Logo image
Logo image

Äänen ylläpitäminen vanhemmalla iällä

2 minuuttia
Hormonit vaikuttavat merkittävällä tavalla äänen muuttumiseen vanhemmalla iällä. Lue lisää tästä prosessista ja äänen huoltamisesta iän karttuessa.
Äänen ylläpitäminen vanhemmalla iällä
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vanhemmiten olet saattanut huomata, ettei äänesi ole enää entisensä. Tätä muutosta kutsutaan presbyfoniaksi. Se viittaa niihin luontaisiin muutoksiin, joita kurkunpäässä tapahtuu osana ikääntymisprosessia. Kurkunpään ja äänihuulten värähtelyvoimakkuus riippuu jokaisen ihmisen kurkun alueen rakenteesta, mutta myös iästä. Ajan myötä äänihuulet menettävät kimmoisuuttaan ja kollageenisäikeitä. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka äänen ylläpitäminen onnistuu vanhemmalla iällä.

Ääni on yksilöllinen

Jokaisella ihmisellä on omanlaisensa ääni, josta hänet voi tunnistaa ja joka tekee hänestä ainutlaatuisen. Tästä syystä äänestä kannattaa pitää huolta. Äänen määrittää ylemmän kurkunpään kanavan muoto, joka on jokaisella ihmisellä erilainen. Tästä syystä ääni myös resonoi eri tavalla, jopa vanhemmalla iällä.

Hormoneilla on osuutensa äänenmuutoksessa: testosteronilla miehillä, estrogeenilla naisilla. Vanhemmiten testosteroni laskee miehillä ja ääni muuttuu taas korkeammaksi. Naisilla ääni taas madaltuu hieman johtuen estrogeenistä.

5 muutosta äänessä vanhemmalla iällä

Vanhemmiten ääni saattaa alkaa kuulostaa huomattavan erilaiselta. Vaikka monilla aikuisilla nuoruuden ääni pysyy vanhemmallakin iällä, joitakin yleisiä muutoksia voi ilmetä:

 1. Ääni kuulostaa ohuemmalta. Ääni ei ole yhtä kajahteleva. Kurkunpäässä sijaitsevat äänihuulet ohentuvat ja muuttuvat vähemmän kimmoisiksi. Tämä johtuu lihasten hupenemisesta ajan myötä ja koska ne eivät enää värähtele entiseen tapaan.
 2. Ääni kuulostaa karheammalta. Ääni tarvitsee tehokasta värähtelyä kuulostaakseen kirkkaalta. Näin ollen kaikki mikä häiritsee äänihuulten sulkeutumista ja on haitallista kurkunpäälle voi tehdä äänestä käheän ja karhean.
 3. Ääni kuulostaa heikommalta. Ikä vaikuttaa myös äänen voimakkuuteen. Ääni voi heiketä myös niillä ihmisillä, joilla on muutoksia hengitysteissä.
 4. Äänen korkeus muuttuu. Äänen korkeuden muutokset voivat johtua äänihuulten lihasten surkastumisesta, ja naisilla ne voivat johtua osittain hormonaalisista muutoksista.
 5. Ääni väsyy herkemmin. Jos ääni on ensin voimakas ja sitten hiipuu päivän mittaan, syynä voi olla äänen väsyminen. Kuten mikä tahansa väsymys, äänen väsymys johtuu käytöstä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Hyviä luontaishoitoja äänenlähtöön

Äänen ylläpitäminen vanhemmalla iällä: 10 vinkkiä

Ehkäisy on paras hoito ääniongelmien välttämiseksi ja äänen huoltamiseksi. Tässä joitakin vinkkejä äänen ylläpitämiseen ja äänielinten sairauksien ehkäisemiseen:

 1. Älä huuda tai muutoin pakota ääntäsi.
 2. Vältä meluisia paikkoja ja huutamista metelin yli.
 3. Älä tupakoi tai oleskele savuisissa ympäristöissä; tämä ärsyttää kurkunpäätä.
 4. Yritä olla selvittämättä kurkkua.
 5. Jos sinulla on usein flunssa, allergia tai yskä, mene lääkäriin niin saat asianmukaisen hoidon.
 6. Jos äänesi on käheä tai puuttuu yli 10 päivän ajan, mene lääkäriin.
 7. Juo riittävästi nestettä, vähintään 6-8 lasillista vettä päivässä. Näin äänihuulia peittävä limakalvo pysyy riittävän kosteana.
 8. Nuku tarpeeksi. Kehon uupumus kuuluu myös äänessä, erityisesti jos ääntä tarvitaan työssä.
 9. Yritä aina kun mahdollista välttää puhumista yli neljää tuntia ja laulamista yli kahta tuntia putkeen, sillä tämä vaurioittaa äänihuulia.
 10. Rajoita alkoholin ja kofeiinin nauttimista, sillä ne kuivattavat äänihuulia. Pyri noudattamaan tasapainoista ruokavaliota välttäen tulisia ruokia ja maitotuotteita, jotka voivat vaikuttaa ääneen haitallisesti.

Tutustu myös tähän artikkeliin: Hoida dysfoniaa luonnollisin menetelmin

Lopuksi

Äänen muuttumista vanhemmalla iällä ei ole vielä riittävän hyvin tutkittu, jotta voitaisiin muodostaa täydellinen strategia sen ehkäisemiseksi. Tässä artikkelissa antamamme neuvot ja hyvä suuhygienia auttavat kuitenkin pitämään äänen mahdollisimman hyvässä kunnossa iän myötä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cobeta, I., Núñez, F., Fernández, S., Núñez, F., Cobeta, I., & Fernández, S. (2013). Patología de la voz. Marge Medica Books.

 • Martínez-Sánchez, F. (2010). Trastornos del habla y la voz en la enfermedad de Parkinson. Revista de Neurologia.

 • Sataloff, R. (1993). La voz humana. Investigación y Ciencia.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.