7 tapaa hyödyntää vetyperoksidia kotona
Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez
Vetysuperoksidi tai tunnetummin vetyperoksidi on sekä monipuolinen, edullinen että hyödyllinen puhdistukseen suunnattu tuote, jota löytyy lähes jokaisesta kodista. Esittelemme seuraavaksi muutamia yleisimpiä käyttötarkoituksia, joiden avulla voit helposti hyödyntää vetyperoksidia kodin desinfioinnin lisäksi monissa luontaishoidoissa.
Vetyperoksidi soveltuu kodinhoidon lisäksi moniin lääketieteellisiin ja esteettisiin käyttötarkoituksiin. Lisäksi vetyperoksidi on haavojen desinfiointiaineena lähes välttämätön osa jokaisen talouden ensiapupakkausta.
Voit tutustua alempana tarkemmin muutamiin vetyperoksidin parhaimpiin käyttötarkoituksiin nimenomaan luontaishoitoina. Lisäksi voit hyödyntää vetyperoksidia jokapäiväisessä rutiinissasi, sillä se auttaa ehkäisemään ja hoitamaan myös joitakin sairauksia ja tulehduksia.
1. Vähentää ja vaalentaa ihon pigmenttiläiskiä
Ihon pigmenttiläiskät häiritsevät monia meistä. Pigmenttiläiskiä esiintyy yleensä eniten kasvoissa ja ne voivat johtua esimerkiksi hormonaalisista muutoksista, kuten raskaudesta tai pitkäaikaisesta ehkäisypillereiden käytöstä sekä auringolle altistumisesta. Pigmenttiläiskien vaalentamiseksi voit levittää laimennettua vetyperoksidiliuosta suoraan iholle vanulapulla ja kosteuttaa iho jälkikäteen ihosi kuntoon soveltuvalla kasvovoiteella. Päivittäin tehtynä tulet huomaamaan muutoksia lyhyessäkin ajassa.
Voit hyödyntää samaa hoitoa myös deodorantin käytön ja karvojen ajelun seurauksena tummentuneen kainalon alueen ihon vaalentamiseen. Lisäetuna vetyperoksidi auttaa myös eliminoimaan pahoja hajuja.
2. Apuna suun hoidossa
Voit hyödyntää vetyperoksidia myös suuvetenä pahanhajuiseen hengitykseen. Lisäksi vetyperoksidi auttaa samalla desinfioimaan suun pieniä haavaumia, nopeuttaa niiden parantumista ja jopa valkaisee hampaita luonnollisesti.
- Jos kärsit esimerkiksi viisaudenhampaan aiheuttamasta särystä, voit kokeilla vetyperoksidia myös kurlaamiseen, sillä vetyperoksidi auttaa laskemaan suun tulehdusriskiä ja turvotusta. Muista kuitenkin, että vetyperoksidi on tarkoitettu pelkästään ulkoiseen käyttöön, eikä sitä saa koskaan niellä laimennettunakaan.
Lue myös: 7 hammastulehdukseen viittaavaa oiretta
3. Taistelee sienitulehduksia vastaan
Vetyperoksidista voi olla apua myös kiusallisen jalka- ja kynsisienen torjumiseen. Sienen hoitamiseksi pese alue ensin huolellisesti vedellä ja levitä sitten vetyperoksidia suoraan tulehtuneeseen kohtaan.
- Toinen erinomainen tapa jalka- ja kynsisienen hoitoon ja ehkäisyyn on jalkojen tai käsien liottaminen laimennetussa vetyperoksidiliuoksessa noin viiden minuutin ajan. Kun toistat hoidon säännöllisesti joka ilta ja kuivaat alueen huolellisesti liottamisen jälkeen, voit huomata tuloksia jo muutamassa päivässä.
4. Hoitaa nielutulehduksia
Turvonneet nielurisat ja kurkkukipu johtuvat usein nielun alueelle päässeiden bakteerien aiheuttamasta tulehduksesta. Nielutulehdusten ja kurkkukivun ehkäisemiseksi voit kokeilla suun kurlaamista vetyperoksidilla.
