6 tapaa ehkäistä nivelrikkoa
Tiedätkö, miten voit ehkäistä nivelrikkoa elintapamuutosten avulla? Kyseinen vaiva liitetään yleensä ikääntymiseen, ja moni kuvitteleekin sen olevan vain vanhuksia vaivaava ongelma. Tämä on kuitenkin harhaluulo.
Nivelrikko on tila, joka johtuu nivelten kulumisesta ja vahingoittumisesta. On olemassa useita erilaisia syitä sen kehittymiseen, ja myös alle 35-vuotiailla ihmisillä voi esiintyä nivelrikkoa.
Nyt siis kerromme tästä yleisestä vaivasta tarkemmin, jotta voisit ensinnäkin havaita sen ajoissa, mikäli nivelrikkoa kehittyy itsellesi. Kuten useimpia muitakin sairauksia, sitä voidaan onneksi ehkäistä eräillä hyviksi havaituilla arjen tottumuksilla.
Mitä on nivelrikko?
Kuten International Osteoarthritis Foundation -järjestökin toteaa, nivelrikko on rappeuttava nivelsairaus, joka vaikuttaa sekä rustoon, lihaksiin että nivelten pehmeisiin kudoksiin.
Sairaus ei koske vain yhtä kehon osaa, vaan vaikuttaa joukkoon toisistaan riippuvaisia osia, joita tulisi kaikkia hoitaa hyvin. Näitä ovat luut, rusto sekä kudokset.
Nivelruston tehtävä on yksinkertaisesti selitettävissä: se mahdollistaa luiden liukumisen sekä siten helpomman liikkumisen. Kulunut rusto aiheuttaa luun pinnan esiin tulemista, ja tuloksena on kova kipu, sillä luut hankaavat toisiaan vasten.
Ongelma koskee eniten käytettyjä kehon niveliä, kuten esimerkiksi käsien ja selkärangan, mutta myös niitä, joihin kohdistuu suurta painoa, kuten esimerkiksi lantio ja polvet.
Vanhukset, urheilijat ja ruumiillista työtä tekevät ihmiset ovat kaikkein suurimmassa vaarassa saada nivelrikkoa.
Mitkä ovat nivelrikon oireet?
Tavallisimpiin merkkeihin kuuluvat seuraavat:
- nivelkipu ja -jäykkyys
- selkeä turvotus nivelissä
- nivelten paukkuminen tai muu ääni niitä liikutettaessa
- nivelten huonompi toiminta
Nivelrikon aiheuttajat
Vaikka nivelrikko voikin kehittyä monesta eri tyyppisestä syystä, seuraavat ovat tavallisimmat ongelman aiheuttajat:
- istuma-asentoon painottuva elämäntyyli
- liika fyysinen aktiivisuus
- mekaaniset muutokset kehossa
- vammat ja mikrovauriot
- ruston heikentyminen huonon ruokavalion vuoksi
Vaikka nivelrikon synnyssä vaikuttaa myös perinnöllisyys, elämäntyylin erilaiset osa-alueet ovat pääasiallinen syy. Liikalihavuus on näistä merkittävin, joten on tärkeää nauttia terveellistä ruokaa jo nuoresta lähtien. Lapsuudessaan liikalihavia olleet ihmiset ovat myös alttiita nivelrikolle koko elämänsä ajan.
Vaikka tämä voi tuntua ironiselta, liika liikuntakin voi olla syynä nivelrikkoon. Tämä pätee tietenkin vain silloin, kun liikunta on hyvin intensiivistä ja sitä on liikaa. Urheilijat, kuten vaikkapa nyrkkeilijät, painonnostajat ja jalkapallonpelaajat, voivatkin helposti saada ajan kuluessa nivelrikkoa.
Lue aiheesta lisää: 6 liikalihavuuden tyyppiä
Miten nivelrikko diagnosoidaan?
Yleensä asiantuntijat, kuten esimerkiksi reumatologit, fysioterapeutit ja ortopedit, pystyvät antamaan tarkan diagnoosin. Normaalisti tila havaitaan silloin, kun potilaalla alkaa olla aiemmin kuvattuja oireita ja hän käy lääkärissä tarkastuksessa.
Asiantuntijat voivat käyttää nivelrikon diagnosoinnissa esimerkiksi röntgenkuvausta, jonka avulla voidaan mitata sairauden vakavuus ja sulkea pois laskuista muut nivelsairaudet. Kun ongelman aste on saatu selville, asiantuntija antaa suosituksen sopivan hoidon toteuttamiseksi. Tässä otetaan huomioon potilaan fyysiset piirteet.
Vakavimmissa tapauksissa leikkaus voi olla paras vaihtoehto, jotta nivelrikon oireet saadaan lievittymään.
6 tapaa ehkäistä nivelrikkoa
Kuten monia muitakin sairauksia, myös nivelrikkoa voidaan ehkäistä – kyse ei ole ainoastaan perintötekijöistä, vaan myös elintavoista. Perinnöllisyys on kyllä yksi syistä, mutta elämäntyyli on merkittävin nivelrikon kehittymistä aiheuttava asia.
On verrattain yksinkertaista ehkäistä nivelrikkoa, mikäli noudatetaan seuraavia ohjeita:
1. Hanki tietoa nivelrikosta
Tämä on tärkeä neuvo kaikille sairauksista kärsiville – ei ainoastaan nivelrikon kanssa kamppaileville. Aivan erityisen tärkeä se on nivelrikon kohdalla niille, jotka kuuluvat suurimmassa vaarassa oleviin (naisiin, urheilijoihin tai liikalihavuudesta kärsiviin).
