Pitävätkö huolet sinut hereillä? 6 vinkkiä lepoon

Yksi yleisimmistä unettomuuden syistä on huoli. Huolet saavat meidät valppaustilaan, joka estää meitä nukahtamasta.
Pitävätkö huolet sinut hereillä? 6 vinkkiä lepoon

Viimeisin päivitys: 11 helmikuuta, 2022

Useimmat meistä ovat jossain vaiheessa elämäämme kokeneet nukkumisongelmia. Tämä pätee erityisesti silloin, kun mieli on täynnä ajatuksia, jotka aiheuttavat huolta, ahdistusta, pelkoa ja stressiä. Ei hätää! Tässä artikkelissa kerromme, mitä tehdä, kun huolet pitävät sinut hereillä.

Tunteet estävät meitä nukahtamasta. Niiden tehtävänä on pitää meidät valppaina ja valmiina kohtaamaan uhkia tai välttämään vaaroja. Olosuhteet, jotka asettavat meidät tähän tilaan, liittyvät yleensä talouteen, työhön, perheeseen ja terveyteen.

Samaan aikaan tämän ongelman pahin osa on, että kyvyttömyys nukkua, koska olet huolissasi, tuottaa entistä enemmän huolta. Tästä syntyy noidankehä. On osoitettu, että pitkällä aikavälillä tämä dynamiikka tuottaa vakavia terveysongelmia. Onkin erittäin tärkeää, että unettomuuteen puututaan ajoissa.

Vinkkejä rauhoittumiseen ja nukahtamiseen

Alta löydät 6 vinkkiä, joiden avulla voit nukahtaa helpommin. Voit toteuttaa mitä tahansa niistä tai yhdistää niitä tarpeidesi ja makusi mukaan.

1. Noudata nukkumisaikataulua

Yritä noudattaa yhtenäistä aikataulua. Yleinen leporytmiä häiritsevä virhe on myöhään valvominen ja myöhään herääminen viikonloppuisin. Tällöin sinun on erittäin vaikeaa mennä ajoissa nukkumaan sunnuntai-iltana.

Ihannetapauksessa sinun tulisi mennä aikaisin nukkumaan ja nousta ylös aikaisin aamulla. Yritä noudattaa tätä aikataulua. Näin kehosi tottuu siihen ja se valmistautuu nukkumaan, kun sen aika on.

Huolet pitävät meidät hereillä.
Jatkuvat muutokset nukkumaanmenossa eivät ole suositeltavia. Muutosten myötä on vaikeampi herätä ajoissa.

2. Kirjoita ajatuksesi tai huolesi muistiin ennen nukkumaanmenoa

Yksi tapa saada ahdistavat ajatukset pois päästäsi on kirjoittaa ne ylös. Tämän toiminnan tekeminen juuri ennen nukkumaanmenoa voi auttaa tuomaan helpotusta ja estää tarpeetonta heräilyä kesken unen.

Voit pitää huolipäiväkirjaa, johon kirjoitat kaikki sinua ahdistavat tilanteet. Tutkimukset osoittavat, että tämä tekniikka voi olla tehokas stressin ja ahdistuksen hallinnassa.

Huolien kirjoittaminen paperille voi lievittää ahdistusta. Tarkista muistiinpanosi muutaman päivän kuluttua ja kysy itseltäsi, tapahtuiko sinua huolestuttava asia todella. Ajan myötä huomaat, että useimmat niistä eivät toteudu.

3. Jos huolet pitävät sinut hereillä, nouse ylös sängystä

Vaikka se saattaa tuntua ristiriitaiselta, mitä kovemmin yrität nukahtaa, sitä vähemmän sinulla on mahdollisuus nukahtaa. Sängyssä makaaminen epäonnistuneen nukahtamisen jälkeen aiheuttaa vain lisää ahdistusta.

Lisäksi mielesi yhdistää sängyn tähän ahdistavaan tilanteeseen. Näin ollen, kun seuraavan kerran menet nukkumaan, muistat epämiellyttävän kokemuksen.

