7 asiaa, jotka voit tehdä alumiinifoliosta

Tulet yllättymään siitä, kuinka monia eri käyttötapoja alumiinifoliolla on. Haluat alkaa käyttää sitä enemmän. Tässä 7 parasta käyttötapaa.
7 asiaa, jotka voit tehdä alumiinifoliosta

Kirjoittanut Andrea Caillet Bois

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Alumiinifoliolle on monia käyttötapoja keittiössä. Sitä voidaan käyttää ruoanlaitossa ja ruoan pidempään säilyttämisessä. Voit kuitenkin tehdä alumiinifoliosta vaikka ja mitä – jatka lukemista niin kerromme parhaimmat vinkit!

Alumiinifolion yleisimmät käyttötavat

Alumiinifolio tulee ohuissa arkeissa tai yhtenä pitkänä rullana, jota voidaan muotoilla ja sillä voidaan helposti peittää monia esineitä.

Yksi sen pääkäyttötavoista on auttaa ruokaa säilymään pidempään. Se toimii valon esteenä (joka tuhoaa rasvoja) sekä hajujen ja bakteerien esteenä ja se estää ruokaa imemästä kosteutta tai menettämästä sitä. Sitä voidaan käyttää myös kasvisten, kalan ja monien muiden ruokien valmistukseen.

rulla aluminifoliota

Mitä tehdä alumiinifoliosta?

Alumiinifoliolle on kuitenkin monia muitakin käyttötapoja. Sillä on niin monia hyödyllisiä ominaisuuksia, että voit käyttää sitä niinkin erilaisiin asioihin kuin saksien teroittamiseen, tai nivelkivun lievittämiseen. 

Sen pääominaisuudet, jotka tekevät siitä niin monipuolisen, ovat:  

 • Lämmönsietokyky. Se kestää korkeaa lämpötilaa kuten myös pakastamista. 
 • Se on sekä lämmön- että sähkönjohdin. 
 • Alumiinifolio on hygieeninen. 
 • Se on vedenkestävä. Se kestää vettä ja kosteutta. 
 • Kyseinen folio on myrkytöntä. 
 • Se kestää syöpymistä. 

Tässä artikkelissa tutkimme joitakin vähemmän tunnettuja alumiinifolion käyttötapoja.

1. Kivunlievitys 

Alumiinilla on mahtava tulehduksen vastainen vaikutus, jota voidaan käyttää monenlaisen kivun lievitykseen. Se tapahtuu kehon lämmön vangitsemisella ja johtamisella, jolloin kipualue pysyy lämpimänä pidempään.

voit tehdä alumiinifoliosta kivunlievittäjän

Usko tai älä, voit käyttää sitä mihin vain kehosi osaan ja se toimii ratkaisuna  moniin nivel- ja lihaskipuihin ja jopa arpiin.  

Sen käyttämiseksi sinun tulee:  

 • Leikata alumiinifolio ja peittää sillä kipualue. 
 • Laittaa side sen päälle. 
 • Antaa vaikuttaa yön yli.  
 • Toistaa tämä 12 päivän ajan.  

2. Nopeuta silittämistä

voit tehdä alumiinifoliosta silitystempun

Jos haluat vähentää silitykseen käyttämääsi aikaa, tarvitsee sinun vain asettaa alumiinifolio vaatteiden ja silityslaudan väliin.  

Sillä tavalla silität vaatteesi molemmat puolet samaan aikaan, koska alumiinifolio heijastaa lämpöä.

3. Staattisuuden poistaminen pyykätessä

Vaatteet “katoavat” usein pesussa. Se johtuu staattisesta sähköstä, jota pesussa syntyy ja joka saa vaatteet tarttumaan kuivuessa kiinni toisiinsa. 

Vaikka et ehkä uskokaan sitä, saat uskomattomia tuloksia laittamalla kolme halkaisijaltaan 5 cm:n kokoista alumiinifoliopalloa pyykinpesukoneeseen:

 • Pääset täysin eroon staattisesta sähköstä, koska alumiinifolio imee sähkölatauksen.
 • Vaatteesi kuivuvat nopeammin.
pesukone pyörii

4. Paristojen toiminnan korjaaminen

Kaukosäätimesi ei ehkä toimi hyvin paristojen vaihdosta huolimatta. Se tarkoittaa sitä, että ajan myötä myös paristoja kiinni pitävät jouset ovat heikentyneet eivätkä pidä enää yhtä hyvin.

Ratkaisuna tähän on lisätä pieni alumiinifolion pala paristojen ja jousien väliin. Koska se on hyvä sähkönjohtaja, saa se kaukosäätimesi toimimaan taas täydellisesti.

5. Saksien teroittaminen

Riippuen siitä kuinka paljon ja kuinka usein käytät niitä, muuttuu saksien leikkauskyky pahemmaksi asteittain. Niin tapahtuu jopa nopeammin silloin, jos leikkaat kangasta tai hiuksia.

Sinun tulee siis tehdä seuraavalla tavalla: ota hieman alumiinifoliota, taittele se kolmesti ja leikkaa se saksilla. Kun jatkat leikkaamista, huomaat että saksista tulee terävämmät.

6. Piirakkamuotti

Jos haluat tehdä erimuotoisia piirakoita kuten tähtiä, sydämiä, rugbypalloja tai mitä vain mieleesi tulevia muotoja, etkä halua käyttää rahaa muotteihin joita tulet käyttämään vain kerran, voit kokeilla tehdä muotin alumiinifoliosta.

Varmista, että käytät taiteltuja arkkeja, jotta muotista tulee tukevampi. Koska alumiinifolio on niin hyvä lämmönjohdin,  tulee piirakastasi juuri sen muotoinen kun haluatkin.  

7. Suljetut pussit

Ehkä tarvitset suljettuja pusseja ruoan säilömiseen ja sinulla on vain tavallisia muovipusseja. Älä huoli, voit tehdä alumiinifoliosta ilmatiiviin pussin. 

Sinun tarvitsee vain laittaa alumiinifolio siihen kohtaan jonka haluat sulkea ja silittää sen päältä. Saat itsetehdyn suljetun pussin muutamassa sekunnissa.

Mitä ajattelet näistä alumiinifolion käyttötavoista? Jonakin päivänä, kun vähiten odotat, ne saattavat pelastaa sinut tukalasta tilanteesta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.