Logo image
Logo image

6 unenlaatua parantavaa kasvia

3 minuuttia
Virmajuuri on yksi kaikkein sopivimmista kasveista makuuhuoneeseen, sillä sen lisäksi että siitä saa oivan haudukkeen, tämä kasvi edistää rentoutumista ja parempaa unensaantia.
6 unenlaatua parantavaa kasvia
Kirjoittanut Katherine Flórez
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Onko sinulla joskus vaikeuksia saada unen päästä kiinni, tai heräiletkö kesken yötä? Jos vastasit kyllä, sinun kannattaa ryhtyä toimeen parantakseesi unenlaatua.

Sinusta saattaa tuntua normaalilta, että näitä ongelmia ilmenee, mutta jos et yritä hallita tilannetta, saatat tehdä päivistäsi paljon rankempia ja vähemmän tuottoisia. Huono uni vie sinulta fyysistä ja psyykkistä energiaa, ja se muuttaa mielialaasi, tekee keskittymisestä vaikeampaa sekä tuottaa muitakin sellaisia vaikutuksia, jotka vähentävät elämänlaatuasi.

Onneksi on kuitenkin monia hyviä asioita, joita voit tehdä parantaaksesi unenlaatua ja saadaksesi tarvitsemasi unen niin pian kuin mahdollista.

Tässä artikkelissa esittelemämme kasvit ovat täydellisiä vaihtoehtoja makuuhuoneeseen, sillä ne ovat tehokkaita ja 100-prosenttisen luonnollisia. Ne tuovat huoneeseen eloa ja niillä on stressiä vähentäviä ja puhdistavia ominaisuuksia, jotka tekevät unestasi paremman.

Paranna unenlaatua kasvien avulla

Tällä kertaa kerromme siis kuudesta kaikkein täydellisimmästä kasvista makuuhuoneeseen unenlaadun parantamiseksi. Voit valita näistä vaihtoehdoista sen, joka itsellesi parhaiten sopii. Katsotaan nyt kasvien ominaisuuksia tarkemmin – jatka lukemista!

1. Jasmiini

 

Some figure

Jasmiini on eksoottinen kasvi, jolla on rauhoittavia ominaisuuksia sekä keholle että mielelle. Sen on todistettu hallitsevan ahdistusta, mikä auttaa parantamaan unenlaatua.

Tämä tarkoittaa sitä, että jasmiinin pitäminen yöpöydällä tai jopa huoneen nurkassa auttaa sinua nukkumaan vaivattomammin, ja se antaa sinulle syvällisemmän rentoutuksen.

2. Laventeli

Laventeli on erittäin suosittu kasvi sen aromaattisten ja rentouttavien ominaisuuksien vuoksi. Sitä käytetään paljon terapioissa, joiden tarkoituksena on hallita ahdistusta, ja se edistää nukahtamista.

Tämän kasvin kukat erittävät tuoksua, joka hidastaa sydämen lyöntinopeutta sekä estää kortisolin tuotantoa kehossa – tämä hormoni tunnetaan stressihormonina.

Vaikka moni pitääkin laventelista erityisesti öljynä tai tuoksuna, me suosittelemme sen käyttämistä sisätiloissa myös kaikkein luonnollisimmassa muodossa, eli kauniina kasvina.

3. Aloe vera

Some figure

Aloe vera kuuluu kaikkein täydellisimpiin kasveihin ilman pudistamiseksi, minkä on todennut myös NASA. Se tuottaa yöllä happea, mikä auttaa ihmistä saamaan syvän ja uudistavan unen.

Kannattaa myös muistaa, että tätä kasvia on helppo kasvattaa ja pitää kotona, sillä se ei vaadi ollenkaan erityistä hoitoa tai jatkuvaa kastelua.

Egyptiläiset kutsuivat aloe veraa “kuolemattomuuden kasviksi”, sillä sillä on useita lääkinnällisiä ja esteettisiä käyttömahdollisuuksia.

