Logo image
Logo image

Akrobatiavoimistelun hyödyt ja edut

4 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme, millaisia hyötyjä tämä ainutlaatuinen liikuntamuoto harrastajalleen tarjoaa. Jatka siis lukemista!
Akrobatiavoimistelun hyödyt ja edut
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tänään kerromme, millaisia ovat akrobatiavoimistelun hyödyt ja edut.

Akrobatiavoimistelu tunnetaan myös akrobatiaurheiluna. Akrobatiavoimistelu yhdistää kumpaakin liikuntamuotoa: niin akrobatiaa kuin rytmistä voimisteluakin.

Lukemalla tämän artikkelin, tulet oppimaan mistä tämä urheilulaji muodostuu, millaisia liikkeitä siinä tehdään, sekä saat tietää, mitkä ovat akrobatiavoimistelun hyödyt harrastajalleen. Vaikka sen sisältämät liikkeet saattavat vaikuttaa monimutkaisilta, sinun ei kuitenkaan tarvitse olla olympiatason voimistelija harrastaakseen tätä lajia!

Mitä akrobatiavoimistelu on?

Akrobatiavoimistelu on esiintymisurheilua, joka pohjautuu voimisteluliikkeisiin, kuten voltteihin ja flik-flak- liikkeisiin. Siihen liittyy myös koreografia askeleineen sekä jopa balettiliikkeitä, kuten piruetteja ja kiertoja.

Akrobatiavoimistelu on saanut alkunsa entisessä Neuvostoliitossa. Vuonna 1974 pidettiin ensimmäiset lajin mestaruuskilpailut, jotka ovat kansainvälisen akrobatiaurheilun liiton sekä kansainvälisen voimisteluliiton järjestämät.

Tänä päivänä akrobatiavoimistelua ohjataan niin lapsille kuin nuorillekin. Myös monissa kuntoilukeskuksissa tarjotaan akrobatiavoimistelukursseja tai ne ovat osana tarjontaa kaiken ikäisille liikkujille.

Mitkä ovat akrobatiavoimistelun hyödyt ja edut?

Joitakin akrobatiaurheiluliikkeitä voi tehdä yksin, vaikkakin esitykset tehdään yleensä pareittain tai pienissä ryhmissä. Tärkeintä on kuitenkin se, että akrobatiavoimistelu tarjoaa monenlaisia hyötyjä, harjoitettiin sitä sitten yksin tai yhdessä muiden kanssa.

Fyysiset hyödyt

Fyysisestä näkökulmasta katsottuna akrobatiavoimistelun harjoittaminen lisää voimaa ja kehonhallintaa, kuten myös notkeutta ja koordinaatiokykyä. Kaikki tämä edistää lihasten jänteyttä sekä parempaa kehollista reagointia.

Akrobatiavoimistelu on lisäksi rankkaa ja vaativaa fyysistä liikuntaa, joka auttaa polttamaan rasvaa ja kaloreita. Se on ihanteellinen urheilulaji heille, jotka haluavat pudottaa painoa ja ylläpitää samalla ihon kiinteyttä.

Tämä laji harjoittaa selän ja etenkin alaselän lihaksia. Tämän ansiosta akrobatiavoimistelua harrastavat usein omaavatkin vahvan ja hyvän ryhdin. 

Aerobinen aktiivisuus saa myös aikaan sen, että hengitys ja sydämensyke tihenee, joten akrobatiavoimistelu edistää myös sydämen ja verisuonten terveyttä.

Some figure
Akorbatiavoimistelu sisältää joitakin rytmisen voimistelun elementtejä, kuten liikkeitä ja asentoja.

Emotionaaliset hyödyt

Koska akrobatiavoimistelu muistuttaa paljon tanssia, myös sen tarjoamat hyödyt ovat samanlaisia kuin tanssillakin. Se auttaa käsittelemään stressiä ja pettymyksiä, saaden rentoutumaan ja pitämään hauskaa.

