Logo image
Logo image

Angelica-juuren hyödyt ja käytön esteet

4 minuuttia
Angelica-juuri on suosittu lääkitsevien ominaisuuksiensa vuoksi. Tarkemmin ottaen sen uskotaan lievittävän närästystä, unettomuutta, niveltulehdusta ja muita kipuja.
Angelica-juuren hyödyt ja käytön esteet
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Angelica-juurella viitataan tarkemmin ottaen Angelica archangelicaan (väinönputki) tai Angelica sinesikseen (kiinankarhunputki). Se on peräisin monivuotisesta kasvista, joka kasvaa Aasiassa ja useissa Euroopan maissa. Kasvia on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin jo vuosien ajan, koska siinä on lääkitseviä kemikaaleja. Mitkä sitten ovat angelica-juuren hyödyt?

Sen uskotaan hoitavan erityisesti ruoansulatushäiriöitä, vaihdevuosioireita, nivelkipuja ja unihäiriöitä. Siihen liitettyjen ominaisuuksien tueksi ei kuitenkaan juuri ole tieteellistä näyttöä. Mitä tutkimukset siis sanovat siitä? Katsotaanpa.

Mikä on angelica-juuri?

Angelica on kasvilaji, joka kasvaa lähes kolmen metrin korkuiseksi. Näissä kasveissa on näyttävän vihreät tai keltaiset kukkaryppäät, joista myöhemmin tulee pieniä hedelmiä. Koostumuksestaan johtuen kasvista lähtee voimakas ja ainutlaatuinen tuoksu, jota kuvaillaan usein multaiseksi tai yrttimäiseksi.

Angelica-juurella tarkoitetaan tarkemmin ottaen Angelica archangelica- tai Angelica sinesis -lajeja. Ensimmäinen kasvaa Euroopassa. Sitä käytetään paljon lääkitseviin käyttötarkoituksiin, mutta jonkin verran myös ruoanlaitossa!

Mielenkiintoista kyllä, Kiinasta lähtöisin olevaa A. sinesis -lajia kutsutaan myös nimellä “naisten ginseng”. Monet muutkin Itä-Aasian maat ovat viljelleet sitä, ja kasvia pidetään arvossa siksi, että se auttaa naisten hormonaalisiin ongelmiin.

Lue myös: Raunioyrtti: käyttö ja sivuvaikutukset

Angelica-juuren käyttö

A. archangelicaa ei käytetä ainoastaan rohtona: sitä on toisinaan hyödynnetty myös ginin ja muiden alkoholijuomien valmistuksessa. A. sinesistä puolestaan käytetään luontaislääketieteessä, erityisesti naisten terveyden hoidossa.

Sen lisäravinteita myydään kapseleina, nesteinä ja teenä. Tarkkaa standardia annosta ei ole vielä määritetty, mutta usein se on 500–2000 milligrammaa jauhettua juurta tai juuriuutetta.

Some figure
Angelica-juurta myydään usein nimellä dong quai.

Angelica-juuren hyödyt

Monet angelica-juuren hyödyt perustuvat ihmisten omiin kokemuksiin. Sen tehosta ja turvallisuudesta sairauksien hoidossa ei ole itse asiassa vankkoja tutkimustuloksia. Tästä syystä on hyvä selventää, että sitä ei tule käyttää ensisijaisena hoitovaihtoehtona.

Kaikissa terveysongelmissa tulee kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärin mielipidettä tulisi kysyä aina ennen minkäänlaisten lääkkeiden käyttöä.

Katsotaan nyt angelica-juuren tunnetuimpia hyötyjä.

Mikrobeja torjuva vaikutus

Angelica-juurella on mikrobeja torjuva vaikutus, joka näyttäisi auttavan osaltaan tartuntatautien lievityksessä ja ehkäisyssä. Natural Product Communications -lehdessä jaettu koeputkitutkimus väittää, että A. archangelican eteerinen öljy tappaa Staphylococcus aureus- ja Escherichia coli -bakteereja.

Journal of Food Science and Technology -lehden julkaisema tutkimus kertoo, että tämä tuote ehkäisee pähkinöiden hometta, mikä antaa viitteitä siitä, että se saattaisi toimia ruoan säilöntäaineena.

Anksiolyyttiset vaikutukset

Kansanlääkinnässä angelica-juurta käytetään luontaisena rauhoittavana lääkkeenä hermostuneisuuteen ja ahdistukseen. Journal of Traditional Chinese Medicinelehdessä julkaistu eläintutkimus antaa viitteitä siitä, että A. archangelica -uute rentouttaa ja vähentää ahdistunutta käyttäytymistä.

