8 fyysistä ongelmaa, jotka aiheuttavat selkäkipua

Kärsitkö kivuista alaselässä? Jos terveytesi on hyvä ja ryhdissäsi ei ole mitään vikaa, syynä tähän oireeseen voi olla jonkin muu asia, joten puhu kivusta lääkärille jotta saisit oikean diagnoosin.
8 fyysistä ongelmaa, jotka aiheuttavat selkäkipua

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Alaselän kipu on yksi niistä terveysongelmista, jotka saavat aikaan hyvin suuren määrän käyntejä lääkärillä vuodesta toiseen. Vaikka huono ryhti voikin olla yksi syy selkäkipuun, myös ärtyminen tai  heikentyminen joissakin rakenteissa selkärangan alaosassa aiheuttavat selkäkipua.

Alaselän kipu on tunnetta jäykkyydestä ja jännitteestä selän alaosassa, ja tämä vaiva voi ilmaantua pienten kivun pistosten tai kihelmöinnin kanssa.

Ne, joilla on tätä kipua, kokevat usein vaikeuksia tehdä tiettyjä sellaisia asioita, jotka vaativat fyysistä vaivannäköä. Usein ongelma pahenee, ja se saattaa alkaa rajoittamaan ihmisen liikkumista.

Vaikka usein tämä onkin vain lievää ja ajoittaista kipua, on tärkeää saada selville mitkä asiat aiheuttavat selkäkipua, jotta voitaisiin saada estetyksi myöhemmät vaikeudet.

Yleiset ongelmat jotka aiheuttavat selkäkipua

Tällä kertaa haluamme siis kertoa kahdeksasta yleisestä fyysisestä ongelmasta, jotka aiheuttavat selkäkipua. Nämä kannattaa pitää mielessä mahdollisina kivun aiheuttajina silloin kun et tiedä mistä ongelma saattaisi johtua.

Jatka lukemista, jos itsekin mietit joskus, mistä alaselän kipu oikein saa alkunsa!

1. Lantion nivelrikko

nivelrikot aiheuttavat selkäkipua

Tämä rappeuttava sairaus vaikuttaa selkänikamien levyihin, jotka toimivat selkärangan vakauttajina. Se saa aikaan tulehdusreaktion, ja tämä aiheuttaa kipua, jäykkyyttä ja vaikeuksia tehdä tiettyjä liikkeitä.

On tavallista, että tämä johtuu ikääntymiseen liittyvästä kulumisesta ja vahingoittumisesta. Se voi kuitenkin olla seurausta myös jostakin vammasta tai liiasta rasituksesta.

2. Lihasten rasittuminen

Lihaksen tai nivelsiteen venyttäminen alaselässä voi myös olla kipua aiheuttava asia. Tämä saa aikaan epävakautta selkärangassa ja vaikeuksia pitää keho tietyissä asennoissa.

On tavallista, että tämän aiheuttaa jokin kovan rasituksen aktiviteetti tai sitten jokin äkillinen ja toistuva liike, joita on tietyissä urheilulajeissa. Se voi myös johtua ylipainosta kuten myös eräistä muista tiloista.

3. Lihaskrampit

muuttopuuhat aiheuttavat selkäkipua

Useimmat sellaiset tilanteet, joissa ilmenee selkäkipua, johtuvat lihaksiin liittyvistä ongelmista. Kramppi lihaksessa jollakin alueella saattaa saada aikaan jäykkyyden, joka sitten aiheuttaa tulehdusta ja kipua.

Tämä vamma voi johtua tietyistä liikkeistä tai sitten huonosta ryhdistä.

4. Ongelmat lannerangan levyssä

Ongelmat, jotka tunnetaan nimityksellä diskopatia, kuten tyrät tai osteofyytti, voivat johtua toistuvasta kivusta alaselässä.

Nämä rappeuttavat vaivat johtavat ärtymiseen, kipuun ja vaikeuksiin harrastaa tiettyjä suuren rasituksen urheilulajeja. Yleisesti ottaen oireet pahenevat silloin kun ihminen herää tai pysyy istuma-asennossa pitkän aikaa. Lisäksi kipua voi tuntua myös jaloissa, etenkin silloin kun hermo joutuu puristuksiin.

5. Lihasten heikkous

liikkumattomuus ja liika urheileminen

Lihasten heikkous voi johtua siitä, että elämäntavat ovat huonot: ei harrasteta tarpeeksi liikuntaa, ruokavalio on kehno ja niin edelleen. Tämä saa selkärangan ja nivelet menettämään vakautensa ja kykynsä tukea.

Sen seurauksena ilmenee rasitusta kyseisellä alueella, ja kipu voi ulottua alaselästä käsivarsiin ja jalkoihin.

6. Naisen sukupuolielinten vaivat

Eräät häiriöt, jotka vaikuttavat naisen sukupuolielinten järjestelmään, voivat myöskin liittyä tähän kipuun ja olla jaksoittaisia. Tällaista sattuu naisille kohdun supistumisen ja kramppaamisen vuoksi kuukautisten aikana.

Se voi myös olla syytä sellaisista häiriöistä kuten endometrioosista tai virtsarakon tulehduksista.

Jos kipu on toistuvaa ja se ulottuu lantiosta alaselän alueelle, on parasta kääntyä lääkärin puoleen.

7. Vatsan ja suoliston ongelmat

vatsakipu

Useimmat ihmiset olettavat, että selkäkipu johtuu sellaisista asioista jotka vaikuttavat selkärankaan. Joissakin tapauksissa tässä saattaa kuitenkin olla kyseessä varoitusmerkki ruoansulatusongelmista.

Mahahaava, peräsuolen kipu ja ummetus ovat kaikki sellaisia ongelmia, jotka voivat saada aikaan kipua alaselässä.

8. Munuaissairaus

On hyvin tärkeää pitää mielessä sekin, että munuaissairaus voi olla mahdollinen syy alaselässä tuntuvaan kipuun. Vaikka tämä ei välttämättä olekaan ainoa oire kyseisestä sairaudesta, sitä ilmenee tyypillisesti silloin kun ongelma pahenee.

Kipu tulee tuntumaan sivuilla ja alaselän keskiosassa. Sitä ilmenee yleensä silloin, kun ihmisellä on munuaiskiviä tai tulehduksia virtsateissä.

Muita oireita ovat tässä tapauksessa muutokset virtsan värissä ja hajussa, pikkuinen kuume ja polttava tuntemus virtsatessa.

Onko sinullakin kipua alaselässä, etkä tiedä mistä se voisi johtua? Jos terveytesi on hyvä ja ryhtisi on kunnossa, tähän ongelmaan saattaa olla jokin muu syy.

Tällöin kannattaa ottaa asia puheeksi lääkärin kanssa jotta saat diagnoosin tilanteestasi, vaikka syynä ei aina olekaan mikään vakava ongelma. Näin pystyt ainakin saamaan varmuuden siitä, onko selkäkivun takana jokin sellainen ongelma joka vaatii erityistä huomiota.

 

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.