Voit laittaa kasvin sisälle makuuhuoneeseesi, mutta me suosittelemme sen asettamista ikkunan lähelle, jotta se saisi runsaasti auringonvaloa.

4. Gardenia

Gardenialle ovat tunnusomaisia sen kirkasväriset ja ympärivuotiset lehdet sekä sen tuoksuvat kukat, joilla on rentouttava vaikutus.

Tämä kasvi ei aiheuta ongelmia huoneeseen sisälle asetettuna, ja itse asiassa se auttaa edistämään kunnollista unensaantia. Tutkimukset ovat todistaneet, että Gardenia Jasminoides on yhtä tehokas apu kuin Valium ahdistuneisuuden, stressin ja unettomuuden lievittämisessä.

Huomioi kuitenkin se, että kyseinen kasvi on hiukan vaikea pitää hyvässä kunnossa, sillä sen lehdet ja kukat tarvitsevat paljon huomiota.

5. Virmajuuri

 

Some figure

Virmajuuri on kaunis ja ympärivuotinen kasvi, jolla on vaaleanpunaiset tai valkoiset kukat, jotka erittävät mahtavaa tuoksua.

Se on ollut käytössä j0 1500-luvulta alkaen aktiivisena aineksena tuoksuissa, mutta myöhemmin tätä juurta alettiin käyttää teejuomissa ja tinktuuroissa unettomuuden torjumiseksi.

Sen rentouttavien ominaisuuksien löytymistä pidetään roomalaisen lääkärin ja filosifin Galenin ansiona, joka oli ensimmäinen tätä kasvia reseptilääkkeenä määrännyt henkilö. Kyseinen lääke oli mahtava menestys, sillä kasvin tuoksu on äärimmäisen tehokas unihäiriöiden hoidossa.

Muista, että tämä kasvi tulee laittaa sellaiseen paikkaan, jossa se saa runsaasti auringonvaloa – virmajuuri tarvitsee vähintään kuusi tuntia aurinkoa päivässä.

6. Bambu

Pieni bambu-keppikasvi on täydellinen vaihtoehto ilman puhdistamiseksi sekä harmonian tuomiseksi päivittäiseen ympäristöösi. Tämän kasvin ominaisuudet sallivat sinun nauttia raikkaammasta ilmasta päivän kuluessa, ja lisäksi se tuo rentoutusta öihisi.

Koska bambulla on eksoottinen ulkonäkö, se tuo mihin tahansa kodin huoneeseen ripauksen vierasta kulttuuria.

Pidä kasvin maaperä ainoastaan hiukan kosteana, ja yritä jättää bambu sellaiseen paikkaan, jossa se ei saa kovin runsaasti auringonvaloa.

Ennen kuin valitset jonkin näistä esittelemistämme kasveista makuuhuoneeseesi varmista, että valintasi ei aiheuta lapsille tai lemmikeille mitään allergisia reaktioita kotonasi.

Yritä puhdistaa lehdet joka viikko, ja ruiskuta niitä tarpeen mukaan, jotta ne eivät pääse kuivumaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ferre Navarrete, F., & Vilches Aguirre, Y. (2012). Diagnóstico y tratamiento del insomnio. Medicine (Spain). https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70483-3.
  • Ortiz, O., Sánchez-Mora, N., Fraguas, D., & Arango, C. (2008). Valeriana en el tratamiento a largo plazo del insomnio. Revista Colombiana de Psiquiatría.
  • Kaufman, D. M. (2008). Trastornos del sueño. In Neurología clínica para psiquiatras. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1917-3.50017-2.
  • Pedraza Martínez, I. (2021). El cuidado de la planta de interior.  Barcelona, España: Universitat de Barcelona.
  • Browning, B & Cooper, C (2015) The Global Impact of Biophilic Design in the Workplace. Human Spaces
  • Wilson, E.O. (1984). Biophilia: The human bond with other species. Cambridge: Harvard University Press.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.