Näissä tapauksissa on parasta nousta sängystä, poistua huoneesta ja tehdä jotain muuta, kunnes tunnet olisi väsyneeksi. Vältä tekemästä asioita, jotka saavat sinut valppaaksi, kuten liikuntaa, kotitöitä tai keskeneräisiä työtehtäviä. Sen sijaan selaa lehteä, väritä mandaloita, neulo, meditoi jne.

4. Vältä elektronisten laitteiden käyttöä ennen nukkumaanmenoa

Joitakin tunteja ennen nukkumaanmenoa, vältä altistamasta itseäsi elektronisten laitteiden (matkapuhelimet, tietokoneet, tabletit) näytöille. Varsinkin, jos huolet pitävät sinut muutenkin hereillä.

On todisteita siitä, että näiden laitteiden lähettämä valo muuttaa biologista rytmiä ja vaikuttaa melatoniinin eritykseen. Se on hormoni, joka vastaa uni-valvejaksojen säätelystä.

5. Kokeile rentoutumistekniikoita

Ota joka päivä hetki rentoutumiseen. Älä usko tekosyytä, jonka mukaan olet liian kiireinen siihen.

Jos olet todella kiireinen, on muutaman minuutin rentoutuminen vieläkin tärkeämpää. Rentoutumisen ei tarvitse kestää yli 20 minuuttia. Tärkeintä on, että teet siitä säännöllisen tavan.

Kokeile meditaatiota, progressiivista lihasten rentoutumista, joogaa, ohjattua visualisointia tai syvähengitysharjoituksia. Suorita ne päivällä ja silloin, kun sinun on vaikea nukahtaa, koska huolet pitävät sinut hereillä.

On tärkeää, että et hylkää näitä käytäntöjä, kun alat nukkumaan paremmin. Ne ovat myös tapoja ehkäistä unettomuutta ja ahdistusta.

6. Tee kiitollisuusharjoituksia ennen nukkumaanmenoa

Kun menet nukkumaan, sen sijaan että keskittyisit kaikkeen negatiiviseen joka aiheuttaa ahdistusta elämässäsi, ajattele ympärilläsi olevaa hyvää, olipa se kuinka pientä tahansa. Ole kiitollinen tästä kaikesta hyvästä. On todistettu, että kiitollisuusharjoitukset lisää hyvinvointia ja tyytyväisyyttä.

Voit olla kiitollinen niinkin yksinkertaisista asioista kuin mukava sänky, hyvä aamukahvi tai rentouttava kylpy. Niiden pitäminen mielessä ja kiitollisuusharjoitukset voivat auttaa sinua nukkumaan paremmin. Yksi tutkimus osoitti, että ihmiset, jotka harjoittavat jatkuvasti kiitollisuutta, nukkuvat laadukkaammin ja pidempään.

Kiitollisuus.
Mikäli voit meditoida ennen nukkumaanmenoa, saatat päästä eroon ahdistuksestasi ja pystyä lepäämään rauhallisesti.

Milloin kääntyä ammattilaisen puoleen, jos huolet pitävät sinut hereillä?

Unenpuute lisää vakavien terveysongelmien puhkeamisen riskiä. Nämä ongelmat vaikuttavat terveyteen ja yleiseen hyvinvointiin, kuten seuraavat:

Jos huolesi ovat pitäneet sinut hereillä useita päiviä, sinun on otettava yhteyttä asiantuntijaan. Älä odota tilanteen pahenemista.

Terveydenhuollon ammattilaisen puoleen kääntyminen auttaa tunnistamaan taustalla olevat syyt ja soveltamaan tapaukseen sopivinta hoitoa. Tämä voi olla luotettava lääkärisi, unihäiriöiden asiantuntija tai psykoterapeutti.

Lepo on terveyden ja hyvinvoinnin tukipilari

Unihäiriöitä ei pidä aliarvioida. Kun ne ilmestyvät, on erittäin tärkeää, että ryhdyt tarvittaviin toimenpiteisiin unen laadun palauttamiseksi.

Yksi tapa tehdä tämä on toteuttaa juuri esittämiämme vinkkejä. Jos ongelma kuitenkin jatkuu, on parasta kääntyä ammattilaisen puoleen. Unettomuus voi olla merkki muista vakavammista ongelmista, kuten ahdistuneisuushäiriöstä tai masennuksesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.