Aortan repeämä: mikä se on ja mistä se johtuu

Aortan repeämä vaatii välitöntä hoitoa. Tässä sen oireet ja mahdolliset ehkäisevät toimenpiteet.
Aortan repeämä: mikä se on ja mistä se johtuu

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Aortan repeämä on nopeaa leikkaushoitoa vaativa tila. Syy tähän on se, että siihen liittyy suuri kuolleisuus. Jos haluat tietää enemmän aortan repeämän oireista, syistä ja ehkäisystä, jatka lukemista.

Aortan repeämä

Et välttämättä ole kuullut tätä termiä aiemmin, mutta aortan repeämät ovat yleistymässä. Onkin elintärkeää tietää mistä siinä tarkalleen ottaen on kyse, mistä se johtuu ja mitkä sen oireet ovat, sekä tietää joitakin menetelmiä sen ehkäisyyn.

Aortan repeämä on nimensä mukaisesti aortan sisäseinämässä ilmenevä repeämä. Veri pääsee vuotamaan seinämän sisään, minkä seurauksena verenkierto heikkenee tai aortta hajoaa.

Molemmat mahdolliset seuraukset vaarantavat potilaan hengen. Etenkin jos aortta hajoaa, on kuolemanriski varsin suuri. Tästä syystä on tärkeää tunnistaa aortan repeämän oireet ja mennä lääkäriin mahdollisimman nopeasti.

Aortan repeämä aiheuttaa rintakipua

Voimakas rintakipu voi olla merkki aortan repeämästä.

Aortan repeämän oireet

Oireiden tunnistaminen on oleellista nopeaan lääkäriinpääsyn ja varhaisen diagnoosin saamisen kannalta. Alla on joitakin oireita, joihin tulisi kiinnittää erityistä huomiota:

  • Voimakas, terävä tai vihlova kipu rinnassa tai rintalastan takana.
  • Kalpea iho ja heikko pulssi.
  • Hengenahdistus.
  • Huimaus, johon liittyy pahoinvointia ja hikoilua.

Nämä oireet voivat saada potilaan uskomaan, että hänellä on sydänkohtaus. Näiden oireiden vuoksi on erittäin tärkeää lähteä välittömästi päivystykseen. Voimakas kipu rinnassa tai rintalastan takana voivat merkitä aortan repeämää, joten toimi mahdollisimman nopeasti.

Sinua saattaa kiinnostaa: Kuinka pitää valtimot terveinä

Aiheuttajat

Aortan repeämään johtavat syyt voivat vaihdella. Alla joitakin mahdollisia aiheuttajia:

  • Aortan seinämän haurastuminen: Tässä tapauksessa valtimon seinämä heikkenee. Se voi johtua esimerkiksi ateroskleroosista. Aortan seinämä ohenee ja laajenee, mikä lisää repeämän riskiä.
  • Arteriitti: Kyseessä on tulehdus, joka aiheuttaa valtimoiden kaventumista, mikä estää kunnollisen verenvirtauksen.
  • Läppäsairaudet: Tässä tapauksessa läpät vaurioituvat ikääntymisen, vamman tai infektioiden seurauksena, mikä saa ne heikkenemään ja lisää repeämän riskiä.

 

aortan repeämä ja hematooma

Nämä olivat joitakin aortan repeämän mahdollisia syitä. Voiko aortan repeämää sitten ehkäistä mitenkään?

Kyllä voi, ja tästä syystä on tärkeää tietää kuinka sen riskiä voidaan pienentää.

Kuinka ehkäistä aortan repeämä?

Aortan repeämään on vain yksi mahdollinen hoito, ja se on leikkaus. Paras keino välttää tämä on pyrkiä ehkäisemään aortan repeämää.

Jos sinulla on arteriitti, sydämen läppien sairaus tai jokin vastaava ongelma, parasta on käydä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa. Lisäksi on tärkeää kontrolloida verenpainetta.

Jos sinulle kehittyy jokin sairaus, joka heikentää valtimoita tai altistaa aortan repeämälle, kysy lääkäriltäsi mitä sinun kannattaisi tehdä näiden mahdollisesti kohtalokkaiden seurausten ehkäisemiseksi. Lääkäri antaa juuri sinulle hyödyllisiä vaihtoehtoja.

Jokaisen on hyvä tuntea aortan repeämän oireet ja riskit, sillä se voi olla kohtalokas. Myös säännölliset lääkärintarkastukset on tärkeä muistaa. Jos sinä ja lääkärisi olette sitä mieltä, että sinulla voi olla riski saada aortan repeämä, sinun on oltava erityisen tarkkana sen ehkäisyssä.

Jos olet sairastanut mitään yllä mainittuja vaivoja, rintaasi sattuu tai sinulla on hengenahdistusta, mene päivystykseen mahdollisimman nopeasti. Nopea hoito on näissä tilanteissa oleellista selviytymisen kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Contreras Zúñiga, E., Zuluaga Martínez, S. X., Gómez Mesa, J. E., Ocampo Duque, V., & Urrea Zapata, C. A. (2009). Diseccion aórtica: estado actual. Revista costarricense de cardiología11(1), 19-27.
  • Pachar, J.V., Hidalgo, J.A., Aguirre, V.A., Alvarado, O.L., & Santos, M.. (2010). Aneurisma de arco aórtico secundario a degeneración de la media: A propósito de un caso de muerte súbita juvenil. Cuadernos de Medicina Forense16(3), 161-165. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062010000200004&lng=es&tlng=es.
  • Romero Requena, J.M., Bueno Jiménez, C., Bureo Dacal, P., & Pérez Miranda, M.. (2003). Disección de aorta: a propósito de dos casos. Anales de Medicina Interna20(3), 59-60. Recuperado en 26 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-71992003000300014&lng=es&tlng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.