Logo image
Logo image

Anisruohon viljely ja hoito

4 minuuttia
Aniksen aromi on yksi tämän gastronomiassa ja naturopaattisissa hoidoissa laajalti käytetyn mausteen tärkeimmistä ominaisuuksista. Kerromme, kuinka saat sen menestymään puutarhassasi.
Anisruohon viljely ja hoito
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Viimeisin päivitys: 22 huhtikuuta, 2023

Anisruoho eli Pimpinella anisum omaa läpitunkevan tuoksun ja paljon hyötyjä. Sitä käytetään sadoissa ruokaresepteissä, ja Aasiassa sitä käytetään vatsavaivojen hoitoon. Lue kaikki anisruohosta täällä!

Anista saa mistä tahansa marketista valmiina ruoanlaittoon, mutta toinen hyvä tapa hankkia sitä on istuttaa anisruoho kotiin. Jos haluat lisätä kasvin puutarhaasi, tutustu näihin viljely- ja hoitovinkkeihin.

Anisruohon ominaisuudet

Kasvi kuuluu sarjakukkaiskasvien heimoon. Tämä yksivuotinen yrtti, kuten drugs.com kertoo, kasvaa noin 30 senttimetrin pituiseksi, sen kukat ovat valkoisia tai keltaisia ja versovat keskikesällä, ja sen lehdet ovat sulkamaiset. Sillä on vihertävänruskeita uurteisia siemeniä.

Aniksen tuoksu ja maku on verrattavissa lakritsaan, ja ihmiset sisällyttävät sitä ruokiin, juomiin ja lääkkeisiin sen sisältämien aktiivisten ainesosien ja öljyjen, kuten alla mainittujen, vuoksi:

  • Anetoli
  • Anishappo
  • Anisialdehydi
  • Kavikolimetyleeni
  • Terpeenikompleksit

ISRN Pharmaceuticsin tutkimuksessa useat näistä yhdisteistä yhdistettiin laajaan farmakologisten vaikutusten kirjoon. Siinä kuitenkin huomautetaan, että tarvitaan lisää kliinisiä tutkimuksia, jotta voidaan arvioida kasvin hyötyjä ihmisillä, sekä uusien lääkkeiden synteesiä aniksen vaikuttavista aineista.

Tutustu tähän artikkeliin: 5 syytä pitää huonekasveja keittiössä

Anisruohon aromi ja muut hyödyt

Anista on olemassa erilaisia lajeja. Yksi on vihreä eli makea anis. Tätä käytetään usein närästyksen lievittämiseen ja kosmeettisiin tuotteisiin.

Toista sarjakukkaiskasvia, aniksen “sukulaista” fenkolia, käytetään suolaisten ruokien valmistuksessa, kun taas tähtianista suositaan jälkiruokiin ja infuusioihin.

La Gaceta Médica de México raportoi hiirillä tehdystä kokeesta, jossa tutkittiin hiirten reaktioita sen jälkeen, kun niille oli aiheutettu ripuli risiiniöljyllä ja sitten hoidettu tähtianiksen ja kamomillan seoksella. Tulokset olivat rohkaisevia, sillä ne viittaavat siihen, että kasvi voi toimia vaihtoehtoisena ripulilääkkeenä.

Aniksen suurten annosten kanssa on kuitenkin oltava varovainen, sillä liika anisruoho aiheuttaa myrkytyksen. Tältä osin asiantuntijat suosittelevat kohtuutta kasvin nauttimisessa ja sanovat, että ne voivat olla hyödyllisiä lisäyksiä hoitoon, mutta eivät koskaan voi korvata lääkärin suosituksia.

Jos käytät yrttiä lääkinnällisiin tarkoituksiin, on tärkeää neuvotella ammattilaisen kanssa.
Some figure
Vihreä anis. Kosmeettinen ainesosa, jota käytetään luontaislääketieteessä rauhoittamaan vatsahappoisuutta.

Anisruohon viljely ja hoito

Anisruoho kylvetään lopputalvesta tai aikaisin keväällä. Sen siemenet itävät ongelmitta, jos lämpötila on yli 15 °C ja maaperä on optimaalisissa olosuhteissa.

Hoito ei ole vaikeaa tai monimutkaista. Seuraavat huomiot ovat kuitenkin hyödyllisiä.

Maaperä

Vaikka anisruoho viihtyy kaikenlaisissa maaperissä, jopa kalkkipitoisissa happamissa maaperissä, on tärkeää, että maaperässä on runsaasti mineraaleja ja orgaanista ainesta. Ihanteellinen pH-arvo vaihtelee välillä 6,0-6,7.

