8 tapaa hoitaa suuta hampaanpoiston jälkeen

Hyvä hampaanpoiston jälkeinen suun hoito on välttämätön paranemisprosessin nopeuttamiseksi. Huolellinen hoito auttaa myös vähentämään komplikaatioiden riskiä. Mitä sinun pitäisi pitää mielessä? Lue lisää aiheesta tästä artikkelista!
8 tapaa hoitaa suuta hampaanpoiston jälkeen

Viimeisin päivitys: 27 lokakuuta, 2021

Kirurgiset toimenpiteet, joissa hammaslääkärin on poistettava hammas tai hampaita, vaativat huolellista jälkihoitoa. Asianmukainen hoito hampaanpoiston jälkeen on tarpeen, jotta alue paranee nopeasti ja ilman komplikaatioita.

Tämän kirurgisen toimenpiteen suorittamista varten lääkäri puuduttaa vain hoidettavan alueen.  Vakavammissa tapauksissa potilas voidaan joutua nukuttamaan. Tässä tapauksessa hammaslääkäri käyttää todennäköisesti yleisanestesiaa. Ensimmäisessä vaiheessa hammaslääkäri poistaa hampaan sitä tukevasta ienkudoksesta.

Seuraavaksi hammaslääkäri löysää hampaan nostimilla sekä puristimilla ja poistaa sen kuopasta. Monimutkaisemmat tapaukset voivat vaatia edistyneempiä laitteita, joita käytetään ikenen leikkaamiseen, luun poistamiseen tai hampaan leikkaamiseen pienemmiksi paloiksi.

Kun hammas on saatu irroitettua, sen jättämään tilaan muodostuu yleensä verihyytymä. Tämä verihyytymä auttaa haavaa paranemaan. Sen säilyttäminen ja huolellinen hoito on erittäin tärkeää.

Tässä artikkelissa kerromme sinulle, miksi sinun tulisi huolehtia suustasi hampaanpoiston jälkeen ja miten voit tehdä sen.

Milloin hammas on poistettava?

Hampaiden poisto on melko yleinen kirurginen toimenpide. Vaikka hammaslääkäri yrittää säästää mahdollisimman monta hammasta, on tapauksia, joissa hampaan poistaminen on väistämätöntä. Alla mainitsemme yleisimmät syyt hampaiden poistolle:

  • Hammasinfektio: Tapaukset, joissa antibiooteista ei ole apua ja infektio tulee takaisin. Infektiot, joita ei voida hoitaa endodontialla tai kun infektio leviää muihin kehon osiin.
  • Tartuntariski: Potilaat, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä tai hammas, joka voi johtaa terveysriskiin.
  • Hampaiden reikiintyminen: Kun sairaus on hyvin pitkälle edennyt ja hammas on lähes tuhoutunut. On tapauksia, joissa ei ole muuta mahdollisuutta kuin poistaa kyseinen hammas.
  • Hammasmurtuma tai -vamma: Osumasta johtuvat vammat voivat tarkoittaa, että hammas tai sen palasia on poistettava.
  • Pitkälle edennyt parodontiitti: Hampaita tukevien kudosten menetys voi saada hampaat liikkumaan, joten ne on ehkä poistettava.
  • Ylikuormitus: Tapaukset, joissa hampaat ovat päällekkäisiä ja pinottu päällekkäin. Tässä oikomishoito täydentää hampaanpoistoa.
  • Oikomishoito: Osana oikomishoitoa saattaa olla tarpeen poistaa joitakin hampaita, jotta suussa olisi enemmän tilaa.
  • Ongelmia viisaudenhampaiden kanssa: Kun näillä hampailla ei ole tilaa päästä läpi, ne voivat aiheuttaa kipua ja tulehduksia tai aiheuttaa muita ongelmia suussa.
Yleensä hammaslääkärit yrittävät säästää mahdollisimman monta hammasta. Monissa tapauksissa ei kuitenkaan ole muuta mahdollisuutta kuin hampaan poistaminen.

8 tapaa hoitaa suuta hampaanpoiston jälkeen

Hampaanpoiston jälkeinen asianmukainen hoito on tärkeä osa paranemisprosessia. Yleensä suun alueen haavat paranevat 7-10 päivän kuluessa leikkauksen tyypistä ja haavan sijainnista riippuen.

