Akuutin niveltulehduksen ominaisuudet
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza
Akuutti tarttuva niveltulehdus on sairaus, jossa nivelkalvo, ohut kerros, joka ympäröi ja suojaa kuitumaisen nivelkapselin sisäosaa, turpoaa.
Se tuottaa erityistä ainetta, nivelnestettä näiden toimintojen suorittamiseksi. Se on eräänlaista voiteluainetta nivelille, joka voi vähentää vammoja.
On olemassa kahdenlaisia niveltulehduksia niiden kehitysajasta riippuen. Toisaalta on olemassa krooninen niveltulehdus, jos sairaus ei poistu oikeanlaisesta hoidosta huolimatta. Silloin henkilön on elettävä sairauden kanssa koko loppu elämänsä ajan. Kyseessä on akuutti niveltulehdus, jos häiriö häviää hoidon jälkeen.
Sairaus vaikuttaa yleensä symmetrisesti samaan niveleen kehon molemmilla puolilla. Lisäksi se voi kuluttaa muita ympäröiviä sisäisiä rakenteita, kuten luita, rustoa jne.
Akuutin tarttuvan niveltulehduksen oireet
Yleensä henkilö voi kokea useita tähän sairauteen liittyviä oireita. Jotkut yleisimmistä ovat:
- Yleinen väsymys
- Ruokahalun menetys
- Kuume, jonka voimakkuus vaihtelee
- Ajoittaiset vilunväristykset
- Voimakas kipu tai epämukavuus nivelissä
- Vaurioituneiden alueiden turvotus tai tulehdus sekä punertava sävy (tavallista enemmän)
- Suun kuivuminen (erityisesti aamulla) tai silmien punoitus
- Myös tunnottomuus nivelissä, joka korostuu aamuisin
Septisen niveltulehduksen syy
Taudin aiheuttajat voivat vaikuttaa suoraan (taudinaiheuttaja on nivelissä) tai epäsuorasti (haitallinen mikro-organismi aloitti infektion tietyllä alueella ja siirtyi sitten näihin rakenteisiin).
Kummassakin tapauksessa potilaan immuunijärjestelmä toimii tätä infektiota vastaan tuottamalla ja siirtämällä alueelle suuren määrän leukosyyttejä. Tämä on yleensä syy niveltulehdukseen. On myös muita luokituksia taudin aiheuttajien tyypin mukaan. Tämän sairauden voi aiheuttaa:
- Gonokokin, streptokokin tai stafylokokin aiheuttama bakteeritulehdus. Yleensä tarttuva niveltulehdus on osa tätä luokkaa.
- Viruksellinen niveltulehdus on sairaus, jonka aiheuttavat tietyntyyppiset virukset, kuten parvovirus B19, vihurirokko tai hepatiitti (B ja C).
- Harvoin se kehittyy loisen tai sienen infektiosta.
Akuutin tarttuvan niveltulehduksen diagnoosi
Yleensä lääkäriryhmä suorittaa sarjan lääketieteellisiä toimenpiteitä tämän sairauden diagnosoimiseksi. Näin ollen voidaan sulkea pois muita sairauksia, joilla on samanlaisia oireita. Esimerkiksi:
- Testi, jossa asiantuntijat tarkistavat potilaan oireet.
- He tutkivat myös potilaan sairaushistoriaa.
- Nivelnesteen analyysi testaa pienen määrän tätä ainetta laboratoriotarkastusta varten taudinaiheuttajien läsnäolon vahvistamiseksi tai sulkemiseksi pois.
- Muut rutiinitutkimukset, kuten veren tai virtsan analyysi.
Akuutin tarttuvan niveltulehduksen hoito
Hoidon tavoitteena on poistaa infektio ja lievittää oireita. Näin ollen:
- Lääkäri määrää antibiootteja bakteerien aiheuttamaan tarttuvaan niveltulehdukseen.
- He voivat määrätä ei-steroidisia tulehduskipulääkkeitä (NSAID) ja kipulääkkeitä (kivun tai epämukavuuden lievittämiseksi).
- Vaihtoehtoisesti heillä on mahdollisuus immobilisoida vaurioitunut nivel (ja laittaa siihen jopa lasta).
- Lopuksi he voivat suositella fysioterapiaa nivelten voiman ja liikealueen palauttamiseksi.
Kuten huomaat, nämä toimenpiteet toimivat yhdessä ja parantavat henkilön tilaa sekä elämänlaatua.
Monimutkainen patologia
Tarttuvaa niveltulehdusta sairastavat potilaat tarvitsevat varhaisen diagnoosin ja oikea-aikaisen hoidon. Muuten komplikaatioiden mahdollisuus kasvaa. Siksi on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen mahdollisimman pian, jos sinulla on joitain edellä mainituista oireista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
García P, Irribarra L, Ramírez V, Cervilla V, De La Barra R, Montiel F, et al. (2000). Rendimiento del estudio microbiológico en el diagnóstico de la infección osteoarticular. Revista chilena de infectología, 17(2), 101-108.
-
Matos T, Fernández S, Gómez, M, Sebastián M, Martínez, F, Lozano J. (2011). Osteomielitis y artritis séptica. In Sociedad Española de Infectología Pediátrica (eds). Protocolos de infectología (pp. 205-220). Ergon Madrid.
-
Saavedra-Lozano J, Calvo C, Carol R, Rodrigo C, Núñez E, Obando I, et al. (2015). Documento de consenso SEIP-SERPE-SEOP sobre el tratamiento de la osteomielitis aguda y artritis séptica no complicadas. In Anales de Pediatría (Vol. 82, No. 4, pp. 273-e1). Elsevier Doyma.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.