Muut eläimillä tehdyt tutkimukset raportoivat samankaltaisista johtopäätöksistä. Tästä huolimatta tarvitaan lisää tutkimuksia vaikutusten vahvistamiseksi ihmisillä. Tästä syystä sitä tulisi käyttää varoen.

Nivelten terveys

Angelica-juuren uutteet näyttävät vaikuttavan suotuisasti nivelrikkoon ja nivelreumaan. 

Bio-Medical Materials and Engineering -lehdessä julkaistu tutkimus havaitsi lisäksi, että tällaiset lisäravinteet vähensivät tulehdusvastetta ja nivelvaurioita sekä auttoivat korjaamaan rustoa. Toisessa, Clinical Reviews in Allergy & Immunology -lehden tutkimuksessa raportoitiin samankaltaisista havainnoista. Lisää näyttöä tarvitaan kuitenkin edelleen.

Vaihdevuodet

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä A. sinesis –lajista johdettuja valmisteita käytetään vaihdevuosioireiden ja muiden naisten hormonihäiriöiden lievitykseen. Sen tehosta ja turvallisuudesta pitkällä aikavälillä ei kuitenkaan ole vielä vahvaa näyttöä.

Angelica-juuren sanotaan kuitenkin auttavan lisäämään tai ylläpitämään optimaalista serotoniinitasoa. Planta Medica -lehden artikkelin mukaan kasvi auttaa vähentämään kuumia aaltoja ja muita oireita.

Haavojen paraneminen

Phytotherapy Research -lehdessä julkaistussa katsauksessa väitetään, että A. sinesis ja muut yrttihoidot edistävät haavojen paranemista stimuloimalla uusien verisuonten muodostumista. Vaikka tarkempia tutkimuksia tästä puuttuukin, nämä uutteet voivat auttaa pinnallisiin haavoihin.

Kasvainten vastainen vaikutus

Sekä koeputki- että eläintutkimuksissa on raportoitu mielenkiintoisista havainnoista koskien sekä A. archangelican että A. sinesiksen kasvainten vastaista vaikutusta. Journal of Integrative Medicine -lehdessä jaetussa tutkimuksessa osoitettiin, että angelica-juuren uutteilla on kasvainten vastainen potentiaali rintasyöpäsoluja vastaan sekä in vitro että in vivo.

Samankaltaisia tuloksia on saatu kohdunkaulan, kurkunpään ja rabdomyosarkooman syöpäsolujen tutkimuksissa. Näiden vaikutusten takana on kaksi fytokemikaalia, angelisiini ja imperatoriini. Tämä edellyttää kuitenkin lisää tutkimuksia, jotta tiedetään, onko niillä samoja vaikutuksia ihmisiin.

Some figure

Angelica-juuren riskit ja mahdolliset sivuvaikutukset

Angelica-juuri, erityisesti A. sinesis –laji, voi aiheuttaa sivuvaikutuksia tai vaikuttaa muihin lääkkeisiin. Joissakin tapauksissa suuret annokset on yhdistetty sydän- ja hypertensio-ongelmiin.

Myös valo- ja kosketusihottuma kasvin käsittelyn jälkeen on ollut yksi haittavaikutuksista. Angelica-juuresta valmistettuja lisäravinteita käyttävien ihmisten tulisi välttää liiallista auringonottoa, sillä se lisää ihon herkkyyttä ultraviolettisäteille.

Myös seuraavissa tilanteissa tulisi välttää angelica-juuren tai siitä valmistettujen tuotteiden käyttöä:

 • Raskaus tai imetys
 • Hyytymisenestolääkkeiden käyttö
 • Lääkehoito dyslipidemiaan ja kouristuksiin
 • Sellaisten lääkkeiden käyttö, joiden kohdalla varoitellaan greipistä, sillä angelica sisältää furanokumariineja

Käy lukemassa myös: Rohtosalkoruusun juuri: sen terveysedut ja sivuvaikutukset

Vinkkejä angelica-juuren turvalliseen käyttöön

Ensinnäkin on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen ennen minkäänlaisen angelica-juurta sisältävän valmisteen käyttöä. Lääkäri auttaa arvioimaan mahdolliset käyttöön liittyvät riskit. On myös tärkeää noudattaa tuotteen etiketissä suositeltuja annoksia haittavaikutusten välttämiseksi.

Yleensä A. sinesis -lisäravinteet kulkevat nimellä “dong quai” ja A. archangelica -valmisteet nimellä “angelica-juuri”. Sinun on hyvä varmistaa, kumpaa lajia käyttämässäsi tuotteessa on, jotta käytät sitä varmasti oikein.

