7 ruokaa, joita sinun tulee välttää mikäli kärsit närästyksestä

Tässä artikkelissa mainitut ruuat ovat useimmiten syypäänä närästykseen, mutta se mitkä ruoka-aineet johtavat närästykseen on usein henkilökohtaista. Tarkkailemalla reaktioitasi eri ruokiin huomaat pian, mitkä ruuat aiheuttavat sinulla eniten närästystä ja voit välttää niitä tai korvata ne muilla tuotteilla.
7 ruokaa, joita sinun tulee välttää mikäli kärsit närästyksestä
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Närästys ja refluksitauti on ruuansulatusjärjestelmän vaiva, jonka oireisiin kuuluu vahva poltteleva tunne vatsan yläosassa ja rintalastan alla. Kipu ja polttelu ulottuu usein myös kurkkuun ja suuhun asti.

Närästys ja refluksitauti tunnetaan myös närästystautina, happorefluksina ja ruokatorven takaisinvirtaustautina ja tarkoittaa että mahan hapan sisältö pääsee virtaamaan ylöspäin takaisin ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja jopa suuhun asti. Väkevä neste, joka koostuu suolahaposta ja ruoansulatusentsyymeistä, aiheuttaa limakalvoärsytystä ja vaurioita, jotka johtavat mitä erilaisempiin oireisiin. Joissain tapauksissa polttelu voi olla niin vakavaa, että potilas luulee kärsivänsä sydänkohtauksesta.

Refluksi laukeaa tietyistä ruoka-aineista ja suurista, raskaista aterioista. Se voi johtua myös tietyistä rakenteellisista poikkeavuuksista kurkunpäässä tai ruuansulatusjärjestelmän sairauksista.

Närästys ei ole vaarallinen vaiva ja sitä ilmenee usein satunnaisesti, mutta se on silti inhottava ongelma, josta suurin osa haluaisi päästä eroon. Vaivaa ja sen oireita voidaan ehkäistä ja lievittää ruokavaliomuutoksilla ja etenkin ärsyttävien ruoka-aineiden välttämisellä. 

Tästä artikkelista löydät lisätietoa närästyksestä ja refluksista, sekä siitä, miten vaivaa voidaan parhaiten hoitaa: vältä näitä ruoka-aineita, jos kärsit närästyksestä.

1. Punainen liha

pihvi pahentaa närästystä

 

Punainen liha on monen herkkuruokaa. Punainen liha sisältää runsaasti proteiineja ja pienissä määrissä nautittuna se on hyväksi elimistölle.

Punaista lihaa ei suositella refluksitaudista kärsiville ihmisille, sillä punainen liha voi johtaa oireiden pahenemiseen:

  • Punainen liha sisältää puriineja, jotka vaikuttavat ruuansulatusprosessiin ja lisäävät mahahappojen eritystä.
  • Punainen liha on usein raskas ja rasvainen ruoka, jonka sulattaminen on hidasta ja vaikeaa. Se voi johtaa ummetukseen ja turvotukseen. 

Muista että punaista lihaa tulisi nauttia rajoitetusti, ei joka päivä.

Suositeltua lukemista: 9 luonnollista hoitoa ummetukseen

2. Kahvi

Kahvi on monen suomalaisen lempijuoma, jota ilman päivä ei lähde käyntiin. Kahvin antama energia, herkullinen aromi ja piristävä vaikutus tekee siitä yhden suosituimmista juomista kautta maailman.

Kahvin terveyshyödyistä on käyty kiivasta keskustelua, ja nykytiedon mukaan pari kupillista päivässä auttaa pitämään elimistön terveenä: kahvin sisältämät antioksidantit, vitamiinit ja mineraalit nimittäin ravitsevat kehoa.

Monet paljon kahvia kuluttavat ovat kuitenkin saattaneet huomata, että kahvin suurkulutus johtaa usein närästykseen tai refluksiin. Kahvin sisältämä kofeiini on ruuansulatusjärjestelmää ärsyttävä aines, joka voi herkillä ihmisillä aiheutta inhottavia närästyskohtauksia.

Lisäksi kofeiinilla on rentouttava vaikutus, eli se rentouttaa ruokatorvea ja voi johtaa mahalaukun sisällön takaisinvirtaukseen.

3. Prosessoitu liha ja tölkkituotteet

Prosessoidut lihatuotteet ja tölkissä myytävät elintarvikkeet voivat johtaa ruuansulatusvaivoihin – erityisen herkkiä näiden valmisteiden vaikutuksille ovat juuri ihmiset, joita närästys ja refluksitauti vaivaa.

Nämä tuotteet sisältävät usein runsaasti natriumia ja keinotekoisia lisäaineita, jotka voivat ärsyttää vatsan limakalvoja – tämä voi johtaa vatsahappojen takaisinvirtaukseen.

