Suuhygienian ja oikomishoidon yhdistäminen: 7 avaintekijää

Riittävän suuhygienian ja oikomishoidon yhdistäminen vaatii enemmän aikaa ja vaivaa kuin tavallinen hampaiden puhdistus. Vaikka suuhygienian ylläpitäminen oikomishoidon aikana merkitseekin hieman lisäponnisteluja, se on vaivan arvoista. Parempaan suuhygieniaan panostaminen oikomishoidon aikana auttaa nimittäin ehkäisemään ongelmia, jotka voivat pahimmassa tapauksessa pilata koko oikomishoidon.
Suuhygienian ja oikomishoidon yhdistäminen: 7 avaintekijää

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Riittävän suuhygienian ja oikomishoidon yhdistäminen aiheuttaa monelle päänvaivaa, eikä riittävän suuhygienian ylläpitäminen oikomishoidon aikana ole aina helppoa. Hyvästä suuhygieniasta huolehtiminen oikomishoidon aikana on kuitenkin välttämätöntä sekä hoidon onnistumisen kannalta että sellaisten ongelmien ehkäisemiseksi (kuten karies ja ientulehdukset), jotka voivat vahingoittaa hampaiden ja suun hyvinvointia.

Erityisesti hammasrautojen ja muiden oikomishoidossa käytettävien kiinnikkeiden (ja varsinkin silloin, kun niitä ei voida hampaiden puhdistuksen ajaksi poistaa) kanssa suuhygieniaan tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Toisin sanoen hampaiden puhdistukseen on käytettävä sekä enemmän aikaa että siihen on varattava monipuolisesti käytettävissä olevia työkaluja, kuten hammaslankaa ja suuvettä, jotta suuhygienia olisi mahdollisimman kattava.

Avaintekijät oikean suuhygienian ja oikomishoidon yhdistämiseen eivät onneksi ole rakettitiedettä. Kyseessä on sarja varsin yksinkertaisia ​​toimia, jotka vaativat tavallista enemmän aikaa, mutta jotka takaavat samalla, että hampaiden ja suun tila pysyy tulevaisuudessakin terveenä ja hyvinvoivana. Seuraavaksi jaamme yksityiskohtaisesti 7 avaintekijää suuhygienian ja oikomishoidon yhdistämiseksi.

Suuhygienian ja oikomishoidon yhdistäminen: 7 avaintekijää

1. Hampaiden harjauksen tärkeys

Tärkein toimenpide riittävän suuhygienian ja oikomishoidon yhdistämiseksi on tietysti itse hampaiden harjaus. Siinä missä normaalisti päivittäinen hampaiden harjaus suoritetaan kaksi kertaa päivässä, aamuin ja illoin, oikomishoidon aikana riittävän suuhygienian saavuttamiseksi sinun tulisi harjata hampaasi vähintään kolme kertaa päivässä. Kaikkein suositeltavinta olisi kuitenkin harjata hampaita aina sen jälkeen, kun olet syönyt jotain tai nauttinut sokeripitoisia juomia.

Hampaiden harjaaminen ennen nukkumaanmenoa on harjauskerroista kaikkein tärkein ja johon sinun tulisi varata kaikkein eniten aikaa. Hampaat olisi parasta harjasta jokainen hammas varovaisesti erikseen sekä molemmilta puolilta että hampaiden välistä. Huolellinen hampaiden harjaus onkin tärkein toimenpide bakteerien tuottaman plakin torjumiseksi.

Tärkein toimenpide riittävän suuhygienian ja oikomishoidon yhdistämiseksi on ehdottomasti itse hampaiden harjaus

Hampaiden harjaus on yksi tärkeimmistä oikeaoppisen suuhygienian rutiineista. Riittävän suuhygienian varmistamiseksi oikomishoidon aikana parhainta olisi toistaa hampaiden harjaus aina syömisen tai sokeripitoisten juomien nauttimisen jälkeen.

2. Hammasharjan valitseminen

Oikomishoidon aikaisen suuhygienian ylläpitoon löytyy myös siihen erikoistuneita hammasharjoja. Nämä hammasharjat voidaan tunnistaa niiden V-kirjaimen muodosta, mikä helpottaa huomattavasti hampaiden puhdistusta hammasrautojen tai muiden kiinnikkeiden ympäriltä. Monet asiantuntijat uskovat kuitenkin, että kaikkein ihanteellisin hammasharja hampaiden kuin hampaiden puhdistukseen on sähköhammasharja.