Ruukussa kasvatettuna yleismulta ja riittävä salaojitus edistävät matalahumuksen kehittymistä.

Lämpötila

Anisruoho ei pidä äärimmäisen kylmistä lämpötiloista. Se siedä myöskään kuivia tuulia.

Ilman on paras olla melko lämmin, joten istutettaessa kannattaa ottaa huomioon lauhkean ilmaston lajeille sopiva puutarha-aikataulu.

Valo

Aniksen kasvu on parempi, jos se saa riittävästi auringonvaloa. Jos istutat yksilön ruukkuun, sijoita se paikkaan, jossa se saa auringonvaloa. Se voi olla terassin tai ikkunan vieressä. Jos kasvatat suoraan puutarhaan, valitse alue, jossa se saa mahdollisimman paljon aurinkoa.

Lannoitus

Mikä tahansa lannoite sopii, kotitekoisesta orgaanisesta lannoitteesta aina lantaan. Mutta jos käytät jälkimmäistä, varmista, ettei siihen ole aiemmin istutettu muita kasveja.

Samoin mineraalilannoitteita käytettäessä varmista, että niiden pohjana on kalium. Liika typpi on haitaksi sadolle.

Kastelu

Anisruohoa tulisi kastella 2-3 kertaa viikossa, mutta ei kuitenkaan liikaa. Vaikka kastelun tulisi olla säännöllistä, hieman kuiva maaperä on parempi kuin liian kostea. Tämä suositus koskee myös laajamittaista viljelyä.

Kylvö

Anisruoho istutetaan riveihin, ja kasvualusta kostutetaan etukäteen. Jos kylvö tehdään suoraan puutarhaan, huolehdi siitä, että siementen välinen etäisyys on vähintään 25 senttimetriä.

Hautaa siemenet puolen senttimetrin syvyyteen, jos ne kylvetään maahan, ja ruukussa noin 8 senttimetrin syvyyteen. Versot näkyvät 3 viikon kuluttua kylvöstä.

Jos ympäristö on liian kylmä, on suositeltavaa aloittaa kasvattaminen ruukussa sisätiloissa. Kun ne ovat päässeet alkuun, ne voidaan istuttaa uudelleen puutarhaan.

Korjuu

Elokuussa on aniksen sadonkorjuun aika. Tiedät, että siemen on valmis, kun huomaat ruskean sävyn, jossa on vihertäviä pilkkuja.

Sadonkorjuu kannattaa tehdä aamulla, ja siihen kuuluu kukkien leikkaaminen ja sitten niiden altistaminen auringolle, jotta siemenet kuivuvat.

Kun ne ovat täysin kuivia, hiero kukkia tai “sateenvarjoja” ja ota siemenet pois. Niitä kannattaa säilyttää viileässä ja pimeässä paikassa.

Some figure
Tähtianis on monien ruokareseptien tärkeä ainesosa.

Lue lisää täältä: Aniksen käyttö kotihoidoissa: 5 toimivaa keinoa

Anisruohon mahdolliset sairaudet

Jokainen kasvi on altis sairauksille, eikä anis ole poikkeus. Kansallinen maatalousteknologian instituutti (INTA) totesi, että ensimmäisessä kehitysvaiheessa anisruoho voi kärsiä tietyistä sienistä.

INTA korostaa, että ratkaisu näihin ongelmiin on maaperän oikeaoppinen valmistelu, maaperän liiallisen kosteuden välttäminen kaikin keinoin ja sellaisten siementen kylväminen, jotka on käsitelty sienitautien torjunta-aineilla etukäteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bayer. (2017). ¿En qué consiste el Damping-off? Vegetables by Bayer. https://www.vegetables.bayer.com/mx/es-mx/recursos/noticias/blog-en-que-consiste-el-damping-off.html
  • Drugs.com. Anís. Drugs.com. https://www.drugs.com/npc/anise.html
  • Red de Protección Social. Gobierno de Chile. Anís. Red de Protección Social. Gobierno de Chile. https://www.minsal.cl/portal/url/item/7d989fe7675e6fd2e04001011e011e12.pdf
  • Rodríguez, R. G. C. Y. (2018). Una mezcla de manzanilla y anís estrella con actividad antimotilidad y antidiarreica en ratones. Gaceta Medica de Mexico154, S61–S66. https://doi.org/10.24875/GMM.18004580
  • Sánchez, HH. (2013). El cultivo de anís. Aspectos a considerar para la producción de anís. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. ISBN: 978-987-679-209-5. https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-inta-_sanchez_cultivo_de_anis.pdf
  • Shojaii, A., & Abdollahi Fard, M. (2012). Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum. ISRN Pharmaceutics2012, 1–8. https://doi.org/10.5402/2012/510795

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.