Ensimmäisten 3 päivän aikana saatat kokea kipua ja turvotusta sekä nähdä mustelmia. Hampaiden tilaan muodostuvan verihyytymän hoito on avain haavan paranemiseen.

Hammaslääkärin neuvojen noudattaminen on tärkeää komplikaatioiden välttämiseksi ja onnistuneen paranemisprosessin saavuttamiseksi. Mutta mitä sinun on pidettävä mielessä? Katso seuraavat vinkit:

1. Paina aluetta sideharsolla

Leikkauksen jälkeen hammaslääkäri käyttää taitettua sideharsoa ja pyytää sinua puremaan. Tämä paine kestää ensimmäiset 30-60 minuuttia (ammattilainen määrittää tarkan ajan tapauksesi mukaan).

Harson tehtävä on pysäyttää verenvuoto ja auttaa muodostamaan verihyytymä. Kuten jo mainitsimme, verihyytymä, joka muodostuu hampaan jättämään tilaan, auttaa haavan paranemisprosessissa.

Älä pidä sideharsoa liian kauaa, koska hyytymä voi jäädä siihen kiinni. Jos näin tapahtuu, sideharson poiston yhteydessä myös muodostunut hyytymä irtoaa ja jättää haavan avonaiseksi, mikä voi vaikeuttaa paranemisprosessia.

Kun hammaslääkärisi suosittelema aika on kulunut, voit poistaa sideharson. Sinun ei tarvitse käyttää sitä enää. Jos verenvuoto on voimakasta eikä lakkaa parin tunnin kuluessa, voit vaihtaa sideharson ja painaa aluetta. Sinun tulisi kuitenkin myös kääntyä ammattilaisen puoleen.

2. Paina aluetta kylmäpakkauksella

Kylmäpakkaukset voivat auttaa vähentämään tulehdusta, estämään mustelmien muodostumista ja lievittää kipua. Tästä syystä kylmäpakkauksen käyttöä suositellaan hampaan poiston jälkeen.

Sinun tulisi pitää kylmäpakkausta 10 minuutin intervalleissa. Voit painaa aluetta kylmäpakkauksella heti leikkauksen jälkeen, mutta ei kauempaa kuin 10 minuuttia. Tämän lepää 10 minuuttia ilman kylmäpakkausta, jonka jälkeen voit aloittaa prosessin uudelleen. Jään jättäminen iholle pitkäksi aikaa voi vahingoittaa kudoksia.

On myös tärkeää välttää erittäin korkeita lämpötiloja. Ole varovainen erilaisten kodin lämmönlähteiden kanssa, esimerkiksi uuni, kodin lämmitysjärjestelmä ja keittiö. Ei ole myöskään hyvä idea ottaa aurinkoa tai poistua kotoa, jos ulkona on liian kuuma.

3. Syö pehmeitä, kylmiä ruokia

Hampaanpoiston jälkeen suosittelemme, että et syö kuumia ruokia. Paranemisprosessin helpottamiseksi ja vaurioituneen alueen rasituksen vähentämiseksi on parasta syödä pehmeitä, muussattuja ruokia, jotka on helppo pureskella tai niitä ei edes tarvitse pureskella.

Pehmeät, kylmät ruoat, kuten smoothiet, jäätelöt, jogurtit, kylmät keitot ja vanukkaat, ovat ihanteellisia. Vältä kovia ja rapeita sekä pieniä siemeniä sisältäviä ruokia.

Tasapainoinen ruokavalio, joka sisältää pastaa, munia, kalaa, maitoa ja keitettyjä vihanneksia, tarjoaa tarvittavat ravintoaineet. Kaikilla näillä on myös ihanteellinen koostumus. Vihreissä vihanneksissa oleva sinkki ja sitrushedelmien C-vitamiini voivat myös auttaa parantumisprosessissa.

Älä käytä pilliä näiden ruokien syömiseksi. Sen sijaan suosittelemme käyttämään lusikkaa ja ottamaan pieniä annoksia. Voit sisällyttää ruokavalioosi vähitellen kovempia ruokia, mutta suosittelemme, että jatkat koostumukseltaan pehmeiden ruokien syömistä ainakin viikon ajan.

4. Lepää ja vältä liikuntaa hampaanpoiston jälkeen

Fyysisen aktiivisuuden ja ponnistelujen rajoittaminen hampaan poiston jälkeen auttaa välttämään komplikaatioiden riskiä. On hyvä olla puhumatta tai liikuttamatta suutasi liikaa.

