Askites: tietoa ja hoitomenetelmät

Askites on hyvin häiritsevä ongelma, mutta useista eri hoidoista voi olla apua. Tässä artikkelissa kerromme askiteksesta ja sen hoitomuodoista.
Askites: tietoa ja hoitomenetelmät

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Askites tarkoittaa nesteen kertymistä vatsaonteloon. Tämä neste on läpinäkyvää ja se erottuu veren hyytyessä. Askites on luultua yleisempi, erityisesti maksakirroosia sairastavilla potilailla. Mutta myös muut tekijät aiheuttavat sitä, kuten kasvaimet, korkea verenpaine ja tietyt infektiot. Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin tätä vaivaa ja sen hoitomuotoja.

Miksi askites syntyy?

Askites voi johtua liiasta alkoholinjuonnista

Askiteksen syyn selvittämiseksi on kiinnitettävä ensiksi huomiota verenpaineeseen. Jos se on liian korkea, kyseessä on portaalinen hypertensio. Tällaisilla ihmisillä on suurempi riski saada askites.

Verenpaineen lisäksi myös muut tekijät voivat vaikuttaa askiteksen syntyyn. Näitä ovat muun muassa useita vuosia jatkunut alkoholin liikakäyttö tai pitkittynyt hepatiitti B- tai hepatiitti C -infektio. Näin ollen maksavaurio voi olla askiteksen syynä.

Suuressa riskissä ovat myös tiettyjä syöpiä sairastavat ihmiset. Esimerkiksi seuraavat syövät voivat altistaa askitekselle:

  • rintasyöpä
  • munasarja- ja kohtusyöpä
  • umpilisäkkeen syöpä
  • paksusuolen syöpä
  • haimasyöpä
  • maksasyöpä

Näissä tapauksissa askiteksen riski on suuri.

Näytämme seuraavaksi, kuinka askitesta ja nesteen kertymistä hoidetaan.

Askiteksen hoito

Askites voi aiheuttaa turvotusta vatsan seudulla, epämukavuutta ja hengitysvaikeuksia. Tämä johtuu siitä, että neste voi painaa keuhkoja ja vaikeuttaa näin hengittämistä.

Askitesta voidaan hoitaa usealla tavalla. Kerromme seuraavaksi, kuinka eri hoidot toteutetaan ja kuinka tehokkaita ne ovat.

Askiteksen hoito elämäntapamuutoksilla

Jos askites johtuu liiasta alkoholinjuonnista, lääkäri suosittelee muuttamaan elämäntapoja. Jos alkoholin juomista ei pysty lopettamaan kertaheitolla, se tulee tehdä vähitellen. Tässä voi auttaa tukiryhmään ilmoittautuminen.

Lisäksi lääkäri saattaa suositella syömään vähemmän suolaa verenpaineen alentamiseksi. Myös nesteitä tulisi juoda kohtuudella. Vaikka vedenjuontia ei tulisi lopettaa, sitä tulisi pyrkiä juomaan pienissä määrissä usein.

Nesteen poistaminen

Askites aiheuttaa vatsan turvotusta

Yksi keino hoitaa askitesta on poistaa nestettä vatsaontelosa. Tämä ei kuitenkaan ole paras hoitovaihtoehto, sillä ongelma voi palata. Se onkin vain väliaikainen ratkaisu epämukavuuden tai kivun lievittämiseksi.

Kun lääkäri poistaa nestettä, hän asettaa usein katetrin. Näin neste saadaan ulos.

Käy lukemassa myös: 4 tehokkainta diureettista juomaa

Lääkkeet askiteksen hoitoon

Lääkärit saattavat määrätä tiettyjä lääkkeitä askiteksen lievittämiseen ja hoitoon. Lääkkeet voivat olla:

  • Diureetteja. Nämä auttavat vähentämään nestettä.
  • Antibiootteja. Nämä auttavat hoitamaan mahdolliset tulehdukset.

Jos haluat valita luontaishoitoja, turvaudu ainoastaan niihin jotka auttavat poistamaan vatsaonteloon kertyvää nestettä. On kuitenkin aina parasta kysyä neuvoa ensin lääkäriltä.

Lääkärit suosittelevat hoitojen lisäksi tavallisesti myös lepäämään runsaasti. Askites on hyvin ärsyttävä vaiva ja se tekee olosta epämukavan, joten levosta voi olla apua.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö potilas voisi liikkua. Sitä vastoin liikunta ehkäisee nesteen kertymistä ja auttaa näin hoitamaan askitesta. Lääkärin ohjeita tulee aina noudattaa, eikä lääkkeitä tule syödä omin päin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
8 syytä vatsan turvotukseen
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 syytä vatsan turvotukseen

Sillä turvotus voi johtua monenlaisista asioista, mikäli sen syystä on yhtään epävarmuutta, tulisi käydä asiantuntijan luona, jotta voidaan saada k...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.