Logo image
Logo image

9 luonnollista keinoa alaselän kivun lievittämiseen

3 minuuttia
Voit vähentää ja ehkäistä alaselän kipuja kokeilemalla näitä helppoja suosituksia ja hoitomuotoja. Paina nämä vinkit mieleesi ja heitä hyvästit selkäkivulle!
9 luonnollista keinoa alaselän kivun lievittämiseen
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Akuutti selkäkipu on yleinen vaiva. Selkäkipuun liittyy paineen tunnetta, jäykkyyttä ja kipua alaselän alueella ja ympäröivissä lihaksissa. Alaselän kipuun voivat johtaa mm. huono ryhti, stressi ja kova fyysinen rasitus, mutta se voi johtua myös lihasten tai nivelten vammasta tai sairaudesta.

Alaselkäkivusta kärsivillä voi olla vaikeuksia liikkua ja suoriutua päivittäisistä toimista normaalisti, ja selkä voi aiheuttaa jatkuvaa pistelyä tai polttelua. Perinteiset särkylääkkeet voivat auttaa hillitsemään oireita, mutta ne eivät poista kivun syytä ja pitkittyneestä selkäkivusta tuleekin aina keskustella lääkärin kanssa.

Hoida akuutti selkäkipu ilman kipulääkkeitä

Kipua voi myös lievittää täysin luonnollisilla menetelmillä, jotka hoitavat selän kipuja ilman kipulääkkeiden haittavaikutuksia.

Tässä artikkelissa paljastamme 9 loistavaa vaihtoehtoista hoitoa selkäkivun lievitykseen ja ehkäisyyn.

1. Kiinnitä huomio ryhtiisi

Some figure

Hyvä ryhti vaikuttaa huomattavasti koko selän lihaksiin, sekä hartioiden ja niskan toimintaan, sillä lysähtänyt ryhti johtaa nopeasti lihasjännitykseen ja kipuun sekä päänsärkyyn. Ryhdistä huolehtiminen onkin ensiaskel tiellä kohti selkäkivutonta elämää. Istuessasi työpisteellä on tärkeää tarkastaa, että selkäsi on suorassa.

Tue selkää tyynyllä ja varmista, että työtuolisi on asetettu ihanteelliseen asentoon ja korkeuteen, samaten tietokoneesi.

Jos työhösi liittyy raskaiden esineiden nostelua, muista pitää selkä suorassa, taivuta polvista ja anna jalkojesi tehdä nostotyö selän sijasta.

Hyvä ryhti sekä istumisen että kävelyn aikana tehostaa työsuoritusta ja lisää myös energiatasoa.

2. Kokeile hengitysharjoituksia

Hengitysharjoitusten tekeminen on yksi parhaista keinoista varmistaa hapen riittävä saanti kaikkialla elimistössä. Usein hengitämme liian pinnallisesti ja tämä voi johtaa päänsärkyyn ja väsymykseen.

Hengittämällä syvään kaikki kehon elimet ja osat saavat riittävästi happea ja ravintoaineita, tunnet olosi energisemmäksi ja hyvinvoivaksi, ja ehkäiset samalla kipua.

Syvään hengittämisen on todettu auttavan lievittämään vakavaa kipua, kuten alaselän kipua. Akuutissa kipukohtauksessa syvään hengittäminen voi auttaa lievittämään oloa siksi aikaa, että kipulääkkeet alkavat vaikuttaa.

3. Harrasta liikuntaa

Some figure

Lepo voi auttaa rauhoittamaan kovaa kipua, eikä kovissa kivuissa tulisikaan rasittaa lihaksia, mutta säännöllinen liikunnan harrastaminen auttaa ehkäisemään lihaskipuja ja vahvistaa lihaksia, jolloin ne eivät vammaudu ja rasitu yhtä helposti.

Säännöllinen liikunta auttaa ehkäisemään lihasten jäykkyyttä ja auttaa lämmittelemään ja rentouttamaan niitä. Yksinkertaisillakin harjoituksilla on suuri hyöty selkälihaksille, ja jo 15-20 minuuttia päivässä riittää selän vahvistamiseen.

Kokeile kävelyä, venyttelyä  ja uintia – etenkin uinti on hyväksi selälle, sillä se auttaa vahvistamaan lihaksia ilman kovaa rasitusta tai vaaraa vammautumisesta.

4. Käytä kylmä- ja kuumahoitoja

Kylmän ja kuuman vuorottelu kipeällä alueella on yksi vanhimmista ja tehokkaimmista keinoista lievittää lihakipuja.