Lisäksi nämä ruuat sisältävät usein tyydyttyneitä rasvoja, viljaa ja sokereita. Imeytyessään elimistöön nämä voivat aiheuttaa aineenvaihdunnan häiriöitä ja suolistovaivoja. 

4. Tuliset lisukkeet ja mausteet

Tulisten mausteiden, kuten chilin ja inkiväärin nauttiminen voi muuttaa vatsahappojen määrää ja ärsyttää vatsan limakalvoja.

Pienissä määrissä nautittuna tällaiset mausteet johtavat harvoin huomattaviin vaivoihin, mutta refluksista tai närästyksestä kärsivien tulee välttää tulisia ruokia ja lisukkeita. Esimerkiksi intialainen ruoka voi aiheuttaa pahoja närästysoireita, sillä se on usein sekä tulista että rasvaista.

5. Suklaa

suklaapaloja

 

Pieni määrä suklaata päivässä voi parantaa mielialaa ja ehkäistä masennusta, sillä suklaan sisältämät antioksidantit, vitamiinit ja mineraalit ovat terveydelle hyödyllisiä ja auttavat tuottamaan endorfiineja eli onnellisuushormoneja.

Suklaa ei kuitenkaan välttämättä sovi ihmisille jotka kärsivät ruuansulatusvaivoista, sillä suklaalla on vatsaa ärsyttävä vaikutus.

Kun kärsit vatsan liiallisesta hapokkuudesta, on suklaata syytä välttää, sillä suklaa herkistää kurkkua takaisinvirtaukselle.

Tämä vaikutus johtuu suklaan sisältämistä rasvoista, kofeiinista ja teobromiinista. Nämä yhdisteet johtavat kiihtyneeseen vatsahappojen muodostukseen ja herkistävät närästykselle.

6. Rasvassa paistetut ruuat

Rasvaisilla ruuilla on suuri närästysriski, sillä ne ärsyttävät vatsaa. Pikaruoka, kuten pizza ja ranskalaiset aiheuttavat usein ruuansulatusvaivoja.

Rasvassa paistetut ruuat sisältävät usein transrasvoja, lisättyjä kemikaaleja ja runsaasti suolaa. Yhdessä nämä ainekset ärsyttävät vatsan limakalvoja ja muuntavat vatsan pH-arvoja. Näiden ruokien nauttiminen johtaa usein toistuviin närästyskohtauksiin, joten niitä kannattaa välttää.

Lisäksi rasvaiset ruuat aiheuttavat tulehdusta elimistössä ja lisäävät vatsassa ilmenevää painetta.

7. Valkaistut jauhot

sämpylät kohoamassa

 

Prosessoidut leipätuotteet, leivokset ja muut valkaistuja vehnäjauhoja sisältävät tuotteet voivat heikentää vatsan toimintaa ja johtaa ruuansulatusvaivoihin.

  • Nämä tuotteet lisäävät happojen erittymistä ja saavat aikaan hapokkaan ympäristön vatsassa ja kurkussa. 
  • Lisäksi ne aiheuttavat tulehdusta kudoksissa.
  • Näiden tuotteiden sisältämät hiilihydraatit sulavat hitaasti ja voivat nostattaa verensokeria. 

Närästys ja refluksitauti voidaan välttää

Välttämällä tässä artikkelissa mainittuja ruoka-aineita voidaan usein ehkäistä närästys ja refluksitauti. Näiden ruoka-aineiden lisäksi monet muut ainekset voivat johtaa närästykseen, joten voi olla hyvä idea pitää ruokapäiväkirjaa: näin saat selville milloin oireesi ilmestyvät ja voit välttää kyseisiä ruokia.

Oletko tottunut nauttimaan edellä mainittuja ruokia lähes joka päivä? Vaivaako inhottava närästys tai refluksi? On parasta rajoittaa näiden ruokien määrää tai poistaa ne ruokavaliosta kokonaan.

On hyvä muistaa, että vaikka närästyslääkkeillä voidaan hoitaa refluksia, paras keino vaivan hoitoon on ehkäistä sen synty noudattamalla terveellistä ruokavaliota. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cano Valderrama O., Sánchez Pernaute A., Rubio Herrera MA., et al., Long term food tolerance after bariatric surgery: comparison of three different surgical techniques. Obes Surg, 2017. 27 (11): 2868-2872.
  • Surdea Blaga T., Negrutiu DE., Palage M., Dumitrascu DL., Food and gastroesophageal reflux disease. Curr Med Chem, 2019. 26 (19): 3497-3511.
  • Patcharatrakul T., Gonlachanvit S., Chili peppers, curcumins, and prebiotics in gastrointestinal health and disease. Curr Gastroenterol Rep, 2016.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.