Tutkimuksen mukaan akrobatiavoimistelu auttaa parantamaan fyysisistä ja emotionaalisista ongelmista kärsivien ihmisten minäkäsitystä, sillä silloin voi tuntea itsensä hyväksytyksi, osallistuvaksi sekä osaksi ryhmää.

Akrobatiavoimistelussa suoritettavat liikkeet ovat vaativia ja saattavat aiheuttaa pelkoa ja epävarmuutta. Kun henkilö kohtaa tällaisia haasteita ja voittaa ne, hän vapauttaa itsensä peloistaan sekä pystyy kohtaamaan myös muita tilanteita tai vaikeuksia henkilökohtaisessa elämässään.

Näin ollen akrobatiavoimistelu on hyvä laji vahvistamaan itsetuntoa sekä lisäämään itsensä kehittämistä. Tässä mielessä tutkimus yhteistyön merkityksestä fyysisissä aktiviteeteissa kertoo siitä, että yksilön saavuttaessa tavoitteensa, myös muut joukkueen jäsenet tuntevat saavuttaneen tavoitteensa.

Sosiaaliset hyödyt

Ryhmäliikkeiden suorittaminen akrobatiavoimistelussa vaatii myös järjestelmällisyyttä sekä yhteistyötä joukkuetovereiden kanssa. Tämä parantaa elintärkeää taitoa, jota arvostetaan nykypäivänä suuresti: kykyä työskennellä osana tiimiä.

Tutkimuksen mukaan yhteistyötaidot ja seurallisuus ovat taitoja, jotka myös parantuvat akrobatiavoimistelua harrastettaessa, sillä monet sen harjoitteista vaativat enemmän kuin yhden ihmisen.

Muut akrobatiavoimistelun hyödyt

Akrobatiavoimistelu auttaa parantamaan rytmitajua sekä kuulon ja kehon välistä koordinaatiota. Tästä syystä se on oiva laji työstämään asentoaistia sekä kehittämään motorisia taitoja.

Akrobatiaurheilu kannustaa harrastajiaan myös luovuuteen, sillä harjoituksiin vaaditaan aina uusia ideoita.

Se myös vahvistaa vastuullisuuden tunnetta sekä johtajuuteen liittyviä taitoja, koska jokaisen on sitouduttava tehtävän suorittamiseen. Lajissa on tärkeää myös osata omaksua kapteenin tai ryhmänvetäjän rooli.

Millaisia harjoituksia akrobatiavoimistelu sisältää?

Kilpailuissa akrobatiavoimistelun liikkeet luokitellaan viiteen ryhmään tai kategoriaan osallistujien määrän sekä sukupuolen mukaisesti:

 • Parit: nainen, mies ja sekapari.
 • Ryhmät: muodostuvat kolmesta naisesta tai neljästä miehestä.

Ei ole kuitenkaan tavatonta, että erilaisissa esityksissä ryhmän jäsenten määrä ja sukupuolet vaihtelevat. Voi olla esimerkiksi trioja, joissa kolme miestä ja yksi nainen, sekä viisikkoja, kuusikkoja tai useamman osallistujan ryhmiä.

Osallistujien tulee suorittaa rutiininsa vaaditussa ajassa, joka on yleensä 2,5-3 minuuttia. Aika voi kuitenkin vaihdella kilpailun mukaan. 

Akrobatiavoimistelijoiden tulee suorittaa rutiinissaan monenlaisia harjoitteita:

 • Rutiinissa tulee olla voima-, notkeus- ja tasapainoharjoitteita, jolloin tietty liike tai asento tulee pitää tietyn aikaa.
 • Dynaamisia rutiineja, jotka sisältävät voltteja, hyppyjä, pyörähdyksiä, heittoja ja laskeutumisia.

Yleisesti ottaen liikkeiden tulee sisältää akrobaattisia ja voimisteluun liittyviä elementtejä sekä muita, joihin liittyy yhteistyö joukkuetovereiden kanssa. Kilpailuissa tuomaristo arvioi suoritukset harjoitteiden vaikeusasteen mukaisesti.

Some figure
Akrobatiavoimistelussa nainen ja mies voivat muodostaa duon.

