Logo image
Logo image

6 oiretta aivokalvontulehduksesta lapsella

3 minuuttia
Aivokalvontulehdus voi ilmetä monella erilaisella tavalla nuoremmilla potilailla. Jos ilmenee mitään sellaisia oireita, jotka voivat kertoa tästä tulehduksesta, lapselta tulisi ottaa selkäydinnäyte, jotta asia voitaisiin varmistaa.
6 oiretta aivokalvontulehduksesta lapsella
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aivokalvontulehdus on tulehdus niissä suojaavissa kalvoissa, jotka sijaitsevat aivoissa ja selkäytimessä. Tässä artikkelissa kerromme kuudesta oireesta, jotka kielivät aivokalvontulehduksesta lapsella.

Lapsilla on suurempi todennäköisyys kärsiä tästä tulehduksesta. Tällä kertaa haluamme kertoa siitä, mitä vanhempien kannattaa tietää, jotta voisimme paremmin tunnistaa aivokalvontulehduksesta kertovat oireet.

Jatka siis lukemista, niin pystyt olemaan paremmin valmistautunut tähän vakavaan sairauteen – nämä ovat kuusi aivokalvontulehduksen oiretta lapsella.

Näitä aivokalvontulehduksesta kertovia oireita ei tule sivuuttaa

1. Voimakas päänsärky

Some figure

Pienillä lapsilla päänsäryt kehittyvät tämän tulehduksen kohdalla sietämättömiksi. Joskus ne voivat edetä jopa lapsen niskaankin.

Mitä tulee vastasyntyneisiin, pullotus kallon aukileessa on yksi oire, joka kertoo tästä tulehduksesta.

2. Vatsakipu, pahoinvointi ja oksentelu

Nämä oireet ovat tavallisia tulehduksen alkuvaiheissa. Niiden lisäksi potilas saattaa menettää ruokahalunsa, mikä on osittain reaktio kivuliaaseen vatsan kramppaamiseen.

3. Valoherkkyys

Some figure

Yksi ongelma, joka ilmenee aivokalvontulehduksen kohdalla, on valoherkkyys.

Kun lapsi altistuu runsaalle valolle, etenkin auringonvalolle, hänen silmänsä alkavat vuotaa. Samalla valoherkkyys ilmenee pahoinvoinnin ja pahentuvien päänsärkyjen kanssa.

4. Niskan jäykkyys

Kun tarkastellaan tästä tulehduksesta kärsivän lapsen toimintaa, hän on usein tietyssä asennossa:

  • Kun hän makaa kyljellään, hän pitää päänsä kallistettuna taaksepäin ja jalat koukussa.
  • Hän menee tähän asentoon yrittääkseen ojentaa niskaansa, mutta ei pysty, sillä se on jäykkä.

5. Näkeminen kahtena ja kuume

Some figure

Lapsi kärsii, kun hän kohdistaa näkönsä johonkin tiettyyn kohtaan, ja tämä aiheuttaa näkemistä kahtena. Kuume on tulehduksen pääoire. Aivokalvontulehduksesta kärsivät lapset kokevat kouristuksia sekä valittavat jatkuvasti kylmyydestä.

Kun lapsen lämpötila nousee, sitä on vaikea hallita. Mutta koska kuume on melko tavallinen asia, tulisi aina etsiä muita, aivokalvontulehduksesta selkeämmin kertovia merkkejä tilanteen varmistamiseksi.

6. Ihottuma

Ihottuma on myös sellainen oire, jota ilmenee aivokalvontulehduksesta kärsivillä lapsilla.

  • Jotta voisit tarkistaa, onko lapsella tulehdus vai ei, tarvitaan avuksi vain läpinäkyvä lasikuppi.
  • Paina se vasten ihottumaa ja katso, vaaleneeko iho tämän jälkeen. Jos se vaalenee, kyseessä ei ole aivokalvontulehdus.
  • Jos sen sijaan ihottuma pysyy saman värisenä, tulisi varata aika lääkärille.

Tämä on tulehdus, jota ei tule sivuuttaa. Lasten kohdalla tulee olla hyvin tarkkana oireiden ja mielialojen kanssa.

On tarpeen mennä pikaisesti lääkärille diagnoosin saamiseksi. Jos kokeet ovat positiiviset aivokalvon tulehduksen osalta, lapsi pitää saada hoitoon välittömästi.

Rokotteet aivokalvontulehdukseen

Some figure

Rokotteiden kohdalla tulee ottaa huomioon se, että jotkut aivokalvontulehduksen tyypit voidaan ehkäistä. Tällä hetkellä tavallisimpiin ja saatavilla oleviin rokotteisiin kuuluvat seuraavat:

Mainitut rokotteet eivät kuitenkaan ole tae siitä, että lapsi voidaan suojata täysin tulehdukselta, sillä ne ovat tehokkaita vain tiettyjen bakteerilajien antigeenejä koskien.

Kuinka aivokalvontulehdus ilmenee vastasyntyneillä?

Kun tämä sairaus on vastasyntyneellä tai pikkulapsella, hän on ärtynyt, hermostunut tai vain ruokahaluton.

  • Kuume on se ensimmäinen merkki, mutta joskus voi esiintyä hypotermiaa.
  • Kiihtynyt hengitys ja kouristukset voivat myös olla näkyviä oireita.

Vastasyntyneet ovat hyvin herkässä vaiheessa. Koska heidän kallonsa ei ole vielä täysin muodostunut, kallon aukile eli pehmeä kohta päässä pullottaa.

Aivokalvontulehduksen oireet havaitaan, kun lastenlääkäri tutkii potilaan keskushermostoa. Saattaa ilmetä punaisia pisteitä, jotka aiheutuvat meningokokista.

Jos sinulla on pieninkin epäilys aivokalvontulehduksesta lapsesi kohdalla, on tarpeen käydä ottamassa selkäydinnäyte, jotta voidaan saada varma diagnoosi.

Jos vastasyntyneellä on kuumetta ilman, että siihen on mitään selkeää syytä, asiantuntija saattaa ottaa näytteen selkäytimestä, vaikka muita oireita ei olisikaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.