Logo image
Logo image

Asbestoosi: asbestille altistumisen merkit ja oireet

3 minuuttia
Vaikka suurin osa asbestoosiin liittyvistä tapauksista syntyy altistumalla asbestille työpaikalla, tätä yhdistettä esiintyy myös monissa vanhemmissa kodeissa. Oireiden ilmaantuminen voi kestää vuosia.
Asbestoosi: asbestille altistumisen merkit ja oireet
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Asbestoosi on keuhkosairaus, joka johtuu nimensä mukaisesti asbestille altistumisesta. Asbesti-nimellä tunnettua materiaalia käytettiin vuosikymmenten ajan useissa erilaisissa rakennuksissa, kuten sementissä, katoissa ja tietyntyyppisissä laatoissa.

Asbestille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia, kuten syöpää eri puolilla kehoa. Asbestoosi on asbestille altistumisen tapauksessa yleisimmin esiintyvä seuraus, ja niillä, jotka kärsivät siitä, on suurempi riski sairastua keuhkosyöpään.

Suomessa asbestin käyttö kiellettiin kokonaan vuonna 1994, vaikka monissa muissa maissa se kiellettiin jo huomattavasti aikaisemmin. Ominaisuuksiensa vuoksi asbestoosia pidetään ammattitautina, koska asbestia on perinteisesti käytetty erilaisessa rakennuksissa ja teollisessa toiminnassa. Vaikka asbestin käyttö on kokonaan kielletty ja asbestia sisältävien talojen purkutyöt on keskitetty vain ammattilaisten vastuulle, asbestille altistuu vuosittain edelleen useita satoja ihmisiä.

Asbestin riskit

Some figure
Asbesti kestää tulta, lämpöä ja erilaisia kemikaaleja eikä johda sähköä, ja siksi näiden ominaisuuksien takia sitä on käytetty laajalti teollisuudessa.

Asbesti on nimi, joka annetaan kuuden luonnollisen mineraalin ryhmälle, jolla on ominaisuuksia, jotka tekevät asbestista hyödyllisen materiaalin rakentamiseen. Niitä käytetään myös muun muassa autojen jarruissa, laivojen rakentamisessa ja joissakin tekstiilituotteissa.

Asbesti kestää tulta, lämpöä ja erilaisia kemikaaleja eikä johda sähköä. Näiden ominaisuuksien takia sitä on käytetty laajalti teollisuudessa. Asbestin kuudesta eri mineraalista voidaan periaatteessa löytää kolmea eri lajia, jotka ovat terveydelle vaarallisia:

  • Krysotiili
  • Krokidoliitti
  • Amosiitti

Kun asbestista valmistettua tuotetta ravistetaan, ilmaan vapautuu pieniä kuituja. Jos joku hengittää niitä, nämä kuidut jäävät keuhkoihin ja pysyvät siellä pitkään. Jos niitä alkaa ajan myötä kerääntyä, ne alkavat aiheuttaa elimistössä tulehdusta ja arpeutumista, jotka yhdessä voivat vaikuttaa vakavasti hengityselinten toimintaan. Asbesti on lisäksi nimitetty karsinogeeniseksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mitä keuhkoputken tähystyksessä tehdään?

Asbestoosi

Asbestoosi on krooninen keuhkosairaus, joka johtuu asbestia sisältävien kuitujen hengittämisestä. Sitä pidetään keuhkofibroosin muotona. Se aiheuttaa tulehdusta ja johtaa vähitellen pysyviin vaurioihin.

Asbestia esiintyy myös luonnossa, ja olemme kaikki altistuneet tälle elementille jossain vaiheessa. Ne, joilla on suurin riski sairastua, ovat kuitenkin niitä ihmisiä, jotka altistuvat tälle yhdisteelle säännöllisesti ja pitkiä aikoja kerrallaan.

Tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että lyhytkin altistuminen merkittävälle määrälle asbestia voi myös johtaa erilaisten sairauksien syntyyn. Sekä näissä tapauksissa että pitkittyneelle altistumiselle joutuneiden ihmisten tapauksessa oireet voivat ilmetä vasta 10–40 vuoden kuluttua altistumisesta.

Asbestoosin merkit ja oireet

Some figure
Asbestoosin ilmenemismuodot ja vaikutukset voivat vaihdella suuresti henkilöstä toiseen.

Asbestoosin pääasiallinen oire on hengenahdistus, johon liittyy yleensä pysyvä kuiva yskä. Sairastuneilla nämä oireet tulevat havaittavammiksi liikunnan tai voimakkaan fyysisen aktiviteetin aikana ja ne lisääntyvät ajan myötä.

On hyvin yleistä, että rinnassa on kipua tai paineen tunnetta. Lisäksi sairastuneella esiintyy progressiivista ruokahaluttomuutta ja laihtumista. Edellä mainittujen oireiden lisäksi yksi tämän taudin tyypillisimmistä merkeistä on kellonlasikynsiksi kutsutun epämuodostuman esiintyminen.

Kellonlasikynnet tunnetaan epämuodostumana, joka viittaa usein sydämen tai keuhkoihin liittyvän sairauden olemassaoloon. Sen pääpiirre on se, että sormet ja varpaat kasvavat normaalia suuremmiksi, jolloin kynnet kaartuvat alaspäin, jolloin ne muistuttavat ylösalaisin olevaa lusikkaa.

Kellonlasikysiä esiintyy kaikissa asbestiin liittyvissä tapauksissa, mutta se on ominaista myös muille keuhkosairauksille. Diagnoosi voidaan vahvistaa vasta silloin, kun lääkäri on suorittanut kaikki asiaankuuluvat kliiniset testit.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Mitä kynnet kertovat terveydestäsi? 5 merkkiä terveysvaivoista

Huomioitavaa asbestoosista

Asbestoosin ilmenemismuodot ja vaikutukset voivat vaihdella suuresti henkilöstä toiseen. Joissakin tapauksissa asbestoosiin sairastuneella henkilöllä esiintyy vain lieviä merkkejä ja oireita, kun taas toisella oireet voivat olla hyvinkin vakavia, kuten hengitysvaikeuksia ja syöpää. Yleensä tupakoitsijoiden tapauksessa asbestoosin oireet kehittyvät muita vakavampaan suuntaan.

On tärkeää, että jokainen, joka on altistunut asbestille tai uskoo joutuneensa kontaktiin asbestin kanssa, mainitsee tästä altistumisesta lääkärilleen. Jos uskot tai tiedät altistuneesi asbestille, on hyvin todennäköistä, että lääkäri määrää sinulle rintakehän röntgenkuvan, monissa tapauksissa rintakehän korkean resoluution CT-skannauksen, jotta asbestille altistumisesta johtuvat vaikutukset voidaan määrittää. On toki hyvä pitää mielessä, että ensimmäiset oireet näkyvät yleensä vasta keskipitkällä aikavälillä, joten mikäli altistuminen asbestille on tapahtunut vasta vähän aikaa sitten, voi olla, että asbestin vaikutuksia keuhkoihin ei vielä voida havaita.

Tällä hetkellä asbestoosin hoitoon ei ole kehitetty yhtä toimivaa menettelyä. Potilaan ennuste riippuu kussakin tapauksessa monista eri tekijöistä, kuten yleisestä terveydentilasta, altistumisen pituudesta ja siitä asbestin tyypistä, jolle potilas on altistunut. Suurin riski asbestoosin tapauksessa on mesoteliooma, eli keuhkopussissa tai vatsaontelossa vaikuttava mesoteelisolukon syöpä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Marín Martínez, B., & Clavera, I. (2005). Asbestosis. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 28, pp. 37-44). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.