ictus de pacientes con enfermedad coronaria previa. Metaanálisis de cinco ensayos aleatorizados con 25.709 pacientes. Revista de Neurología. https://doi.org/10.33588/rn.4811.2009069
 • Soler, A., Deig, E., Guil, J., Rodríguez-Martín, M., Guelar, A., & Pedrol, E. (2006). Eficacia y tolerancia de la atorvastatina en el tratamiento de la dislipemia secundaria a tratamiento antirretroviral. Medicina Clinica. https://doi.org/10.1157/13091265

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.