Logo image
Logo image

6 merkkiä liiallisesta sokerin syönnistä

3 minuuttia
Merkit siitä, että syöt liikaa sokeria, ovat hyvin samanlaisia huumeriippuvuuden aiheuttamien oireiden kanssa. Tilanne vaikeutuu siksi, että useimmissa tuotteissa on sokeria lisättynä jo lähtökohtaisesti.
6 merkkiä liiallisesta sokerin syönnistä
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ensimmäinen asia, jonka ravitsemusterapeutti tai muu alan ammattilainen luultavasti kertoo sinulle mennessäsi hänen vastaanotolleen, on seuraava: sinun tulisi välttää liiallista sokerin syöntiä. Sokeri on nimittäin oikeaa myrkkyä ihmisen keholle. Sen lisäksi että liiallinen sokerin syönti aiheuttaa painonnousua, sillä on negatiivisia vaikutuksia muihinkin asioihin. Verenkierrossasi on nimittäin erittäin herkkiä tekijöitä.

Moni on silti tietämätön kaikista niistä negatiivisista vaikutuksista, joita liiallinen sokerin syönti aiheuttaa ihmisen elimistössä. Ehkäpä ainoa vaara, jonka yhdistät sokerin nauttimiseen on diabetes, ja jos sinulla ei tätä sairautta ole, ajattelet ehkä syöväsi sokeria terveellisiä määriä. On tietysti totta, että diabeteksen kehittyminen on yksi niistä oireista, jotka kertovat liiallisesta sokerin saannista.

Jo ennen diabeteksen puhkeamista liiallinen sokerin syönti aiheuttaa kuitenkin sivuvaikutuksia, ja nämä oireet saattavat tehdä päivittäisten askareiden hoitamisesta vaikeaa. Et välttämättä osaa yhdistää niitä liialliseen sokerin syöntiin, sillä se on hyvin normaali asia yhteiskunnassamme.

Liiallinen sokerin syönti: oireet

1. Yleinen uupuneisuus

Some figure

Se vaikutus, joka sokerilla kehossasi on, on verrattavissa piristäviin huumeisiin. Ensin koet nopean energiatason nousun, mutta pian se laskee alle normaalin tason. Tätä alussa tapahtuvaa energiatason nousua seuraa siis romahdus.

Yleinen reaktio tämän tyyppiseen väsähtämiseen on juoda virvoitusjuomia tai muita piristäviä juomia, joissa on niissäkin paljon sokeria. Tämä saa aikaan noidankehän.

Siksi ehdotammekin, että joisit esimerkiksi kahvia sokerittomien makeutusaineiden kera tai muiden sellaisten tuotteiden kanssa, jotka auttavat pitämään energiatason tasaisena.

2. Halu syödä lisää makeita tuotteita

Kuten jo aikaisemmin sanoimmekin, sokeri on sellainen tuote, jonka vaikutukset ovat hyvin samanlaiset kuin huumeilla.

Jos siis huomaat ajattelevasi makeisia koko ajan, tämä saattaa olla merkki siitä, että saat liikaa sokeria. Sinulle on saattanut kehittyä tietyn tyyppinen sokeririippuvuus.

Syy siihen että näin käy, on meidän ihmisten perintötekijöissä. Tarvitsemme glukoosia selviytyäksemme. Mitä enemmän syömme, sitä enemmän aivomme kertovat meille, että meidän tulee varastoida. Siksi sokeria lisätään mitä yllättävimpiin tuotteisiin, kuten välipaloihin ja jopa lihaan.

3. Vaihtelut mielialassa

Some figure

Kuten jo sanoimme, mitä enemmän sokeria syöt, sitä enemmän sinun tekee sitä mieli. Tämä tarkoittaa sitä, että kun olet syönyt jotakin makeaa, olet paremmalla tuulella. Toisaalta taas kun et saa makeaa, sinusta tulee ärtynyt.

Mielenkiintoinen seikka tässä ilmiössä on se, että mielialasi on riippuvainen sokerista.

Kaikki teollisesti käsitelty ravinto sisältää glukoosia (sokeria), joten tämän tyypin vieroitusoireita voi ilmetä huolimatta siitä, mitä syöt.

4. Painosi nousee

Kun aivosi ovat saaneet riittävän määrän sokeria toimiakseen, kehosi käsittelee ylimääräisen sokerin aineenvaihdunnassa rasvaksi. Koska haima ei pysty erittämään tarpeeksi insuliinia käsitelläkseen sen ruoansulatuksessa, maksasi luokittelee sen rasvaksi.

Älä kuitenkaan panikoidu tästä tiedosta – voit nimittäin syödä useita hedelmiä ja pudottaa silti painoasi. Hedelmien sisältämä glukoosi ei ole yhtä haitallista kuin leivonnaisissa ja muissa kaupallisissa tuotteissa oleva valkaistu sokeri.

5. Ihosi kärsii, jos syöt liikaa sokeria

Sokerin syönti vaatii insuliinin läsnäoloa kehossa. Tämä on kyvykäs aine, jota erittyy kehoon suurissa määrissä, jos saat liikaa sokeria. Moni ihminen on hyvin herkkä insuliinille, ja heidän ihonsa muuttuu kuivaksi ja hilseileväksi sen vaikutuksesta.

On totta, että voit ostaa monenlaisia kosmetiikkatuotteita kuivan ihon hoitoa varten, mutta suosittelemme, että ennen näiden kokeilua vähentäisit sokerin määrää ravinnossasi, jotta voisit selvittää onko se syyllinen ihosi kuivuuteen.

6. Verenpaineesi nousee

Some figure

Olet varmasti kuullut, että suola on huono tuote verenpaineen kannalta, mutta tiesitkö sitä, että sokeri on vieläkin huonompi?

Eräs tutkimus osoitti, että koska aineenvaihdunnan on vaikeampi käsitellä sokeria, se aiheuttaa suurempaa rasitetta sydämellemme. Tämä sitten aiheuttaa verenpaineen nousua.

Korkean verenpaineen aiheuttamat ongelmat ovat hyvin yleisiä nykyään. Harvoin kuitenkaan osataan ajatella korkean verenpaineen ja sokerin yhteyttä.

On olemassa paljon sellaisia tekijöitä, jotka aiheuttavat korkeaa verenpainetta, mutta yksi asia on kuitenkin varma: jos et kiinnitä huomiota ruokavalioosi yleisesti, ja nautit lisäksi paljon sokeripitoisia tuotteita, vaikutus on huono.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Avena, N. M., Rada, P., & Hoebel, B. G. (2008). Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. Neuroscience and Biobehavioral Reviews. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019
  • Rippe, J. M., & Angelopoulos, T. J. (2016). Sugars, obesity, and cardiovascular disease: results from recent randomized control trials. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-016-1257-2
  • Johnson, R. K., Appel, L. J., Brands, M., Howard, B. V., Lefevre, M., Lustig, R. H., … Wylie-Rosett, J. (2009). Dietary sugars intake and cardiovascular health a scientific statement from the american heart association. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.109.192627
  • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.