Parhaita hammasharjoja ovat ladattavat sähköhammasharjat 3D-harjaspäällä varustettuina. Oikomishoidon aikana hammasharjaan tulisi valita oikomishoitoon erikoistunut harjaspää. On vielä parempi, jos harjasta löytyy erillinen paineanturi, sillä se estää liiallisen paineen kohdistumista hammasrautoihin, joka voi vahingoittaa sen rakennetta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 6 helppoa kotihoitoa hammasplakkiin

3. Suuhygienian ja oikomishoidon yhdistäminen oikean hammastahnan avulla

Yleisesti ottaen paras valinta hammastahnaksi on aina fluorilla varustettu hammastahna. Fluori auttaa lisäämään hampaiden vastustuskykyä reikiintymistä vastaan ja on lisäksi hellä hampaille. Hankavilla ainesosilla varustetut hammastahnat eivät ole suositeltavia, sillä ne voivat usein vahingoittaa sekä hampaan kiillettä että hammasrautojen pintaa.

Jos kärsit oikomishoidon aikana muista ongelmista, kuten pahanhajuisesta hengityksestä tai ientulehduksesta, on parasta, että käännyt hammaslääkärisi puoleen, jotta hän osaa suositella asianmukaisen hammastahnan käyttöä juuri omiin tarpeisiisi. Muista lisäksi, että hammastahna on vain täydennys hampaiden asianmukaisessa puhdistuksessa. Kaikkein tärkein elementti on oikea harjaustekniikka ja säännöllinen hampaiden harjaus.

4. Hammaslangan käyttö

Kyllä, kyllä ja kyllä, hammaslangan tulisi olla välttämätön osa hampaiden säännöllistä puhdistusta niin oikomishoidon aikana kuin normaalissakin hampaiden puhdistusrutiinissa. Hammasrautojen puhdistamisen monimutkaisuus piilee siinä, että vaikka harjaisit niitä kuinka huolellisesti, hampaisiisi tulee aina jäämään pienen pieniä koloja, jotka jäävät puhdistamatta kunnolla. Tämän vuoksi hammaslangan käyttö auttaa sinua paremmin puhdistamaan myös hampaiden välit, jonne tehokkainkaan hammasharja ei aina pääse.

Hammasrautoihin voi todellisuudessa jäädä paljon enemmän ruoantähteitä kuin edes itse paljaalla silmällä voit huomata. Tehokkain vaihtoehto hampaiden puhdistukseen on vahattu hammaslanka tai lankauksen helpottamiseksi hammaslankain, jossa hammaslanka on valmiiksi kiinnitetty lankaimen varteen. Hammaslangan käytössä tulee kuitenkin olla varovainen, sillä liian kova lankaaminen voi vahingoittaa ientä. Liikuta siis lankaa ensin hammasrautojen kiinnikkeissä varovaisesti ylös ja alas ja siirry sitten puhdistamaan kaikki hammasvälit.

hammaslangan tulisi olla välttämätön osa hampaiden säännöllistä puhdistusta niin oikomishoidon aikana kuin normaalissa hampaiden puhdistusrutiinissa

Hammaslangan käyttö auttaa poistamaan myös ne ruoantähteet, jotka jäävät hampaan ja hammasrautojen väliin.

5. Plakin kontrollin tärkeys

Hampaiden pinnalle kertyneiden bakteerien eli plakin kontrollointiin suunnatut tabletit ovat erittäin hyödyllinen apukeino nimenomaan niiden alueiden tunnistamiseen, joissa jäämiä on niin vähän, ettei niitä voi nähdä paljaalla silmällä. Harjasimme hampaamme sitten kuinka huolellisesti tahansa, emme voi luottaa täysin harjauksen tehoon, etenkään jos käytämme hammasrautoja, koska huolellisesta harjaamisesta huolimatta suuhun jää usein alueita, jotka joko jäävät puhdistuksessa taka-alalle tai unohtuvat kokonaan.