Vinkkejä akrobatiavoimistelun harrastamiseen

Jos olet kiinnostunut akrobatiavoimistelusta sekä sen tarjoamista hyödyistä, on tärkeää huomioida tietyt suositukset. Tärkeintä on muistaa se, että mikäli et ole hyvässä kunnossa, tulee ensiksi parantaa fyysistä kuntoa, sillä akrobatiavoimistelu on erittäin vaativa urheilulaji. 

On siis hyvä liittyä oman tasoiseen ryhmään, sillä tiimikoordinaatio on tärkeässä roolissa. Voit esimerkiksi etsiä omalta alueeltasi aloittelijoille tarkoitettuja ryhmiä.

Kuten muissakin urheilulajeissa, myös akrobatiavoimistelussa on tärkeää käyttää oikeanlaisia vaatteita ja jalkineita. Sitä tulee harrastaa suuressa, hyvin tuuletetussa tilassa, jossa on pehmustettu lattia, jolloin laskeutumiset ja mahdolliset putoamiset eivät aiheuttaisi vakavia vammoja.

Oletko kiinnostunut akrobatiavoimistelusta?

Etäältä seurattuna akrobatiavoimistelu voi vaikuttaa mielenkiintoiselta ja kiehtovalta urheilulajilta. On kuitenkin hyvä muistaa, että aivan kuten kaikkien urheilulajien kohdalla, myös akrobatiavoimistelun aloittaminen on asteittainen prosessi, joka vaatii sopeutumista.

Pitää siis olla kärsivällinen ja ottaa askel sekä päivä kerrallaan. Pitää lisäksi osata käsitellä turhautumista silloin kun asiat eivät suju, sekä olla kunnioittava ja ymmärtäväinen, mikäli joukkuetoveri epäonnistuu. 

On muistutettava itseään siitä, että on tärkeää rentoutua ja nauttia sen sijaan että stressaantuisi lajista. Muista siis pitää hauskaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Abós A,  Sevil J,  et al. Improving students’ predisposition towards physical education by optimizing their motivational processes in an acrosport unit. European Physical Education Review. 2016: https://doi.org/10.1177/1356336X16654390
 • Barba J. Diferencias entre el aprendizaje cooperativo y la asignación de tareas en la Escuela Rural. Comparación de dos estudios de caso en una unidad didáctica de acrosport en segundo ciclo de primaria RETOS. Nuevas Tendencias en Educación Física, Deporte y Recreación. 2010; 18: 14-18.
 • Escartí A, Gutiérrez M, Pascual C, Llopis R. Implementation of the Personal and Social Responsibility Model to Improve Self-Efficacy during Physical Education Classes for Primary School Children. International Journal of Psychology and Psychological Therapy. 2010; 10(3): 387-402.
 • Guihal B. Reperes techniques et pedagogiques: aborder l’acrogym. EPS Education Physique et Sport. 1996; 46(260): 48-49.
 • Girard S, Blais D. The Impact of a Physical Education Teacher’s Initiative on Grade 4 Students’ Motivation. Physical & Health Education Journal. 2019; 85(1): 1-7.
 • Musard M, Robin J, Nachon M, Gréhaigne J. La « composition sous influences » des curricula : un exemple en acrosport. Movement & Sport Sciences. 2008; 2(2): 61-67. https://doi.org/10.3917/sm.064.0061
 • Roure, C. (2019). Impact of digital technologies on students’ motivation in physical education within the guided discovery teaching style. Paper presented at the AIESEP International Conference, New York, NY. Retrieved from http://hdl.handle.net/20.500.12162/3317
 • Tarín S,  Marín D. La vivencia de igualdad desde el respeto por lo diferente. La acrogimnasia como excusa. Quaderns digitals: Revista de Nuevas Tecnologías y Sociedad. 2014; 79. http://www.quadernsdigitals.net/index.php?accionMenu=hemeroteca.DescargaArticuloIU.descarga&tipo=PDF&articulo_id=11389
 • Venetta M, López J, Panadero F. El acrosport en la escuela. Zaragoza: Inde, 2007.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.