Toimintaohjeet
- Jos kärsit kurkkukivusta, voit kurlata suun vetyperoksidilla kahdesti päivässä aina kahden minuutin ajan. Älä niele vetyperoksidia.
- Vetyperoksidilla kurlaaminen auttaa vahvistamaan ja korjaamaan nielua ympäröivää kudosta.
5. Puhdistaa ja nopeuttaa haavojen ja palovammojen parantumista
Haavojen puhdistaminen on varmasti yksi vetyperoksidin yleisimmistä käyttötarkoituksista. Palaneen ihon tai haavauman desinfioimiseksi, levitä varovaisesti muutama tippa vetyperoksidia suoraan palovammalle tai haavaumalle ja anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan.
Vetyperoksidi auttaa sekä desinfioimaan haavan sekä nopeuttaa samalla sen parantumista. On tärkeää kuitenkin muistaa, että vetyperoksidia voidaan käyttää pelkästään pinnallisten haavojen hoitoon. Muissa tapauksissa ja erityisesti silloin, kun haava ei lähde parantumaan, käänny aina lääkärin puoleen.
Sinua voi myös kiinnostaa: Kuinka ruokasoodaa voidaan käyttää palovammoihin
6. Helpottaa aknea
Akne on ihosairaus, jota esiintyy erityisesti hormonaalisia muutoksia läpikäyvillä murrosikäisillä nuorilla. Akne voi aiheuttaa sen esteettisen haitan lisäksi myös psykologista vahinkoa mielelle, mutta onneksi sitä voidaan hoitaa ja torjua tehokkaasti vetyperoksidilla.
Toimintaohjeet
- Levitä vetyperoksidia suoraan finneille ja tulehtuneelle alueelle ja anna vaikuttaa.
- Kun vetyperoksidiliuos on kuivunut, huuhtele kasvot huolellisesti haalealla vedellä.
7. Puhdistaa nenäonteloita ja hoitaa korvatulehduksia
Voit käyttää vetyperoksidia nenäonteloiden puhdistamiseen joko nenäsuihkeena tai nenähuuhteluna, sillä vetyperoksidi auttaa desinfioimaan nenän sivuonteloihin kertynyttä likaa ja bakteereja. Vetyperoksidi tulisi kuitenkin laimentaa ennen käyttöä puhtaaseen veteen vain pieninä määrinä.
Vetyperoksidi sopii myös korvatulehdusten hoitoon ja ehkäisyyn ja voit lisätä muutaman tipan vetyperoksidia suoraan tulehtuneeseen korvaan Jos kyseessä on kuitenkin lapsi, käänny ensin lastenlääkärin puoleen ennen minkä tahansa kotihoidon aloittamista.
Kuten voit huomata, vetyperoksidille löytyy runsaasti erilaisia käyttötarkoituksia myös luontaishoitona. Tärkeintä ennen vetyperoksidin käyttöönottoa on kuitenkin tarkistaa aina liuoksen vahvuus, sillä laimentamattomana tai liian vahvana vetyperoksidi ärsyttää ihoa. Jos oireesi eivät kotihoidosta huolimatta helpota tai vain pahenevat, suosittelemme sinua keskeyttämään kotihoidon heti ja ottamaan yhteyttä omaan lääkäriisi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Bascones, A., and S. Morante. “Antisépticos orales: Revisión de la literatura y perspectiva actual.” Avances en periodoncia e implantología oral 18.1 (2006): 21-29.
- Castillo, Paulo. “Quemaduras. Conceptos para el médico general.” Cuadernos de cirugía 17.1 (2018): 58-63.
- Fang Mercado, Luis, Alejandra Herrera Herrera, and Antonio Díaz Caballero. “Enjuagues de Calendula officinalis como alternativa de los antisépticos orales.” Revista cubana de Estomatologia 50.4 (2013): 436-442.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.