6 mahtavaa hyppynarulla hyppimisen hyötyä

Naruhyppely ei ole vain hauskaa, vaan se on myös tehokas keino pysyä kunnossa ja kasvattaa sekä keuhkojen tilavuutta että fyysistä kestävyyttä.
6 mahtavaa hyppynarulla hyppimisen hyötyä
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Hyppynarulla hyppiminen saattaa tuoda mieleen muistoja lapsuudestasi. Tiesitkö, että se on yksi monipuolisimmista aerobisista treenimuodoista?

Tämä helppo aktiviteetti saattaa näyttää lapsen leikiltä, mutta hyppynarulla hyppiminen pitää meidät hyvässä kunnossa ja kasvattaa fyysistä kestävyyttämme huomattavasti. Se on mahtava lisä urheilu- ja treeniohjelmiin.

Parasta siinä on se, että et tarvitse kotikuntosalia. Et tarvitse laitteita tai muita kuntoiluvälineitä saadaksesi hyviä tuloksia, tarvitset vain narun sekä halun liikkua ja pitää hauskaa!

Hyppynarulla hyppiminen, aerobista liikuntaa

Aerobiset harjoitukset ovat erittäin tärkeitä kunnossa pysymisen kannalta. Hyppynarulla hyppiminen nostaa sydämen sykettä, aivan kuten kävellessämme, juostessamme, noustessamme portaita tai ajaessamme pyörällä.

Tämäntyyppinen treeni auttaa kehoa käyttämään happea tehokkaasti. Tuloksena sydämesi, keuhkosi ja verenkiertojärjestelmäsi vahvistuvat.

Koordinaatio ja liike

Jos lapsena hypit narua, muistat varmasti kuinka hyppynarulla hyppiminen vaati sekä koordinaatiota että liikettä. Jos et ole hyppinyt hyppynarulla vuosikausiin, voit aloittaa vaikka “kuivaharjoittelulla” eli ilman narua.

6 narulla hyppimisen hyötyä joita et ehkä tiennyt

Nainen ja hyppynaru

Sen lisäksi, että hyppynarulla hyppiminen on helppo ja edullinen harrastus, sillä on paljon muitakin hyötyjä. Katsotaan mitä ne ovat.

1. Kiinteyttää lihaksia

Kun hypit narua, työstät kaikkia lihaksia kehossasi. Tämä treeni käyttää ylävartalon, keskivartalon ja alavartalon lihaksia.

Käytät hauiksia ja ojentajia pitämään narun liikkeessä. Jatkuva liike kiinteyttää ja vahvistaa näitä lihaksia.

Samaan aikaan käytät vatsalihaksia hyppimiseen.

Tämä treeni työstää myös jalkojasi. Jalkojen koordinoitu liike aiheuttaa lihasjännitystä, joka kiinteyttää ja rakentaa reisilihaksia, pakaroita, kinnerlihaksia ja pohkeita. 

2. Vilkastaa verenkiertoa

lihakset ja naru

Naruhyppelyssä käyttämämme liike auttaa suoraan verenkiertojärjestelmäämme. 

Sydämesi työskentelee enemmän pumpatakseen verta kaikkialle kehoosi. Se saa myös veresi kiertämään kaikkien valtimoiden läpi. Tämä vähentää sydänkohtauksen riskiä.

3. Kasvattaa keuhkojen tilavuutta

Kun hypit narua, keuhkosi saavat paljon ilmaa. Tämä voi olla hyödyllistä joissakin hengitysongelmissa.

Samaan aikaan fyysinen kestävyys kasvaa. Tämä tarkoittaa sitä, että voimme treenata pidemmän aikaa väsymättä.

4. Kalorien poltto

Hyppynarulla hyppiminen

Hyppynarulla hyppiminen 30 minuutin ajan polttaa noin 400 kaloria. Rasva palaa kaikkialta kehosta. Jos haluat pudottaa painoa, tämä treeni on mahtava aktiviteetti juuri siihen.

5. Pääse eroon myrkyistä

Kun hypimme narua, pääsemme eroon kaikkialle kehoon varastoituneista myrkyistä. Tämä tapahtuu enimmäkseen hikoilun kautta. Tämä saa solumme uusiutumaan ja toimimaan täydellä kapasiteetilla. 

6. Vähentää stressiä ja parantaa aivojen toimintaa

Vaikka tätä ei ole tieteellisesti testattu, joidenkin mukaan narulla hyppimiseen tarvittava koordinaatio aikaansaa uusia hermoyhteyksiä.

Narulla hyppiminen myös saa kehomme tuottamaan endorfiineja. Nämä hormonit auttavat rentoutumaan ja vähentämään stressiä sekä huolehtimista.

Tämä lisää positiivista ajattelua, mikä lisää paremman elämänlaadun mahdollisuutta.

Neuvoja narulla hyppimiseen

naruhyppely

Vaikka naruhyppely on helppo treeni, sinun tulisi olla varovainen. On hyvä idea ryhtyä varotoimiin välttääksesi tarpeettomat iskut nivelille.

Kun aloitat, on suositeltavaa lämmitellä ensin. Aloita hitailla, pehmeillä hypyillä ja tee tätä hetken. Kun olet lämmitellyt, voit tehdä nopeampia hyppyjä pidemmän aikaa.

Jos et ole hyvässä kunnossa, on erittäin normaalia tuntea olonsa väsyneeksi alussa. Parasta mitä voit tehdä on hitaasti kasvattaa hyppimisen aikaa. Tällä tavoin kestävyys kasvaa varmasti.

Toinen suositus on yhdistää naruhyppely matalatehoiseen treeniin. Esimerkkejä tästä ovat aerobic ja kevyiden painojen nostelu. Tämä mahdollistaa pidempien aikojen hyppimisen.

Tämä treeni on todella yksi parhaista mitä voit tehdä. Voit ottaa sen säännölliseksi osaksi jo olemassa olevaa liikuntarutiiniasi, jos sinulla on sellainen.

Naruhyppelyllä on mahtavia etuja. Tästä syystä siitä on tullut fitnessharrastajien ja urheilijoiden yksi suosituimmista treeneistä. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mersy, D. J. (1991). Health benefits of aerobic exercise. Postgraduate Medicine. https://doi.org/10.1080/00325481.1991.11700983
  • Orhan, Serdar. (2013). The effects of rope training on heart rate, anaerobic power and reaction time of the basketball players. Life Science Journal. 10. 266-271.
  • Chen, C. C., & Lin, S. Y. (2011). The impact of rope jumping exercise on physical fitness of visually impaired students. Research in Developmental Disabilities32(1), 25–29. https://doi.org/10.1016/j.ridd.2010.08.010
  • How to Cite: Zakavi I, Bizhani B, Bani Hashemi M, Ghaisii E. The Effect of an Eight-Week Rope Skipping Exercise Program on Interleukin-10 and C-Reactive Protein in Overweight and Obese Adolescents, Jentashapir J Cell Mol Biol. 2015 ; 6(4):e24720. doi: 10.17795/jjhr-24720.
  • Ha AS, Ng JYY. Rope skipping increases bone mineral density at calcanei of pubertal girls in Hong Kong: A quasi-experimental investigation. PLoS One. 2017;12(12):e0189085. Published 2017 Dec 8. doi:10.1371/journal.pone.0189085
  • Heijnen S, Hommel B, Kibele A, Colzato LS. Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Front Psychol. 2016;6:1890. Published 2016 Jan 7. doi:10.3389/fpsyg.2015.01890

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.