Kaiken olennaisen tiedon saaminen tästä tilasta auttaa tekemään tarpeelliset varotoimet vammojen estämiseksi ja riskitekijöiden vähentämiseksi, jotta sairautta ei kehittyisi myöhemmin. Jos jollakin sukulaisellasi on nivelrikkoa, seuraavat neuvot kannattaa ehdottomasti välittää hänelle eteenpäin.
2. Harrasta keskitason rasituksen liikuntaa
Fyysinen aktiivisuus auttaa vahvistamaan lihaksia ja niveliä. Jos olet urheilija, on hyvin tärkeää että treenaat ainoastaan valmentajan neuvojen mukaan. Lisäksi tulisi käydä lääkärissä säännöllisesti, jotta nivelten kunto saadaan kartoitettua.
Jos olet sen sijaan aloittamassa jonkin liikuntarutiinin noudattamista, on todella tärkeää saada ammattilaisen neuvontaa ja valvontaa.
Fyysistä aktiivisuutta tulisi suunnitella sen tiedon perusteella, miten treenaaminen on hyvä toteuttaa. Näin pystyt tekemään liikkeet oikein, jotta lihaksesi, luusi ja jänteesi eivät rasitu liikaa.
Lue aiheesta lisää: Parhaat treenivinkit tehokkaampaan kuntosaliharjoitteluun
3. Pidä ruokavaliosi tasapainoisena, jotta voit estää liikalihavuutta
Jos olet liikalihava tai ylipainoinen, kilojen vähentäminen lievittää niveltesi kokemaa jännitettä. Tämä puolestaan hidastaa nivelrikon kehittymistä.
Tasapainoinen ruokavalio mahdollistaa terveellisessä painossa pysymisen ihmisen ikä ja pituus huomioon ottaen. Tavoitteeksi kannattaa ottaa sellainen ruokavalio, jossa on runsaasti ravinteita ja mineraaleja. Vähennä liiallista tyydyttyneiden rasvojen, hiilihydraattien sekä sokerin saantiasi.
Ensinnäkin voit näin ehkäistä nivelrikkoa kehittymästä, ja lisäksi torjut sydän- ja verisuonitautejakin.
4. Varmista sellaisten ravinteiden saanti, jotka hoitavat rustoa
Eräiden lisäravinteiden nauttiminen (kuten esimerkiksi hydrolysoidun kollageenin, glukosamiinin, kondroitiinisulfaatin ja hyaluronihapon) on ihanteellinen apu ruston ravitsemiseksi. Näiden lisäravinteiden runsasta saantia suositellaankin.
Joitakin tarpeellisia lisäravinteita, kuten esimerkiksi glukosamiinia, syntyy kehossa luontaisesti, mutta ihmisen ikääntyessä näiden ravinteiden tuotanto elimistössä vähenee ja nivelet heikkenevät. Siksi on hyvin tärkeää saada kyseisiä ravinteita ulkopuolelta.
5. Vältä raskaita kuormia ja toistuvia liikkeitä nivelissä
Jos kohdistat jatkuvasti kovaa painetta niveliisi, ne heikkenevät. Siksi raskaiden kuormien nostelua tulisi rajoittaa, ja nostaminen tulisi tehdä hyvin varoen. Myös usein toistuva tiettyjen liikkeiden tekeminen voi kuluttaa niveliä, ja tämän tuloksena voi olla nivelrikkoa.
- Jos sinulla on jokin vamma ja teet rasittavia fyysisiä asioita – esimerkiksi töissä – pidä taukoja tasaisin väliajoin.
- Voit myös käyttää kyynärpää- ja polvipehmusteita, jotta saisit suojaa nivelillesi ja pystyisit estämään tulevia komplikaatioita.
6. Käytä sopivia kenkiä
Etsi itsellesi sellaiset kengät, joista saat vakautta kävelyysi ja jotka pehmentävät kunnolla jalkapohjien kokemia iskuja. Tällaiset kengät ovat parhaan tyyppisiä nivelrikon estämiseksi.
Lisäksi muista, että korkeita korkoja ei kannattaisi käyttää kovin usein. Voit kyllä pitää niitä erityisissä tilaisuuksissa, mutta korkokenkien päivittäistä käyttöä ei suositella.
Tämä johtuu siitä, että korkokengillä käveltäessä keho on epävakaa jokaisella askeleella. Kaatumisvaara on tietysti siksi paljon suurempi, mutta lisäksi korkokengät eivät ime lattian ja jalan kohdatessa syntyvää iskua riittävän tehokkaasti. Siksi tuloksena voi olla suurempi nivelten vahingoittumisen vaara.
Nivelrikkoa voidaan estää elintapojen muutoksilla
Noudata nyt lukemiasi helppoja neuvoja, mikäli haluat torjua tätä yleistä vaivaa. Älä rasita niveliäsi liikaa ja hoida niitä kunnolla.
Jos tunnet kipua polvissa, lantiossa tai käsissä, kannattaisi käydä lääkärissä niin pian kuin mahdollista. Näin saat selville, mikä kivun syynä on – älä odota kovin kauaa, sillä muuten voi olla liian myöhäistä ongelman pahenemisen estämiseksi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Roos, E. M., & Arden, N. K. (2016, February 1). Strategies for the prevention of knee osteoarthritis. Nature Reviews Rheumatology. Nature Publishing Group. https://doi.org/10.1038/nrrheum.2015.135
- Neogi, T., & Zhang, Y. (2011). Osteoarthritis prevention. Current Opinion in Rheumatology, 23(2), 185–191. https://doi.org/10.1097/BOR.0b013e32834307eb
- Bijlsma, J. W. J., & Knahr, K. (2007, February). Strategies for the prevention and management of osteoarthritis of the hip and knee. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. https://doi.org/10.1016/j.berh.2006.08.013
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.