7 syöpää aiheuttavaa ruokaa
Vaikka yhteys ruoka-aineiden ja syövän kehittymisen ja leviämisen välillä ei ole täysin selkeä, tiedämme kuitenkin faktana sen, että useiden tutkimusten perusteella tietyt ruoat voivat kasvattaa syöpäriskiä.
Mistä tiedät olla syömättä syöpää aiheuttavaa ruokaa
Jokaisen ihmisen keho on erilainen ja toimii eri tavalla, mutta asiantuntijoiden mukaan tiettyjen ruoka-aineiden vaikutus elimistössä on kaikille sama ja kasvattaa riskiä sairastua syöpään. Tässä artikkelissa listaamme 7 syöpää aiheuttavaa ruokaa.
Jopa 35 % syöpäkasvaimista on peräisin tietyistä ravintoaineista ja aineista ruokavaliossa, joten on tärkeää tietää, mitä tulee syöpäriskin alentamisen kannalta välttää.
Prosessoitu liha
Suurin osa pitkälle prosessoiduista lihatuotteista, kuten makkara, leikkeleet ja pekoni sisältävät kemiallisia säilöntäaineita, keinotekoisia väriaineita ja paljon suolaa ja rasvaa, mikä parantaa säilyvyyttä ja tuotteen ulkonäköä. Juuri nämä ainekset ja etenkin natriumnitraatti lisäävät riskiä sairastua suolistosyöpään.
Valkaistut jauhot
Alan julkaisussa (Cancer Epidemiology: Mile Markers and Prevention) ilmestyneen tutkimuksen mukaan hiilihydraattien ja etenkin valkoisista jauhoista valmistettujen ruokien, kuten pastan ja leivän nauttiminen voi lisätä riskiä sairastua syöpään jopa 220 %.
Tämä johtuu siitä, että verensokeria nostattavat ruuat ruokkivat syöpäsoluja ja kiihdyttävät niiden leviämistä elimistössä.
Valkaistu sokeri
Valkaistu sokeri toimii jauhojen tapaan elimistössä ja ruokkii syöpäsoluja.
Myös makeutusaineet, jotka sisältävät fruktoosia, ovat vaarallisia elimistölle, sillä syöpäsolujen on helppo hyödyntää fruktoosia. Suositut herkut, kuten keksit, kakut, pulla, limut ja sokeriset juomat antavat keholle suuren määrän valkaistua sokeria, jonka on todettu olevan yhteydessä syövän kehittymiseen.
Geenimanipuloitu ruoka
Geenimanipuloidun ruoan syöminen lisää riskiä sairastua syöpään. Nykyisin geenimanipuloitua ruokaa on kaikkialla ja ruuan alkuperää voi olla hankala selvittää.
Luota luomutilojen tuotteisiin ja lähellä tuotettuun ruokaan, selvitä, mistä ruoka tulee ja mitä sille on tehty. Etenkin maissi, tomaatit, pavut ja rypsi ovat usein geenimanipuloituja.
Rasvassa paistettu ruoka ja pikaruoka
Uppopaistettu ruoka ja muu pikaruoka, kuten ranskalaiset, hampurilaiset, sipsit, pizza ja lihapiirakat eivät ole hyväksi elimistölle. Rasvainen ja suolainen pikaruoka lisää riskiä sairastua syöpään ja tämän lisäksi liiallinen roskaruoan syöminen voi johtaa ylipainoon, diabetekseen ja verenkiertoelimistön sairauksiin.
Nämä ruoat voivat sisältää korkean määrän akryyliamidia, joka on karsinogeeninen aines. Akryyliamidia löytyy usein sellaisista ruoista, joiden lämpötila ylittää kypsennysvaiheessa 120 astetta. Etenkin polttavan kuumassa rasvassa paistetuissa ranskalaisissa ja muissa pikaruoissa on korkea pitoisuus akryyliamidia.
Tämän lisäksi pikaruoassa on paljon transrasvaa, suolaa ja sokeria, joilla on oma osansa syövän kehittymisessä.
Dieettiruoka ja kevytjuomat
Kevyempänä tai sokerittomana mainostetut tuotteet voivat vaikuttaa hyvältä vaihtoehdolta etenkin laihduttajan ruokavalioon, mutta tämä ei aina pidä paikkaansa. Usein kevyttuotteet sisältävät vähemmän rasvaa, sokeria, kaloreita, hiilihydraatteja ja muita painonnousuun johtavia ainesosia.
Harmittavan usein näiden tuotteiden etiketit ovat kuitenkin harhaanjohtavia ja lupailevat kuluttajille loistavia tuloksia painonhallintaan.
Usein tällaiset tuotteet sisältävät sokerin sijaan aspartaamia tai muuta keinotekoista makeutusainetta, joiden vaikutus elimistöön on tutkimusten mukaan vaarallinen.
Kevyttuotteita on usein käsitelty pitkälle rasvan tai sokerin poistamiseksi ja usein sekaan joudutaan lisäämään jotakin kemikaalia maun tai koostumuksen parantamiseksi. Vältä etenkin kevytlimsoja, sillä vaikka ne eivät sisällä paljoa kaloreita, on niiden sisältämä makeutusaine elimistölle haitallista.
Purkitettu tomaatti
Suurin osa säilyketölkistä saatavista ruuista sisältää BPA:ta, joka käyttäytyy estrogeenin tavoin elimistössä ja vaikeuttaa kehon normaalia hormonitoimintaa. BPA on liitetty mm. sydäntauteihin, suoliston vaurioihin, hedelmättömyyteen ja muihin vakaviin ongelmiin.
Tutkimusten mukaan säilykeruokien syöminen lisää syöpäriskiä, mutta etenkin purkkitomaatteja ja tomaattimurskaa tulisi välttää, sillä tomaatin hapot liuottavat BPA:ta säilyketölkistä.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
Laiho, M. (2002). Miten syöpä syntyy. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim.
Väyrynen, J. (2018). Systeeminen tulehdus ja syöpä. BestPractice Onkologia Ja Hematologia.
Kravchenko, J. S. (2016). Diet and Cancer. In International Encyclopedia of Public Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-803678-5.00110-7
Singh, R. B. (1997). Diet, nutrition and prevention of cancer. Journal of Association of Physicians of India. https://doi.org/10.1079/PHN2003588
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.