Äidiksi 35. ikävuoden jälkeen
Jos aloitit lukemaan tätä artikkelia, saatat olla siinä luulossa että ei ole toivottavaa tai on jopa mahdotonta tulla äidiksi yli 35-vuotiaana. Tämä ei ole totta!
Suurin osa yli 35-vuotiaista naisista kokee täysin normaalin raskauden. Luonnollisesti muutamia varotoimia kannattaa ottaa huomioon, mutta syytä huoleen ei ole.
Iän tuoma kypsyys lasta kasvatettaessa tuo paljon etuja lapsesi kehittymiselle ja hänen lapsuuteensa. Itse asiassa monet naiset päättävät haluavansa tulla äidiksi vasta hieman myöhemmällä iällä. Biologisesti ideaalinen ikä tulla äidiksi on siinä 25 vuoden paikkeilla, mutta nykynaisten elämäntyyli on muuttunut viime vuosikymmenien aikana ja modernin naisen äitiys alkaa yhä myöhemmin ja myöhemmin.
Huolimatta yli 35-vuotiaiden raskauden ja synnytyksen aikaisista kohonneista riskeistä, säännölliset lääkärintarkastukset auttavat viemään raskauden turvallisesti läpi.
Puhutaanpa sillä välin yli 35-vuotiaana äidiksi tulemisen hyödyistä. Olet todennäköisesti saavuttanut taloudellisesti vakaan tilan, minkä ansiosta olet onnellisempi äitiyden aikana.
Katso tämä: 7 vinkkiä superäidille
Mitä olisi hyvä tietää kun tulee äidiksi yli 35-vuotiaana
Kun olet saavuttanut 35 vuotta, on elämäntyylisi todennäköisesti terveempi ja ymmärrät paremmin mitä kehosi tarvitsee. Lisäksi ymmärrät paremmin miten tärkeää on valmistaa kehoasi raskautta varten, ennen kuin alat kantamaan uuden elämän alkua 9 kuukauden ajan. Todennäköisesti valmistat kehoasi fyysisesti ja ravitset sitä terveellisillä ruuilla jotta raskaus sujuu hyvin ja lapsesi saa parhaan mahdollisen ravinnon.
Itse asiassa muutamissa eri tutkimuksissa on todettu, että tämän ikäiset naiset sietävät raskauden mukana tulevia ongelmia paremmin kuin nuoremmat. Esimerkiksi närästystä, tiuhaa virtsarakon tyhjentämisen tarvetta ja aamupahoinvointia.
Olet varmaan kuullut, että yli 35-vuotiaiden hedelmällisyys laskee huomattavasti, nimittäin ainakin 50 % verrattuna siihen, kun olit 20-vuotias. Sikiön kromosomimuutosten mahdollisuus on myös korkeampi.
Yli 35-vuotiailla äideillä on korkeampi riski saada seuraavia komplikaatioita synnytyksessä:
- synnytyksen käynnistäminen
- epiduraalin tarve
- sikiön hätätila
- imukuppien tai pihtien tarve synnytyksessä
- sektio
Ikään liittyy synnytykseen liittyvät komplikaatiot. Jos olet yli 35-vuotias tai vanhempi, on todennäköisempää että tulet tarvitsemaan sektion. Lääkärisi kertoo mitä vaikutuksia leikkauksella on ja mitä hyötyjä siitä saattaa sinun tilanteessasi olla.
Pidä lääketieteelliset hoidot mielessä
Yli 35-vuotiaiden naisten hedelmällisyys on laskenut huomattavasti, joten raskaaksi tulo saattaa aiheuttaa päänsärkyä. Konsultoi lääkäriäsi saadaksesi apua hedelmöittymiseen.
Yli 35-vuotiaille äideille saattaa tulla raskauden aikaisia komplikaatioita, kuten:
- korkea verenpaine
- ennenaikainen synnytys
- istukan ongelmia
- raskausdiabetes
- munuaiskiviä ja niiden aiheuttamia komplikaatioita
- kohtukuolema
Lisäksi yli 35-vuotiailla naisilla on nuorempia naisia yleisemmin kroonisia terveysongelmia. Jos kärsit jostain kroonisesta sairaudesta tai käytät pitkäaikaista lääkitystä, on tärkeää konsultoida lääkäriäsi mahdollisen lääkkeiden tarkastuksen tai vaihdon vuoksi.
Vauva pitää sinut nuorena!
Kuka sanoo että olet liian vanha äidiksi?
Äitiys on aikaa, josta tulee nauttia. Oma lapsi ja hänen kasvattamisensa on yksi mahtavimmista tehtävistä joita sinulle voi elämässä ikinä tulla. Älä anna yhteiskunnan vaikuttaa siihen, että haluat tulla äidiksi.
