7 asiaa, joita sinun ei tarvitse selittää kenellekään
Suurin osa päätöksistäsi tulee aina saamaan jonkun toisen ihmisen kyseenalaistuksen tai tuomion. On kuitenkin olemassa sellaisia asioita, joita sinun ei tarvitse selittää kenellekään.
Sinun ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan toisten tuomitsemisesta tai kritiikistä. Sinun ei tarvitse selittää tekemisiäsi jokaiselle sellaiselle, joka jostakin syystä sinua tuomitsee tai kritisoi.
Joskus olemme kuitenkin siinä uskossa, että toiset voivat tehdä näin. Tunnemme itsemme velvoitetuksi antamaan selityksiä perheenjäsenille tai ystäville, jos he näitä haluavat, vaikka emme itse asiassa ole heille ollenkaan selitystä velkaa.
Niin kauan kun et ylitä mitään viivoja, et vahingoita ketään tai uhkaa toista yksilöä teoillasi, sinulla ei ole mitään velvoitetta tarjota selitystä tekemisistäsi.
Seitsemän asiaa elämässäsi, joita sinun ei tarvitse selittää muille
1. Älä koskaan selitä ulkonäköäsi toisille
Tähän sisältyvät niin laihuus kuin suurikokoisuuskin. Tai jos harrastat liikuntaa, tai syöt paljon tai hyvin vähän painoosi nähden. Sinun ei tarvitse antaa toisille selityksiä koskien omia fyysisiä piirteitäsi. Unohda siis muiden tekemä tuomitseminen tai kritiikki näitä asioita koskien.
Se, mikä on tärkeää, on että sinä itse tunnet olosi hyväksi ja olet omassa kehossasi mukavasti. Tee se, mikä sinun mielestäsi on tärkeää asian ylläpitämiseksi tai sen muuttamiseksi.
2. Kuinka syöt
Jos päätät olla kasvissyöjä, tai jos päätät olla syömättä makeisia tai jotakin muita tuotteita, kukaan ei voi tuomita tai vaatia sinulta selitystä siitä, miksi syöt kyseisellä tavalla.
Tämä on oma päätöksesi. Voit olla tehnyt päätöksen mistä tahansa syystä. Ympärilläsi olevat joutuvat hyväksymään tämän tosiasian, vaikka he eivät olisikaan samaa mieltä kanssasi tai vaikka he eläisivät itse eri tavalla.
3. Seksuaalisuutesi
Sinä päätät, milloin ja kenen kanssa haluat elää ja kenen kanssa haluat olla suhteessa.
Jos toiset näkevät selvästi, että kärsit tai olet onneton, he voivat antaa apua tai neuvoja. Heillä ei kuitenkaan ole oikeutta tuomita sinua tai kritisoida siksi, että oma mielipide on erilainen.
Sinulla ei ole mitään syytä tuntea itsesi olemaan pakotettu antamaan selitystä siitä, mitkä mieltymykset tai mielipiteet sinulla on avioliittoa tai lasten hankkimista koskien.
4. Urasi tai työsi
Tällä elämän osa-alueella et myöskään ole velvoitettu antamaan yksityiskohtia siitä, mikä on päätöksesi, eli miten olet valinnut hankkia elantosi. Tämä sisältää sen, opiskeletko tiettyä oppiainetta tai onko sinulla jokin tietty työpaikka.
Vaikka oletkin ehkä tuottanut pettymyksen läheisille perheenjäsenille tai ystäville, joilla on toisenlainen elämäntapa, tämä on vaikea päätös tehdä. Ja monen silmissä kyseessä saattaa olla väärä valinta.
Näiden olosuhteiden vuoksi onkin tärkeää, että teet päätöksen omaan sisimpääsi perustuen.
5. Uskonnolliset vakaumuksesi tai uskomuksesi
Et ole minkäänlaista selitystä velkaa kenellekään koskien uskonnollisia ihanteitasi, olivatpa uskomuksesi sitten mitä tahansa. Tämä sisältää sen, jos olet vaikka agnostikko tai ateisti, tai noudatatko jotakin tiettyä järjestäytynyttä uskontoa.