Lepo pää nostettuna ja istuma-asennossa. Vaakasuora asento aiheuttavat usein kipua ja verenvuotoa. Voit tukea itseäsi tyynyjen avulla.

5. Noudata hammaslääkärin antamia ohjeita

Hampaanpoiston jälkeen sekä anestesian loppumisen jälkeen saatat kokea oireita, kuten kipua ja turvotusta. Tästä syystä hammaslääkäri määrää yleensä tulehduskipulääkkeitä.

Jos hammas poistettiin taustalla olevan infektion vuoksi, on todennäköistä, että käytät jo antibiootteja. Jos näin ei ole, hammaslääkäri määrää ne sinulle poiston jälkeen. Ota nämä määrättyinä aikoina – annoksia ohittamatta – kunnes olet suorittanut hoidon ohjeiden mukaisesti.

Sinun on kuitenkin kerrottava hammaslääkärillesi, jos käytät muita lääkkeitä.

Voit joutua ottamaan antibiootteja hampaanpoiston jälkeen.
Hampaan poiston jälkeen hammaslääkäri voi ehdottaa kipulääkkeiden ottamista kipujen ja turvotuksen vähentämiseksi.

6. Älä ime tai huuhtele suutasi

Verihyytymän pitäminen paikallaan on erittäin tärkeää paranemisprosessin onnistumisen kannalta. Infektion tai alveoliittin riski kasvaa, jos verihyytymä irtoaa ja haava jää avonaiseksi.

Tästä syystä on hyvä välttää suuvesiä, kurlaamista, hikoilua tai voimakasta sylkemistä. Samoin sinun tulee rajoittaa pillin käyttöä, koska se voi lisätä verihyytymän irtoamisen riskiä.

7. Älä tupakoi

Savukkeen polttaminen hampaanpoiston jälkeen on haitallista. Kuten edellä mainitsimme, imeminen voi aiheuttaa verihyytymän irtoamisen.

Lämpö edistää verenvuotoa ja voi johtaa verenvuotoriskiin. Tämän lisäksi tupakan käyttö voi johtaa infektioon koska se muuttaa alueen verenkiertoa ja sisältää monia myrkyllisiä aineita.

8. Pidä suu puhtaana

Hampaan poiston jälkeen on tärkeää pitää hyvää huolta suuhygieniasta infektioiden välttämiseksi. Jatka hammasharjan ja hammaslangan käyttöä säännöllisesti, mutta välttäen hampaan poistopaikkaa.

Kielen puhdistaminen auttaa vähentämään pahoja hajuja ja makuja, joita paranemisprosessi voi aiheuttaa. On tärkeää pitää huolta siitä, että ruokaa ei pääse kerääntymään haavaan.

Muutaman päivän kuluttua toimenpiteestä voit alkaa käyttämään mietoja suuvesiä yhdessä lämpimän veden ja suolan kanssa tai suuvesiä ilman alkoholia. Sinun tulisi välttää sylkemistä ja kurlaamista. Anna suuveden valua pois suusta.

Miksi suun puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää hampaanpoiston jälkeen?

Hoitosuunnitelman noudattaminen hampaanpoiston jälkeen on välttämätöntä komplikaatioiden välttämiseksi. Haavan paraneminen voi kestää 7-10 päivää. Tämän jälkeen kehosi kasvattaa uuden luun täyttämään hampaan jättämän ontelon.

Siten ammattilaisen neuvojen noudattaminen auttaa vähentämään leikkauksen jälkeisten komplikaatioiden syntymisen riskiä. Alla olemme maininneet joitakin yleisimmistä riskeistä:

  • Verenvuoto: Verenvuoto on pitkittynyt, kun haava vuotaa verta useiden tuntien ajan.
  • Infektio: Haava voi haista pahalta ja voit tuntea kipua sekä sykkivää tunnetta. Myös turvotusta voi ilmetä ja haava voi alkaa märkimään. Kasvot ja kaula voivat myös turvota. Olosi voi olla tuskallinen ja kuumeinen.
  • Alueen vuotaminen kuivaksi: Verihyytymän irtoamisen vuoksi hampaan jättämä aukko jää tyhjäksi ja paljastaa alla olevan luukudoksen. Tämä on erittäin kivulias tila. Hammaslääkäri voi aiheuttaa uuden verenvuodon ja saattaa asentaa sidoksen uuden paranemisprosessin aloittamiseksi.
Hampaanpoiston jälkeen voi esiintyä kipua.
Hampaanpoiston jälkeen suuta pitäisi hoitaa asianmukaisesti. Tämä auttaa vähentämään komplikaatioiden syntymisen riskiä.