Vuosisadan yksi kolmasosa on riittävä aika, jona olet kasvanut kypsäksi ja aikuiseksi naiseksi, jolla on paljon kokemusta ja vahvuutta kohdata äitiyden tuomia haasteita. Sinulla on vielä riittävästi energiaa hoitaa ja kasvattaa lastasi. Itselleen on myös tärkeää saavuttaa henkilökohtaisia tavoitteita ennen lasten saamista. Näin sinulla on enemmän aikaa lapsillesi.
Nauti tulevasta äitiydestäsi jos terveytesi on kunnossa
Vaikka yli 35-vuotiaan äidin terveysriskit saattavat tuntua pelottavilta, on lääketieteen tuomat ehkäisevät toimenpiteet avainasemassa huolettomaan raskauteen. Kunhan noudata lääkärisi ohjeita ja suosituksia ja käyt säännöllisesti terveystarkastuksissa, ei sinulla ole huolta.
Ensinnäkin on tärkeää mennä lääkärin juttusille, jotta ennakkokäsitykset eivät vaivaa mieltäsi. Terveystarkastuksessa saat tietää, oletko terve ja valmis raskaudelle. Tällaisella käynnillä on hyvä puhua lääkärin kanssa seuraavista asioista:
- Sinun perheesi terveyshistoriasta.
- Kumppanisi perheen terveyshistoriasta.
- Rokotteista, joita sinulla ei ole annettu.
- Käyttämistäsi lääkkeistä.
- Partnerisi käyttämistä lääkkeistä.
- Terveysongelmistasi, joita sinulla on tai on ollut.
- Partnerisi terveysongelmista, joita hänellä on tai on ollut.
Näiden tietojen perusteella lääkärisi voi havaita perinnöllisiä sairauksia, jotka voivat vaikuttaa sikiön kehitykseen ja antaa sinulle hoitoja ehkäistäksesi sitä. Lisäksi jos käytät esimerkiksi mielialalääkkeitä, voi lääkärisi suositella raskauteen sopivaa lääkitystä.
Adoptio on hyvä vaihtoehto
Kuten jo aikaisemmin mainitsimme, naisen hedelmällisyys heikkenee 35 vuoden jälkeen. Mutta jos tosissasi haluat tulla äidiksi, muista harkita myös adoption mahdollisuutta. Lapsen adoptointi tarkoittaa lapsen antamista perheeseen, joka haluaa lapsen.
Ensimmäinen ja tärkein motivaatiotekijä adoptointiin tulisi olla halu tulla äidiksi. Älä anna tunteiden viedä sinua mennessään. Tee adoptiopäätös yhdessä kumppanisi kanssa.
Loppupäätelmät
Raskaaksi tuleminen voi olla haasteellisempaa 35 vuoden iän koittaessa ja sen jälkeen, mutta mahdollisuudet tulla äidiksi ja saada terve vauva ovat hyvät. Tässä iässä on tärkeää ettet jätä yhtään terveystarkastusta väliin ja että olet tarkkana ja noudatat kaikkia lääkärisi ohjeita.
Muistathan noudattaa tasapainoista ruokavaliota. Vältä hienoa sokeria ja vähennä epäterveellisen rasvan määrää ruuassasi. Lisää hedelmien, kasvisten ja kuitupitoisten ruokien määrää.
Tee kaikkesi vähentääksesi stressin määrää. Tämä ei välttämättä aina ole helppoa, mutta stressin tason kontrollointi auttaa sinua pysymään terveenä. Ahdistus voi olla esteenä raskauden alkamiseen. Kokeile joogaa rentoutuaksesi.
Jos et tule raskaaksi, älä masennu siitä. Puhu kumppanisi kanssa muista vaihtoehdoista, kuten lääkityksistä ja adoptiosta.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Chamy, V., Cardemil, F., Betancour, P., Ríos, M., & Leighton, L. (2009). Riesgo obstétrico y perinatal en embarazadas mayores de 35 años. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 74(6), 331-338. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75262009000600003&script=sci_arttext
- Macías Villa, H. L. G., Moguel Hernández, A., Iglesias Leboreiro, J., Bernárdez Zapata, I., & Braverman Bronstein, A. (2018). Edad materna avanzada como factor de riesgo perinatal y del recién nacido. Acta médica Grupo Ángeles, 16(2), 125-132. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-72032018000200125
- Barrero Castro, A., & Hernández Sampayo, L. (2017). Maternidad después de 35 años: cuidado orientado a proteger la mujer y su hijo. Hacia la Promoción de la Salud, 22(1), 13-26. http://www.scielo.org.co/pdf/hpsal/v22n1/v22n1a02.pdf
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.