6 loistavaa vinkkiä vatsan treenaamiseksi

Vatsasi lihakset vastaavat selkärankasi ja selkäsi suojaamisesta. Ulkonäön lisäksi tämäkin on siis syy, ja tärkeä sellainen, miksi vatsaa kannattaisi treenata.
6 loistavaa vinkkiä vatsan treenaamiseksi
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vatsa on yksi niistä kehon alueista, jotka aiheuttavat eniten ongelmia kun halutaan pudottaa painoa tai kiinteyttää kehoa. Mitä voimme tehdä vatsan treenaamiseksi tehokkaasti?

Usein vatsan treenaamisessa on hankaluuksia, sillä kenties harjoituksia ei tehdä oikein, tai ehkäpä ruokavalio ei ole tasapainossa. Moni haluaisi litteän vatsan, jossa on näkyvät lihakset. Tämä on syytä siitä, että kiinteä vasta viestii terveydestä ja urheilullisuudesta.

Ulkonäköön liittyvien asioiden lisäksi tämä kehonosa on kuitenkin myös elintärkeä tekijä koko elimistön tasapainon kannalta. Siten onkin hyvin tärkeää, että sitä treenataan ja että se pysyy vahvana.

Moni haluaisi luoda liikuntarutiinin, joka keskittyisi erityisesti vatsan vahvistamiseen. Usein on kuitenkin vaikeuksia päästä tässä alkuun.

Lisäksi ongelmana on monen kohdalla se, että aktiviteettien valinta omien tarpeiden perusteella on vaikeaa, ja myös liikkeiden toteuttaminen voi olla hankalaa.

Jos itsekin kuulut tähän ryhmään, jatka lukemista, sillä nyt annamme kuusi vinkkiä vatsan treenaamiseksi tehokkaalla tavalla.

Mitä hyötyä kaikista niistä istumaannousuista on?

Vahvan vatsan päähyötynä on se, että se tasapainottaa kehoa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että selkäsi ja selkärankasi pysyvät suojattuina.

Jos keräät vain vähän rasvaa tälle alueelle, tulet myös varastoimaan vähemmän rasvaa muihin kehosi kohtiin, ja näin pysyt terveempänä ja urheilullisemman näköisenä.

Muinaisissa kulttuureissa ne miehet, joilla oli näkyvät vatsalihakset, viestivät parhaista selviinjäämisen mahdollisuuksista. Tätä asiaa pidettiin myös edellytyksenä sille, että ihmisellä oli hyvät perintötekijät selviytymistä ajatellen.

Ennen kuin aloitat vatsan treenaamisen liikunnalla, on tärkeää tietää, mitä tämän alueen lihakset ovat.

 • Suorat vatsalihakset: Tämä on se lihas, joka antaa vatsalle “six pack” -ulkonäön.
 • Sisemmät vinot vatsalihakset: Nämä löytyvät edellä mainitun ja seuraavan lihasosion alta.
 • Ulommat vinot vasalihakset: Nämä sijaitsevat suorien vatsalihasten sivuilla. Ne vastaavat siitä, että lantio on vahva ja puoleensavetävä.
 • Poikittaiset vatsalihakset: Syvin lihas löytyy kehon keskikohdasta. Se vastaa siitä, että kaikkia muita lihaksia tuetaan. Tietysti tämä on samalla myös se kaikkein vaikein lihas treenaamisen kannalta.
sixpackin piirto iholle

Avainasiat vatsalihasten muokkauksen aloittamisessa

Tiedetään hyvin, että tärkeintä vatsalihasten vahvistamisessa on se, että liikuntaa tukee tasapainoinen ruokavalio.

 • Syö siis hedelmiä ja kasviksia, joista saat ravinteita ja kuitua.
 • On tärkeää, että luovut täysin makeisten ja alkoholin nauttimisesta, kuten myös liiallisesta muiden tuotteiden syönnistä.

1. Ole varuillasi niskan kanssa istumaannousuissa

Moni tekee tämän suuren virheen – niskaa ei tulisi koskaan vetää, jotta saisit itsesi liikkumaan eteenpäin. Oikea asento on sellainen, että kädet ovat pään takana erotettuina, mutta eivät koskaan niskalla.

 • Se mitä suositellaan, on tilan jättäminen rinnan ja leuan väliin. Näin tekemällä voit taata sen, että se työ jonka teet vatsan alueella, ei aseta painetta niskalihaksille.

2. Kyynärpäät

lankku

Käsivarsien ohella tärkeää on myös kyynärpäiden asento.

 • On tavallista, että sanotaan näin: kyynärpäiden tulee mennä eteenpäin. Tämä on kuitenkin suuri virhe.
 • Niiden tulisi itse asiassa olla sivuille suunnattuina, avattuina ja erotettuina, jotta voisit välttää turhan paineen asettamista niskalle ja päälle.

3. Hengittäminen

Oikein hengittäminen on tärkeää, jotta voisit harjoittaa vatsasi aluetta hyvällä tavalla.

 • Suositellaan, että hengitetään sisään ennen supistamista, ja sitten hengitetään ulos vatsalihaksia supistettaessa.
 • Tämän kaltainen hengittäminen estää väsymistä, ja lisäksi se tekee vatsan supistamisesta paljon tehokkaampaa.

4. Selkä

Selkäsi ja sen asento on myös yksi niistä asioista, joissa tehdään usein virhe, kun ryhdytään vatsalihastreeniin.

 • Asennon tulisi olla pyöristetty, mutta kehon ei kuitenkaan tule olla kaarella.
 • Selän pyöristäminen auttaa harjoittamaan oikeita lihaksia, ja se suojelee myös selkärankaasi.
 • Sen sijaan kaarella oleva selkä ja lantion tukeminen saavat aikaan kehon kaltoinkohtelua. Lisäksi pakotat näin selkääsi ihan turhaan.
liikkeet vatsan treenaamiseksi

5. Lepo

Aivan kuten on muidenkin lihasten kohdalla, vatsalihakset tarvitsevat lepoa liikunnasta.

 • Venyttely vatsalihasliikkeiden tekemisen jälkeen on hyvä apu parhaiden mahdollisten tulosten saamiseksi, ja lisäksi se estää loukkaantumisia ja jälkeenpäin ilmaantuvaa kipua.

6. Ole varovainen!

On hyvin tärkeää, että istumaannousut tehdään oikein. Älä siis tasapainottele tai pakota itseäsi liikaa.

 • Parasta olisi pakottaa itseään vain sen perusteella, mikä kokemustaso on ja missä kunnossa olet fyysisesti.

Nyt kun tiedät perusasiat vatsan treenaamiseksi oikein, voit tavoitella terveellisemmin sellaista keskivartaloa, joka mielessäsi on. Muista kuitenkin, että liikkeiden lisäksi tulee levätä, tehdä venyttelyä sekä pitää kiinni myös muista hyvistä ohjeista, jotta voidaan estää loukkaantumiset.

Pidä mielessä sekin, että hyvä ruokavalio on yksi avainasia, jos haluat vahvistaa vatsalihaksiasi myös sisältäpäin.

Liikunnan tekeminen oikein takaa sen, että voit pitää kehosi terveenä ja vahvana.

.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.