Tällä lisäravinteella, kuten muillakaan yrttihoidoilla, ei tulisi luonnollisestikaan ikinä korvata mitään lääkehoitoa missään tilanteessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Li X, Zhang LH, Lv GH, Wang XX, Jiang WD, Jin YQ, Zhao ZZ. [Comparison on content of ligustilides in different danggui samples]. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2013 Sep;38(17):2838-43. Chinese. PMID: 24380307.
 • Chen XP, Li W, Xiao XF, Zhang LL, Liu CX. Phytochemical and pharmacological studies on Radix Angelica sinensis. Chin J Nat Med. 2013 Nov;11(6):577-87. doi: 10.1016/S1875-5364(13)60067-9. PMID: 24345498.
 • Aćimović MG, Pavlović SĐ, Varga AO, Filipović VM, Cvetković MT, Stanković JM, Čabarkapa IS. Chemical Composition and Antibacterial Activity of Angelica archangelica Root Essential Oil. Nat Prod Commun. 2017 Feb;12(2):205-206. PMID: 30428212.
 • Prakash B, Singh P, Goni R, Raina AK, Dubey NK. Efficacy of Angelica archangelica essential oil, phenyl ethyl alcohol and α- terpineol against isolated molds from walnut and their antiaflatoxigenic and antioxidant activity. J Food Sci Technol. 2015 Apr;52(4):2220-8. doi: 10.1007/s13197-014-1278-x. Epub 2014 Feb 16. PMID: 25829603; PMCID: PMC4375230.
 • Kumar D, Bhat ZA, Shah MY. Anti-anxiety activity of successive extracts of Angelica archangelica Linn. on the elevated T-maze and forced swimming tests in rats. J Tradit Chin Med. 2012 Sep;32(3):423-9. doi: 10.1016/s0254-6272(13)60049-7. PMID: 23297567.
 • Yang CL, Or TC, Ho MH, Lau AS. Scientific basis of botanical medicine as alternative remedies for rheumatoid arthritis. Clin Rev Allergy Immunol. 2013 Jun;44(3):284-300. doi: 10.1007/s12016-012-8329-8. PMID: 22700248.
 • Shou C, Li J, Liu Z. Complementary and alternative medicine in the treatment of menopausal symptoms. Chin J Integr Med. 2011 Dec;17(12):883-8. doi: 10.1007/s11655-011-0932-7. Epub 2011 Dec 3. PMID: 22139538.
 • Yang Y, Chin A, Zhang L, Lu J, Wong RW. The role of traditional Chinese medicines in osteogenesis and angiogenesis. Phytother Res. 2014 Jan;28(1):1-8. doi: 10.1002/ptr.4959. Epub 2013 Mar 15. PMID: 23494901.
 • Oliveira CR, Spindola DG, Garcia DM, Erustes A, Bechara A, Palmeira-Dos-Santos C, Smaili SS, Pereira GJS, Hinsberger A, Viriato EP, Cristina Marcucci M, Sawaya ACHF, Tomaz SL, Rodrigues EG, Bincoletto C. Medicinal properties of Angelica archangelica root extract: Cytotoxicity in breast cancer cells and its protective effects against in vivo tumor development. J Integr Med. 2019 Mar;17(2):132-140. doi: 10.1016/j.joim.2019.02.001. Epub 2019 Feb 8. PMID: 30799248.
 • Wang Y, Chen Y, Chen X, Liang Y, Yang D, Dong J, Yang N, Liang Z. Angelicin inhibits the malignant behaviours of human cervical cancer potentially via inhibiting autophagy. Exp Ther Med. 2019 Nov;18(5):3365-3374. doi: 10.3892/etm.2019.7985. Epub 2019 Sep 6. PMID: 31602210; PMCID: PMC6777310.
 • Brown AC. Heart Toxicity Related to Herbs and Dietary Supplements: Online Table of Case Reports. Part 4 of 5. J Diet Suppl. 2018 Jul 4;15(4):516-555. doi: 10.1080/19390211.2017.1356418. Epub 2017 Oct 5. PMID: 28981338.
 • Jalili J, Askeroglu U, Alleyne B, Guyuron B. Herbal products that may contribute to hypertension. Plast Reconstr Surg. 2013 Jan;131(1):168-173. doi: 10.1097/PRS.0b013e318272f1bb. PMID: 23271526.
 • Abugroun A, Gaznabi S, Natarajan A, Daoud H. Lime-induced phytophotodermatitis. Oxf Med Case Reports. 2019;2019(11):470-472. Published 2019 Dec 9. doi:10.1093/omcr/omz113

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.