Logo image
Logo image

8 kiivin arvokasta terveyshyötyä

3 minuuttia
Vaikka tämä hedelmä tunnetaankin erityisesti C-vitamiinin runsaudesta, kiivissä on myös paljon kaliumia, joten se on täydellistä ruokaa lihaskramppien estämiseksi.
8 kiivin arvokasta terveyshyötyä
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Kiivi kasvaa köynnöksissä, ja monelle tämä hedelmä tuo mieleen erityisesti Uuden-Seelannin, mutta kenties myös samannimisen linnun. Kiivi on loistava herkku sekä hyvä aines monissa hedelmäsalaateissa ja jälkiruoissa.

Nyt kerromme kiivin parhaista terveyttä kohentavista vaikutuksista – nämä kiivin hyödyt ovat hyviä syitä alkaa nauttia tätä vihreää hedelmää useammin!

Some figure

Kiivin ominaisuudet

Kasvi, josta näitä hedelmiä kasvaa, on nimeltään Actinidia Deliciosa, ja se tuli Oseaniaan viime vuosisadan alussa. Siitä lähtien kiiviä on saatu monilta leudoilta alueilta, sillä sen herkullinen hedelmäliha on kysyttyä ympäri maailman.

Englannin kielen sana “kiwi” on käytössä myös Uuden-Seelannin asukkaisiin viitattaessa. Karvapintainen hedelmä muistuttaa itse asiassa paljon kiivi-lintua, joka on pitkänokkainen ja siivetön, kyseisillä saarilla asuva eläin.

Soikea hedelmä on noin 6 cm pitkä, ja sen hedelmäliha on kirkkaan vihreää ja siinä on pieniä, mustia siemeniä valkoisen “sydämen” ympärillä.

Kiivin maku on hiukan hapan ja muistuttaa mansikan tai karviaismarjan makua.

Lue aiheesta lisää: Päärynä-kiivismoothie turvotuksen poistoon

Kiivin hyödyt terveydelle

Tämä pieni hedelmä tarjoaa monia hyvinvointia lisääviä vaikutuksia, joista ollaan kuitenkin yleisesti melko tietämättömiä.

1. Siinä on runsaasti C-vitamiinia

Some figure

Seuraava on monelle täysin uutta tietoa: kiivissä on enemmän kyseistä ravinnetta kuin appelsiinissa tai sitruunassa.

Kuten varmasti tiedätkin, C-vitamiini auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja estää ihmistä sairastumasta. Tämä on avuksi etenkin talvella, jolloin flunssat ja vilustumiset ovat yleinen vaiva.

  • Ensinnäkin C-vitamiini torjuu viruksia ja bakteereja, estäen niitä pääsemästä kehoon.
  • Lisäksi se pitää yllä hampaiden, luiden, kudosten ja verisuonten terveyttä.

2. Se on kyvykäs antioksidantti

Some figure

Lisäksi kiivi tarjoaa runsaasti antioksidantteja, joten se torjuu vapaita radikaaleja sekä estää siten kehon ennenaikaista ikääntymistä.

Iho kärsii päivittäin auringon, ilmastotekijöiden ja saasteiden vuoksi. Kiivi pystyy uudistamaan soluja, ja se auttaa pitämään ihon nuorekkaana pidempään.

Jos haluat siis sanoa hyvästit ennenaikaisille rypyille, ala syödä enemmän kiiviä!

  • Lisäksi sillä on kyky toimia aurinkosuojana silmissä, estäen UV-säteiden aiheuttamaa vahinkoa.
  • Se vähentää riskiä saada silmänpohjan rappeuma, kaihi tai korkea verenpaine.

3. Se säätelee suoliston toimintaa

Some figure

Tämä vaikutus on sen ansiota, että kiivissä on runsaasti kuitua. Se on siis loistavaa ruokaa ummetuksesta tai ilmavaivoista kärsiville.

