Amlodipiini: varoitukset ja haittavaikutukset

Amlodipiinin päivittäinen käyttö laskee merkittävästi korkeaa verenpainetta. Lue tästä lääkkeestä lisää alta.
Amlodipiini: varoitukset ja haittavaikutukset

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Amlodipiini on korkean verenpaineen ja rasitusrintakivun hoitoon tarkoitettu lääke. Sitä voidaan käyttää yksin tai yhdessä muiden lääkkeiden kanssa. Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin tähän lääkkeeseen, sen toimintaan ja mahdollisiin haittavaikutuksiin.

Mitä on korkea verenpaine?

Amlodipiini laskee korkeaa verenpainetta

Verenpaine on sydämen valtimoihin kohdistuvaa painetta, joka saa veren kiertämään. Sen arvo vaihtelee, sillä verenpaine voi muuttua useita kertoja päivässä. Systolinen verenpaine eli “yläpaine” mittaa verenkierron voimaa valtimoissa silloin, kun sydän supistuu. Sen sijaan diastolinen verenpaine eli “alapaine” mittaa verenkierron voimaa valtimoissa sydämen ollessa lepotilassa.

Hypertensio eli korkea verenpaine tarkoittaa jatkuvasti koholla olevaa verenpainetta. Kohonneesta verenpaineesta on kyse sillon, kun se on yli 140/90 mmHg. Hoitamattomana se voi aiheuttaa haittaa aivoille, sydämelle, verisuonille, munuaisille ja muille elimille. Nämä vauriot voivat johtaa esimerkiksi sydänkohtaukseen, kuten myös sydämen ja munuaisten vajaatoimintaan.

Mitä amlodipiini tekee?

Amlodipiini kuuluu verenpainetta alentavien lääkkeiden ryhmään, joiden toiminta perustuu kalsiumkanavien salpaamiseen. Ne estävät kalsiumionien virtaamisen verisuonten seinämän sileään lihaskudokseen ja sydänlihakseen.

Amlodipiini laskee verenpainetta rentouttamalla verisuonia, jolloin sydämen toiminta tehostuu.

Amlodipiini vaikuttaa myös laajentamalla valtimoita ja pieniä sepelvaltimoita. Näin se edistää hapen kulkua sydänlihakseen potilailla joilla on sepelvaltimon kouristus, kuten myös niillä jotka kärsivät rasitusrintakivusta. Korkeasta verenpaineesta kärsivillä potilailla amlodipiinin päivittäinen käyttö laskee verenpainetta merkittävästi.

Annostus, ottotapa ja varoitukset

Munuaisten vajaatoiminta edellyttää erityistä varovaisuutta amlodipiinin käytön kanssa

Amlodipiinia otetaan tabletteina, jotka voidaan myös puolittaa. Korkeasta verenpaineesta tai rasitusrintakivusta kärsivillä potilailla aloitusannos on tavallisesti 5 mg kerran päivässä. Maksimiannostus on 10 mg päivässä. Hoidon valvonnan helpottamiseksi lääkärit suosittelevat ottamaan lääkkeen aina samaan aikaan joka päivä.

Tietyistä terveysongelmista kärsivien ihmisten tulisi olla erityisen varovaisia tämän lääkkeen käytön kanssa:

Sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoimintaa sairastavien potilaiden tulisi olla varovaisia tämän lääkkeen käytön kanssa.

Kongestiivisesta sydämen vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden tulisi käyttää varoen kalsiumkanavan salpaajia, mukaan lukien amlodipiinia, sillä ne voivat lisätä sydäntapahtumien ja kuoleman riskiä.

Maksan vajaatoiminta ja amlodipiini

Amlodipiini poistuu hitaammin maksan vajaatoimintaa sairastavien potilaiden elimistöstä, mistä syystä näiden potilaiden tulisi aloittaa hoito mahdollisimman matalalla annostuksella. Tästä huolimatta sitä tulisi käyttää varoen sekä hoidon alussa että siirryttäessä isompiin annoksiin. Akuutista maksan vajaatoiminnasta kärsivien tulisi nostaa annosta hitaasti, ja he tarvitsevat tarkkaa lääkärin seurantaa.

Munuaisten vajaatoiminta ja amlodipiini

Munuaisten vajaatoimintaa sairastavat potilaat voivat ottaa amlodipiinia normaaliannoksen. Lääkepitoisuuksien vaihtelut veressä eivät kuitenkaan välttämättä korreloi munuaisten vajaatoiminnan vakavuusasteen kanssa.

Amlodipiinin haittavaikutukset

Amlodipiinia otetaan tabletteina

Joitakin amlodipiinin sivuvaikutuksia ovat:

  • Kämmenien, jalkaterien, nilkkojen ja säärien turvotus
  • Päänsärky
  • Vatsan kipu ja epämukavuus
  • Huimaus tai pahoinvointi
  • Uneliaisuus ja äärimmäinen väsymys

Jotkut sivuvaikutukset voivat aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Tästä syystä on mentävä lääkäriin, mikäli rintakipua ilmenee useammin tai se pahenee. Lääkäriin on mentävä myös siinä tapauksessa, jos sydämen rytmi on epäsäännöllinen, sydän hakkaa tai seuraa pyörtyminen.

Lopuksi

Verenpainelääkkeiden syömisen lisäksi verenpaineen alentaminen vaatii myös elämäntapamuutoksia. Näihin muutoksiin kuuluvat vähärasvainen ja -suolainen ruokavalio, painon pitäminen terveissä lukemissa sekä liikunta vähintään puoli tuntia päivässä. On myös parasta välttää tupakointia ja nauttia alkoholia vain kohtuudella.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Zegarra, J., Meza, M., Cornejo, C., Porras, W., Díaz, A., Heredia, O., … Hernández, A. (2017). Amlodipino y choque vasodilatado en una unidad de cuidados intensivos de un hospital general. Reporte de caso. Revista Medica Herediana. https://doi.org/10.20453/rmh.v28i2.3110

  • Gil de Miguel, A., Jiménez García, R., Carrasco Garrido, P., Martínez González, J., Fernández González, I., & Espejo Martínez, J. (2013). Seguridad y efectividad de amlodipino en pacientes hipertensos no controlados farmacológicamente en el ámbito de Atención Primaria. Hipertensión y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/s1889-1837(00)71072-5

  • Valcárcel, Y., Jiménez, R., Arístegui, R., & Gil, A. (2013). Estudio de farmacovigilancia para evaluar la seguridad y a efectividad de amlodipino en pacientes ancianos hipertensos. Revista Española de Geriatría y Gerontología. https://doi.org/10.1016/s0211-139x(04)74977-x


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.