Milloin kannattaa käydä hammaslääkärillä hampaanpoiston jälkeen?

Vaikka noudatat kaikkia hoito-ohjeita hampaanpoiston jälkeen, saatat kohdata joitain yllä mainituista komplikaatioista. Jos näin on, sinun tulee käydä hammaslääkärissä tai läheisessä sairaalassa.

Sinun tulee myös kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen, jos sinulla on joitakin seuraavista oireista:

  • Kipu tai epämukavuus, joka ei häviä 2-3 päivän kuluessa operaatiosta.
  • Ärsytys tai kipu, joka leviää muihin kehon osiin (korvaan, päähän tai kaulaan).
  • Turvotus tai tulehdus kasvoissa tai niskassa.
  • Mätä suussa tai haavassa.
  • Liiallinen verenvuoto, joka ei tyrehdy, kun puret sideharsoa.
  • Korkea kuume, johon liittyy yleistä levottomuutta, pahoinvointia tai oksentelua.
  • Puutumiseen liittyvät oireet, kouristukset tai jos sinusta tuntuu, että alue on “nukahtanut” anestesian jälkeen.
  • Paineen tunne kielen alla.
  • Vaikeus hengittää, niellä tai puhua.
  • Yskä ja kipu rinnassa.

Hampaanpoistoa seuraavan paranemisprosessin aikana ja jälkeen on hyvä käydä keskustelemassa hammaslääkärin kanssa menetetyn hampaan korvaamisesta. Ammattilainen pystyy arvioimaan erilaisia vaihtoehtoja suun kuntouttamiseksi sekä sen esteettisyyden parantamiseksi.

Hymysi palauttaminen

Ajatus hampaiden poistamisesta voi aiheuttaa pelkoa ja ahdistusta, koska kyseessä on kirurginen toimenpide, johon liittyy omat riskinsä ja komplikaationsa. Lisäksi hampaan menettäminen voi johtaa siihen, että henkilö haluaa myöhemmin korvata menetetyn hampaan.

Poiston jälkeen voit keskustella hammaslääkärisi kanssa mahdollisuudesta korvata hammas proteesilla, hammassillalla tai implantilla. Lisäksi on tärkeää noudattaa hammaslääkärin antamia hoito-ohjeita, jotta paranemisprosessi sujuisi ilman ongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Samuel, Ladisleny Leyva, Nila Ledesma Céspedes, and Myrna Fonte Villalón. “La pérdida dentaria. Sus causas y consecuencias.” Revista de Medicina Isla de la Juventud 19.2 (2018).
  • Perez, Víctor Jesús Delgado, et al. “Principales razones de extracción de dientes permanentes de adultos mexicanos en un Centro de Salud.” Revista CES Salud Pública 8.1 (2017): 1-9.
  • Rosero Ortiz, José Andrés. Causas para extracciones dentales e indicadores sociodemográficos realizado en la Clínica de Cirugía I de la Facultad de Odontología de la Universidad Central del Ecuador. BS thesis. Quito: UCE, 2018.
  • Coronel Salazar, Angie Mishel. Complicaciones mediatas e inmediatas en las extracciones dentarias. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Lozada Macías, Cristina Anabel. Complicaciones de extracciones de las piezas# 16 o# 26. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2018.
  • Vélez Lucas, Nathalia Elizabeth. Efectividad del manejo terapéutico preventivo de la alveolitis, pre y post exodoncia, en pacientes con enfermedades sistémicas. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
  • Caliskan, Mehmet, et al. “¿ Es necesario modificar la terapia anticoagulante en extracciones dentales en pacientes que están en tratamiento con anticoagulantes orales de acción directa?.” Medicina oral, patología oral y cirugía bucal. Ed. española 23.4 (2018): 260-266.
  • Teixeira Poças, María Amelia, et al. “Complicaciones posoperatorias de la exodoncia 2018-2019.” IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020). 2020.
  • Vega Vega, Sheila P., et al. “Riesgo de complicaciones a corto plazo asociadas con extracción dental en pacientes de una unidad de medicina familiar de Acapulco, Guerrero, México.” Atención Familiar 25.4 (2018): 151-154.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.