Päivittäisiä asioita, jotka vanhentavat ihoa

Haluaisitko vinkkejä pitääksesi ihosi nuorekkaan ja terveen näköisenä? Jatka lukemista!
Päivittäisiä asioita, jotka vanhentavat ihoa

Kirjoittanut Lorena González

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Meillä kaikilla on tapoja, jotka voivat vahingoittaa kehoamme. Katsotaan seuraavaksi joitakin päivittäin tekemiämme asioita, jotka vanhentavat ihoa.

Päivittäisiä asioita, jotka vanhentavat ihoa

1. Nukkuma-asento

Väärä nukkuma-asento voi aiheuttaa ryppyjä

Vatsallaan nukkuessa pää on kääntyneenä sivulle, mikä rasittaa niska- ja hartialihaksia. Tässä asennossa nukkuminen heikentää myös veren kulkeutumista aivoille. Lisäksi se voi aiheuttaa silmäpusseja ja turvotusta. Onkin parasta pyrkiä nukkumaan selällään tai kyljellään.

Toinen ihon terveyden kannalta ratkaiseva asia on tyynyvalinta. Liian korkea tyyny estää verenkiertoa, mikä edistää ryppyjen syntymistä. Oikeanlainen tyyny takaa sen, että niska pysyy suorassa eikä leuka ole liian lähellä rintakehää.

2. Et käytä aurinkolaseja

Aurinkosuojan käyttäminen pitää ihon terveenä. Pidä mielessä, että silmänympärysiho on hyvin ohut ja rypistyy helpommin, kun silmiä avaa ja sulkee tai siristelee auringossa.

Pyri välttämään tätä ja käyttämään aurinkolaseja aurinkoisina päivinä, kaikkina vuodenaikoina.

3. Tarkkaile pureskelutapaasi

Pureskelu aina samalla puolella suuta vaikuttaa kasvoihin

Iho voi kärsiä myös syömistavan johdosta. Jos pureskelet ruokaa lähes aina vain toisella puolella suuta, kasvot voivat muuttua epäsymmetrisiksi. Toisin sanoen kasvojen lihakset ovat tällöin toisella puolella heikommat ja toisella puolella vahvemmat.

4. Varo puhelinta

Jos puhut puhelimessa pitkiä aikoja päivittäin, ole varovainen. Puhelimen painaminen korvan ja hartian väliin aiheuttaa poimuja ja ryppyjä kaulaan ja saa posket roikkumaan.

Jos puhut paljon puhelimessa, laita puhelin kaiuttimelle tai käytä handsfree-laitetta.

5. Tablettien käyttö väärin

Kun käytämme tabletteja tai kännyköitä, pidämme yleensä pään painuneena alaspäin. Tämä voi aiheuttaa turvotusta, ihon veltostumista ja ryppyjä.

Tämän voi välttää pitämällä pään suoremmassa, kun naputtelet viestejä tai katsot jotakin laitteeltasi.

6. Leukaan nojaaminen kädellä

Tämä yksinkertainen liike voi aiheuttaa ryppyjä kasvojen iholle ja vanhentaa ihoa.

7. Kulmien kurtistaminen

Kulmien kurtistaminen voi aiheuttaa ryppyjä iholle

Meillä on tapana tehdä haitallisia ilmeitä, kuten kurtistaa kulmia, supistaa huulia tai jännittää kasvolihaksia. Jos huomaat kurtistavasi kulmia tahattomasti, pyri välttämään sitä. Opit vähitellen lopettamaan tämän huonon tavan.

8. Sano hyvästit kuumille suihkuille

Kylmät suihkut ovat ihon kannalta paljon parempi vaihtoehto kuin kuumat suihkut. Vaikka kuuma suihku kyllä rentouttaa täydellisesti, pitkään jatkuessaan se alkaa vaikuttaa ihoon.

Se voi vaikuttaa ihoa suojaavaan pH-kerrokseen, mikä tekee ihosta kuivan ja hilseilevän. Kuumat suihkut todellakin vanhentavat ihoa näkyvästi.

9. Ilmastointi

Ilmastointi imee kosteutta ilmasta ja tekee siitä kuivemman. Tämä kuivattaa myös ihoa ja vanhentaa sitä.

On tärkeää kosteuttaa ihoa ja olla käyttämättä ilmastointia liikaa.

10. Valitse tyynyliina viisaasti

Vääränlainen tyynyliina voi aiheuttaa ryppyjä

Tyynyliina kannattaa valita huolella, sillä vääränlainen tyynyliina voi vanhentaa ihoa. Muut petivaatteet ovat toinen juttu, mutta tyynyliina on suorassa kosketuksessa kasvojen ihoon.

Jos valitset puuvillaisen tyynyliinan, voit saada ryppyjä erityisesti jos nukut kyljelläsi. Onkin parasta valita silkkiä tai satiinia, sillä ne aiheuttavat vähemmän hankausta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Fisher, G. J., Kang, S., Varani, J., Bata-Csorgo, Z., Wan, Y., Datta, S., & Voorhees, J. J. (2002). Mechanisms of photoaging and chronological skin aging. Archives of Dermatology. https://doi.org/10.1001/archderm.138.11.1462
  • Howard, D. (2008). What Causes Skin Aging? International Dermal Institute.
  • Sarifakioǧlu, N., Terzioǧlu, A., Ateş, L., & Aslan, G. (2004). A new phenomenon: “Sleep lines” on the face. Scandinavian Journal of Plastic and Reconstructive Surgery and Hand Surgery. https://doi.org/10.1080/02844310410027257


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.