  • Voit nauttia kiiviä tyhjään vatsaan (yksin tai muiden hedelmien kanssa), jotta voisit helpottaa ulostamista.
  • Se tekee ruoansulatuksesta sujuvampaa tehokkaiden entsyymiensä ansiosta. Yleisesti ottaen kiivi on ihanteellinen tuote silloin, kun ongelmana on vatsan turvotus tai huono ruoansulatus.
  • Valitse kiivi jälkiruoaksi, jos sinulla on ärtyvän suolen oireyhtymä.

Lue aiheesta lisää: Reseptit: 5 ideaa smoothien valmistukseen kiivistä

4. Se muokkaa siluettia

Jos olet painonpudotukseen tähtäävällä dieetillä, kannattaa ehdottomasti hyödyntää kiiviä, sillä siinä on hyvin vähän kaloreita.

Jokaista 100 grammaa kohden kiiviä keho saa 69 kaloria.

Hedelmän maku myös vähentää halua syödä jotakin makeaa, ja sillä kiivi tyydyttää nälkää, se estää ruoanhimosta johtuvaa turhaa herkuttelua.

5. Se sopii hyvin raskaana oleville naisille

Some figure

Raskauden aikana naisen tulisi lisätä foolihapon saantia. Tämä välttämätön vitamiini mahdollistaa sen, että sikiön solut kehittyvät.

Jos foolihappoa ei ole tarpeeksi saatavilla, tilanne voi johtaa epämuodostumiin sikiössä sekä häiriöön nimeltä spina bifida.

Kiivin syönti raskauden aikana voi olla riittävä ratkaisu tämän ravinteen kunnollisen saannin takaamiseksi.

6. Se parantaa suorituskykyä urheilun aikana

Some figure

Kun ajatellaan sopivimpia hedelmiä urheilijoille, banaani tulee monelle ensimmäisenä mieleen.

Kiivin hyödyt ovat kuitenkin itse asiassa suuremmat, sillä siinä on enemmän kaliumia ja vähemmän natriumia, ja se tarjoaa myös E-vitamiinia, luteiinia ja ravintokuitua.

Tuloksena on parempi suorituskyky ja enemmän vahvuutta, ja kiivi myös vähentää riskiä saada kramppeja ja mahdollistaa nopeamman lihasten toipumisen.

Ei tietenkään tarvita urheilijan elämäntyyliä kiivin hyödyistä nauttimiseksi – jos saat usein jalkakramppeja öisin, kannattaa lisätä kiiviä ruokavalioosi.

7. Se vähentää sydänsairauksia

Some figure

Kiivillä on matala glykeeminen indeksi, joten se auttaa polttamaan kehon rasvaa nopeammin.

Näin se edistää verisuonten ja valtimoiden terveyttä sekä vähentää siten riskiä sydänsairauksista.

Kiivi säätelee kolesterolitasoja veressä ja vähentää diabeteksen riskiä, ja se myös estää verihyytymiä. Näistä hyödyistä voimme kiittää hedelmän sisältämää proteolyyttista happoa.

Jos sinulla on korkea verenpaine, 2-3 kiiviä viikossa voi olla avuksi. Näin pystyt estämään ongelmia tärkeimmissä elimissäsi, kuten munuaisissa, silmissä ja aivoissa.

8. Se parantaa mielialaa

Some figure

Kun syöt hedelmiä, tunteesi muuttuvat. Tämä on ihan tosiasia – niiden ominaisuuksien ansiosta tunnet olosi terveemmäksi ja energisemmäksi, ja mielialasi on parempi.

Kiivi ei ole poikkeus, eli se parantaa oloa, ja tämä on eräiden sen entsyymien ansiota. Ne lähettävät signaaleja aivoihin, parantaen ihmisen mielialaa.

Jos siis olet masentunut, surullinen tai stressaantunut, kannattaa syödä tätä herkullista vihreää hedelmää. Kiivin hyödyt terveydelle ovat uskomattomat!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.