Plakkikontrollitabletit ovat pieniä värillisiä (yleensä punaisia) tabletteja, jotka värjäävät hampaan pinnalla olevan plakin niin, että niiden käyttäjä pystyy näkemään paljaalla silmällä ne paikat, missä harjausta tai hammaslangan käyttöä (tai molempia) olisi tarpeen parantaa. Plakkikontrollitabletteja tulisi käyttää aina harjaamisen jälkeen. Ne eivät pelkästään ilmoita niitä alueita, jotka sinun tulisi harjata uudelleen, vaan antavat myös ohjeita niistä alueista, joissa hampaiden puhdistusrutiini oikomishoidon aikana ei ole vielä riittävän tehokasta.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Taistele plakkia vastaan kiinnostavilla luonnollisilla aineilla

6. Suun huuhtelu ja suuveden käyttö

Suun huuhtelu suuvedellä on välttämätön toimenpide oikomishoidon aikana. Plakkikontrollitablettien tapaan sitä käytetään harjaamisen jälkeen. Suuveden pääasiallisena tehtävänä on poistaa suusta bakteereja ja muita haitallisia mikro-organismeja.

Markkinoilta löytyy myös suuvesiä, jotka sopivat erityisesti oikomishoidon aikaiseen suun puhdistukseen. Erikoisia niistä tekee se seikka, että kyseiset suuvedet sisältävät komponentteja, jotka eivät vahingoita suussa olevien laitteiden (kuten hammasrautojen) rakennetta. Joka tapauksessa kunnollisen ja fluoria sisältävän suuveden käyttö sopii mainiosti hampaan kiilteen suojaamiseen.

Riittävän suuhygienian ja oikomishoidon yhdistäminen voi toisinaan olla haastavaa, mutta pienellä vaivalla puhdistusrutiinin tehoa voidaan parantaa merkittävällä tavalla

Suuveden käyttö on mainio lisä suuhygienian parantamiseen oikomishoidon aikana. Lisäksi se auttaa poistamaan suusta bakteereja ja muita haitallisia mikro-organismeja.

7. Suusuihkeen käyttö

Suun huuhteluun suunnatut laitteet eli suusuihkeet ovat ihanteellinen lisä ylläpitämään riittävää suuhygieniaa oikomishoidon aikana. Ja kuten jo aikaisemmin mainitsimme, erityisesti hammasrautojen kohdalla suuhun jää paljon pienen pieniä alueita, jonne ruoantähteet kerääntyvät ja jäävät hampaiden puhdistuksen aikana jopa täysin huomaamatta.

Suusuihkeen suurimpana etuna on sen tarjoama sykkivä vesisuihku, joka ulottuu suuontelon kaikkiin nurkkauksiin. Kyseessä on tehokas ja turvallinen menetelmä kaikille niille, jotka tarvitsevat erityistä hoitoa riittävän suuhygienian ylläpitämiseksi. Markkinoilta löytyy tänä päivänä laaja joukko erilaisia suusuihkeita aina yksinkertaisimmista ja edullisimmista laitteista kaikkein hienostuneimmilla ominaisuuksilla varustettuihin laitteisiin.

Lopuksi

On lähes sanomattakin selvää, että oikomishoidon aikana suuhygienian ylläpitoon vaadittavia menetelmiä ja rutiineja on vahvistettava. Tämän vuoksi onkin enemmän kuin suositeltavaa parantaa harjaustekniikkaa, valita oikomishoitoon sopivimmat hammasharjat sekä ottaa käyttöön muita hampaiden hygieniaa parantavia apuvälineitä, kuten hammaslanka ja suun huuhteluun suunnatut suuvedet ja suusuihkeet. Lisäksi on välttämätöntä huolehtia säännöllisistä tarkastuksista yhdessä hoitavan hammaslääkärin kanssa, jotta tehokkaamman suuhygienian lisäksi oikomishoidon tuoma lopputulos olisi paras mahdollinen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México, 29(1), 21-24.
  • Arnold WH, Dorow A, Langenhorst S, Gintner Z, Bánóczy J, Gaengler P. Effect of fluoride toothpastes on enamel demineralization. BMC Oral Health. 2006;6:8. Published 2006 Jun 15. doi:10.1186/1472-6831-6-8
  • Asl Aminabadi N, Balaei E, Pouralibaba F. The Effect of 0.2% Sodium Fluoride Mouthwash in Prevention of Dental Caries According to the DMFT Index. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2007;1(2):71–76. doi:10.5681/joddd.2007.012
  • Cozzani M, Ragazzini G, Delucchi A, et al. Oral hygiene compliance in orthodontic patients: a randomized controlled study on the effects of a post-treatment communication. Prog Orthod. 2016;17(1):41. doi:10.1186/s40510-016-0154-9
  • Atassi, F., & Awartani, F. (2010). Oral hygiene status among orthodontic patients. Journal of Contemporary Dental Practice11(4), 25–32.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.