Ihmisten tulisi hyväksyä sinun tapasi nähdä maailma, ja heidän ei tulisi epäillä tai kyseenalaistaa sitä. Jos he näin kuitenkin tekevät, ongelma ei ole sinun.
6. Käsityksesi parisuhteista
Voit olla samaa mieltä siitä, että toisen ihmisen kanssa on hyvä elää, tai sitten olla tästä eri mieltä ja elää yksin. Voit olla eri mieltä kuin kaikki ne, jotka uskovat avioliiton instituutioon.
Meillä on kaikilla erilaiset käsityksemme maailmasta ja elämäntavoista. Kuinka voimme sanoa, että joku tai jokin on kuten pitää, ja toinen taas on vääränlainen?
Millä kriteereillä päätämme kuka on väärässä ja kuka oikeassa? Olipa jokaisen ihmisen päätös tai tunne mikä tahansa koskien sitä, mikä heille on oikeaa tai väärää, tämä parisuhteiden alue on oma asia.
7. Jos haluat viettää mieluummin aikaa yksin
Jos pidät yksinolosta, sinun ei tarvitse antaa kenellekään listaa siitä, miksi näin ajattelet. Tämä ei tarkoita sitä, että olisit epäsosiaalinen, itsekäs tai eristäytynyt maailmasta.
Jos haluat viettää aikaa yksin, nautit yksinkertaisesti yksinolosta. Pidät omasta tilastasi, musiikinkuuntelusta tai vaikka siitä, että saat lukea kirjaa omassa rauhassa.
Se fakta, että pidät tämän ajan ottamisesta itsellesi, ei tarkoita sitä, että olisit masentunut tai poissa tolaltasi, tai että sinulla olisi ongelmia olla yhteydessä ja vuorovaikutuksessa toisten ihmisten kanssa.
Nautit yksinolon hyvistä puolista silloin kun sinusta tuntuu siltä, ja puhut ja olet vuorovaikutuksessa ystävien ja perheen kanssa vain silloin kun haluat.
Sinun ei tarvitse selittää onnellisuuttasi muille
On tärkeää, että elät elämää siten kuin itse haluat, ja että teet päätökset, jotka sinä itse tunnet oikeiksi. Kaikkein tärkein asia on se, että todella uskot omaan elämäntyyliisi ja tähän tapaan tehdä päätöksiä.
Sillä ei ole väliä, mitä muut ajattelevat tai mihin he uskovat.
Sinun täytyy seilata oman elämäsi merellä, ja lopultahan on niin, että kukaan muu kuin sinä ei sitä tee. Tulet tekemään virheitä, ja samoin tulet kokemaan menestystä. Tulet elämään pitäen mielessäsi toisten antamat neuvot, mutta olet itse laivasi kapteeni, ja itse teet omat päätöksesi.
Vain sinä tiedät mikä sinulle on hyväksi ja mikä on välttämätöntä onnellisuutesi kannalta – kukaan muu ei tätä voi tietää.
Kun päätät tehdä omat päätöksesi ja luoda oman polkusi ilman että sinun tarvitsee selittää kenellekään milloin tai miten, osoittaa sen että olet itsevarma ja että sinulla on hyvä itsetunto. Se osoittaa, että rakastat, arvostat ja uskot itseesi.
Itsesi rakastaminen on aivan ehdottoman tärkeä asia tässä elämässä, jotta voisit olla onnellinen ja jotta voisit myös rakastaa toisia. Muista tämän artikkelin ohjeet ja se, että on olemassa asioita joita sinun ei tarvitse selittää kenellekään!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
http://Goodman, L. E. (2014). Happiness. In The Cambridge History of Medieval Philosophy. https://doi.org/10.1017/CHO9781107446953.041 http://Campbell, W. K., Foster, C. A., & Finkel, E. J. (2002). Does self-love lead to love for others? A story of narcissistic game playing. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.83.2.340
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.