Kumpikin lämpötila auttaa parantamaan verenkiertoa, rentouttamaan lihaksia, poistamaan tulehdusta ja lievittämään kipua.

5. Kontrolloi painoasi

Some figure

Ylipaino liittyy läheisesti akuuttiin selkäkipuun sekä nivelten ja lihasten toimintavaikeuksiin, sillä ylimääräinen paino rasittaa luustoa ja niveliä huomattavasti enemmän. Kehon lihakset joutuvat työskentelemään normaalia enemmän joutuessaan kannattelemaan suurta massaa.

Rasvan kertyminen etenkin vyötärön alueelle johtaa usein herkästi alaselän kipuihin. Tästä syystä onkin tärkeää noudattaa terveellistä ruokavaliota ja omaksua terveelliset elämäntavat saavuttaaksesi ihannepainosi.

6. Nuku paremmin

Uni on tärkeää koko elimistön toiminnalle, ja aikuisten suositeltu unimäärä vuorokauden aikana on 7-9 tuntia riippuen henkilökohtaisesta tarpeesta. Uni auttaa rentouttamaan lihaksia ja vapauttaa selkään, niskaan ja hartioihin pesiytyneen jännityksen.

Levon aikana lihakset rentoutuvat ja happi pääsee kiertämään vapaasti kudoksissa kipua lievittäen ja ehkäisten. On tärkeää varmistaa, että nukut hyvässä asennossa: vältä mykkyrässä tai muuten oudoissa asennoissa nukkumista, sillä tämä voi rasittaa selkää tai muita kehonosia.

7. Lopeta tupakointi

Some figure

Tupakansavun sisältämät myrkyt virtaavat kaikkialle elimistöön, myös selkärankaan, ja vakavissa tapauksissa johtavat selkänikamien kulumiseen ja rappeutumiseen.

Paljon tupakoivat ihmiset ovat kolminkertaisessa riskissä kärsiä selkäkivuista säännöllisesti tupakoimattomiin verrattuna.

8. Käytä tennispalloa hierontaan

Jokin niinkin yksinkertainen esine kuin tennispallo sopii terapeuttiseen käyttöön ja hierontaan, sillä sen muoto on ihanteellinen alaselän jännityksen lievittämiseksi.

Aseta tennispallo lattialle ja asetu makaamaan sen päälle, älä kuitenkaan aseta liikaa painetta selkääsi. Käytä palloa antamaan itsellesi mukava alaselkähieronta liikkumalla pallon päällä. Voit asettaa pallon myös seinän ja itsesi väliin, jos tämä on helpompaa.

Hieronta tehostaa verenkiertoa selässä ja tunnet kuinka jännitys ja kipu lievittyy, kun lihakset rentoutuvat.

9. Hoida akuutti selkäkipu venyttelemällä

Some figure

Jalkojen nostaminen ylös on yksinkertainen rentoutusmenetelmä, joka auttaa aktivoimaan verenkiertoa alaselässä ja alaraajoissa.

Asetu selinmakuulle mukavaan paikkaan, varmista että selkäsi on suorassa ja nosta jalat ylös seinää vasten. Tämä on lisäksi loistava keino virkistää väsyneitä jalkoja pitkän päivän jäljiltä.

Lievitä ja ehkäise akuutti selkäkipu näiden vinkkien avulla. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Casado Morales M.ª Isabel, Moix Queraltó Jenny, Vidal Fernández Julia. Etiología, cronificación y tratamiento del dolor lumbar. Clínica y Salud  [Internet]. 2008  Dic [citado  2018  Nov  27] ;  19( 3 ): 379-392. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-52742008000300007&lng=es.
  • Maradei García Fernanda, Quintana Jiménez Leonardo, Barrero Lope H. Relación entre el dolor lumbar y los movimientos realizados en postura sedente prolongada: Revisión de la literatura. Salud, Barranquilla  [Internet]. 2016  Jan [cited  2018  Nov  27] ;  32( 1 ): 153-173. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-55522016000100013&lng=en.  http://dx.doi.org/10.14482/sun.32.1.8481.
  • Rodríguez Reyes, Laura & Padilla-Zambrano, Huber & Ramos Villegas, Yancarlos & Corrales Santander, Hugo & Moscote-Salazar, Luis. (2017). Obesidad y Dolor Lumbar: ¿Alguna Relación en la Patología Discal?. Archivos de Medicina. 13. 1-2. 10.3823/1361.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.