Logo image
Logo image

7 virhettä, jotka estävät laihtumisen

3 minuuttia
Tiesitkö, että kevyttuotteet voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä terveydelle? Opi lisää tästä ja muista yleisistä dieettimokista tässä artikkelissa.
7 virhettä, jotka estävät laihtumisen
Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2019

Kenellekään tulee tuskin yllätyksenä, että ruokavaliolla on suuri vaikutus painoon ja siihen, kuinka helppoa tai vaikeaa laihtuminen on. Ylimääräistä rasvakudosta vastaan voi taistella monin eri keinoin, mutta terveellinen ruokavalio on näistä tärkein. Tästä perustiedosta huolimatta vuosikausien ajan laihduttajille on keksitty erilaisia laihdutuskeinoja, jotka eivät johda mihinkään rakentavaan, eivät varsinkaan pysyvään normaalipainoon.

On tärkeää tunnistaa yleisimmät laihduttajien tekemät mokat, jotka vaikuttavat ruokavalioon ja täten laihtumiseen.

1. Laihtuminen kevyttuotteiden avulla

Some figure

 

Kevyttuotteet sisältävät vähemmän kaloreita tai hiilihydraatteja verrattuna niiden alkuperäisiin muotoihin. Kevyttuotteet eivät kuitenkaan välttämättä ole aina se paras vaihtoehto laihduttajalle, sillä ne sisältävät usein haitallisia lisäaineita ja kemikaaleja, jotka voivat johtaa pitkässä käytössä terveysongelmiin. Etenkin suurissa määrissä nautittuina kevyttuotteet voivat olla haitallisia, ja samalla saatat jäädä paitsi tärkeistä ravinteista, joita alkuperäinen, normaalirasvainen tuote sisältää.

2. Ihmedieettien noudattaminen

Ihmedieettejä on kaikenlaisia, ja usein ne perustuvat ruokavalion rankkaan rajoittamiseen, mikä voi lyhyellä aikavälillä johtaa laihtumiseen, mutta jonka ylläpitäminen pitkällä aikavälillä on mahdotonta ja johtaa ravinteiden puutostiloihin.

Usein ihmedieetit sisältävät vain hyvin vähän kaloreita, eikä keho saa kaipaamaansa ravintoa ruuasta. Keho joutuu nääntymistilaan, jossa se polttaa rasvan lisäksi lihasmassaa energiakseen ja takertuu entistä tiukemmin rasvavarastoihin. Tiukat dieetit voivat myös johtaa aineenvaihdunnan muutoksiin, ja pitkällä aikavälillä tämä tekee sen, että laihtuminen on lähes mahdotonta.

3. Kaikki salaatit eivät ole terveellisiä

Some figure

 

Tuoreiden kasvisten ja hedelmien syöminen salaattien muodossa on loistava ateriaidea laihduttajille, sillä salaatista saa runsaasti ravintoaineita, mutta se on silti kevyt vaihtoehto, joka edesauttaa laihtumista. On kuitenkin väärin uskoa, että kaikki salaatit ovat terveellisiä ja laihtuminen niiden avulla on itsestäänselvää.

Monet reseptit ja etenkin kastikkeet voivat sisältää huomattavan määrän kaloreita ja rasvaa. Pastasalaatit ja lisäaineet voivat olla huono idea, jos yrität laihtua.

Suositeltua lukemista: 7 tapaa vähentää vatsarasvaa 60 päivässä

4. Kaikkien rasvojen poistaminen ruokavaliosta

Rasvaa sisältävät ruuat voivat herättää pelkoja laihduttajissa, sillä usein ajatellaan, että rasvaa syömällä rasvaa kertyy elimistöön. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, ja poistamalla rasvan kokonaan ruokavaliosta joutuu elimistö koville ja kärsii negatiivisista vaikutuksista. Rasvaton ruokavalio voi johtaa aineenvaihdunnan häiriöihin ja yleisen terveydentilan heikentymiseen.

Monet rasvat ovat terveellisiä ja hyödyllisiä: esimerkiksi avokadot ja kasviöljyt, kuten oliiviöljy ovat täynnä tärkeitä rasvahappoja, jotka ehkäisevät pahalaatuisen kolesterolin kertymistä elimistöön ja pitävät verisuonet terveinä. Kalasta saatu rasva puolestaan sisältää Omega-3 -rasvahappoja, jotka lisäävät energiatasoa ja tehostavat kaloreiden palamista. Lisäksi terveelliset rasvat ruokkivat soluja ja ehkäisevät huonolaatuisten rasvojen kertymistä rasvakudokseksi.

5. Hiilihydraattipitoinen ruokavalio

Some figure

 

Elimistö kaipaa hiilihydraatteja, sillä ne ovat ihanteellinen energian lähde. Hiilihydraattien määrää tulee kuitenkin rajoittaa, sillä liiallinen määrä johtaa helposti rasvakudoksen muodostumiseen ja verensokerin kohoamiseen. Yhdistä nauttimasi hiilihydraatit proteiineihin ja terveellisiin rasvoihin.

6. Mauttomien ruokien valmistaminen

Terveellinen syöminen ei tarkoita sitä, että sinun täytyy syödä tylsää tai mautonta ruokaa. Monipuolinen ruokavalio sisältää monia eri ruoka-aineita, ja tästä johtuen voit syödä lähes mitä tahansa kunhan syöt sitä kohtuudella.

On tärkeää oppia annosten säätelemisen tärkeys, sillä kun syöt juuri riittävän määrän, ravitset kehoa mutta et saa liikaa kaloreita ruuastasi. Kokeile erilaisia mausteita ja kypsennystapoja, ja rohkaistu maistelemaan kasviksia ja aineksia, joita et ole aikaisemmin kokeillut. Netistä löytyy tuhottomasti mielenkiintoisia ja terveellisiä reseptejä, jotka antavat inspiraatiota terveelliseen kokkailuun.

Suositeltua lukemista: Herkulliset ja terveelliset kasviskeittoreseptit

7. Aamupalan skippaaminen

Some figure

 

Aamupalan syömättä jättäminen on yksi pahimmista mokista, jos laihtuminen on tavoitteena. Monet uskovat aamupalan syömättä jättämisen johtavan pikaiseen laihtumiseen, mutta todellisuudessa aamiainen on ehdottoman tärkeä osa terveellistä laihtumista. Elimistö on yön jäljiltä nälkäinen ja kaipaa pikaisesti ravitsemista ja nesteytystä. Jos et syö aamulla, se johtaa helposti ylensyömiseen tai epäterveelliseen naposteluun lounaalla ja loppupäivän aikana.

Tunnistatko itsesi näistä kuvauksista? Kuten huomaat, dieeteistä puhuttaessa on olemassa monia virheitä, jotka voivat ohjata sinua väärään suuntaan ja johtaa helposti epäonnistumiseen. Vältä näitä yleisiä mokia ja valitse terveellinen, monipuolinen ruokavalio rajoittavien dieettien sijaan. Vain näin pääset tekemään elämäntaparemontin, joka johtaa pysyviin muutoksiin. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Polivy, J., & Herman, C. P. (1985). Dieting and Binging. A Causal Analysis. American Psychologist. https://doi.org/10.1037/0003-066X.40.2.193

Dohnt, H. K., & Tiggemann, M. (2006). Body image concerns in young girls: The role of peers and media prior to adolescence. Journal of Youth and Adolescence. https://doi.org/10.1007/s10964-005-9020-7


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.