Logo image
Logo image

6 kotihoitoa täiden karkottamiseksi

5 minuuttia
Täit viihtyvät pääasiassa ihmisen päänahassa. Vaikka ne eivät aiheutakaan riskejä terveydelle, on tarpeen ehkäistä niitä ja poistaa ne, jos niitä ilmestyy.
6 kotihoitoa täiden karkottamiseksi
Viimeisin päivitys: 16 maaliskuuta, 2019

Täit ovat pienen pieniä loisia, jotka ovat 2-3 milliä pitkiä, ja niiden väri voi vaihdella, mutta yleisesti ottaen ne ovat harmaita tai läpinäkyviä. Ne saavat ravintonsa pienistä määristä verta, jonka ne ottavat ihmisestä. Jos sinulla tai vaikkapa lapsellasi on täitä, kokeile kotihoitoa täiden karkottamiseksi.

Yleensä täitä on ihmisen päänahassa, hiuksissa, korvien takana, kulmakarvoissa ja jopa silmäripsissä.

Ne leviävät suoran kontaktin kautta, ja joskus tämä johtuu siitä, että jaetaan tavaroita toisten kanssa, kuten esimerkiksi hattuja, myssyjä tai hiusharjoja.

Vaikka täit elävät vain noin 28 päivää, ne pystyvät lisääntymään nopeasti sekä laskevat kymmenen munaa päivässä.

Täit etenevät aikuisvaiheeseen 12-14 päivän aikana. Jos täitä ei hoideta nopeasti, ne voivat lisääntyä, sillä niiden elämänsykli toistuu joka kolmen viikon välein.

Mitä oireita täistä on?

  • Kutittava olo tai liikkeen tuntu tukassa.
  • Kutina tai halu raapia.
  • Vaikeudet nukkua.
  • Ärtyneisyys
  • Ekseema tai ihon haavaumat, sillä ihminen raapii ihoa koko ajan.

Ovatko täit vaarallisia?

Some figure

Tällä hetkellä ei ole tiedossa tapauksia, joissa täit olisivat levittäneet sairauksia, ja siten niitä ei pidetä vaarana terveydelle. Muita sairauksia voi kuitenkin ilmetä iholla täiden yhteydessä, sillä aluetta raavitaan.

Mitä tulee tehdä, jos täitä on jo?

Vaikka ei olekaan syytä pelätä vakavaa terveysongelmaa, täiden poistamiseen vaaditaan oikea hoito, joka tehdään kaikille perheenjäsenille ja ihmisille, jotka ovat olleet kyseisen henkilön kanssa kontaktissa. Hoitoa tulee jatkaa, kunnes täit ovat kokonaan kadonneet.

Ikävä kyllä ei ole olemassa mitään täysin varmaa lääkettä, joka pystyisi poistamaan täiden munat ja itse täit varmasti ja tehokkaasti.

Itse asiassa me suosittelemme lääkkeiden käyttöä samalla kun tehdään vaihtoehtoisia hoitoja.

Tämän vuoksi haluamme nyt antaa kuusi tehokasta kotihoitoa täiden karkottamiseksi luonnollisin menetelmin kotituotteiden avulla!

1. Eukalyptuksen eteerinen öljy

Some figure

Eukalyptuspuu on peräisin Australiasta, ja nykyisin sitä kasvaa kaikkialla maailmassa. Sen lehtiä kerätään talteen, ja öljyä saadaan tuotettua tislauksen prosessin kautta. Tällä öljyllä on monia erilaisia käyttötapoja.

  • Näihin kuuluu myös eukalyptuksen hyödyntäminen antiseptisena ja supistava tuotteena haavoillaTämän vuoksi sen käyttö voi vähentää täitä.

2. Oliiviöljy

Tämä kasviperäinen öljy tarjoaa monet hyödyt ihmisen keholle, ja se toimii myös aputuotteena täitä karkotettaessa.

  • Tässä tapauksessa sen sakeus on sen paras ominaisuus, sillä tämä estää täitä saamasta happea. Kun ne ovat öljyn peitossa, ne eivät pysty hengittämään, ja siten ne tukehtuvat.

3. Etikka

Some figure

Tämä neste on peräisin alkoholin happokäymisestä bakteerien avulla.

Sen ainesosiin kuuluu etikkahappo, joka auttaa liuottamaan täiden tukirangassa olevan kitiinin, joka auttaa niitä jäämään kiinni hiuksiin.

Voit yhdistää edellisen hoidon tähän, jota saisit yhdistetyn etikka- ja oliiviöljykäsittelyn täiden vaivaamalle tukalle.

Tarvittavat ainekset

Työvälineet

  • Muovikelmua
  • Metallinen täikampa

Tee hoito näin

  • Kuumenna etikka sen lämpöiseksi, että se ei polta ihoa.
  • Kun olet kostuttanut pään vedellä, liota tukkaa kuumassa etikassa ja hiero muutaman minuutin ajan, kunnes suurin osa tukasta on nesteen peitossa.
  • Laita hiukset ylös nutturalle tai poninhännälle, ja kääri ne muovikelmuun niin tiukasti kuin mahdollista, jotta etikan haju ja ominaisuudet voivat vaikuttaa täitä vastaan. Muovia ei tule poistaa seuraavan tunnin aikana.
  • Kun tämä aika on kulunut, poista muovi ja huuhtele tukka kuumalla vedellä.
  • Kuumenna oliiviöljy sen lämpöiseksi, että se ei polta ihoa, ja peitä tukka öljyllä.
  • Laita taas tukka ylös ja kääri se muoviin, ja jätä vaikuttamaan vielä tunnin ajaksi.
  • Seuraavaksi sitten ota pois muovi, ja metallisen täikamman avulla poista täit ja niiden munat tukasta varovaisesti kaikkialta. Tee tämä osio kerrallaan.
  • Kun huomaat, että olet pystynyt saamaan kaikki täit pois, pese tukka tavalliseen tapaan shampoolla, ja toista tätä niin monta kertaa kuin tunnet olevan tarpeen.

Huomaa: Jotkut tekevät tämän hoidon ainoastaan etikan avulla.

Lue myös: Omenaviinietikka avuksi painonpudotukseen?

4. Teepuuöljy

Tätä pidetään yhtenä kaikkein parhaista tuotteista täistä eroon pääsemiseksi.

Se on peräisin Melaleuca Alternifolia -puusta, joka on Australiasta kotoisin, ja tätä öljyä on käytetty jo muinaisista ajoista lähtien ihon ongelmien hoidossa.

Sillä on viruksia, bakteereja sientä torjuvia ja antiseptisia ominaisuuksia, ja nämä ovat erittäin hyödyllisiä täiden valloituksen estämiseksi.

5. Persilja

Some figure

Tätä kasvia käytetään usein ruoanlaitossa, ja se on peräisin pieniltä Välimeren saarilta. Persiljalla on myös monia lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Koska se sisältää beetakaroteenia, persilja edistää parantumista sekä nopeuttaa ihon luonnollista haavojen korjaantumisprosessia.

Jotkut eteerisistä öljyistä, joita persiljassa on, torjuvat bakteereja ja sientä, ja ne auttavat ihon tartuntojen parantamisessa sekä lievittävät ärtymistä.

Samoin se toimii täiden hävittämiseksi, ja se vähentää ihon ärtymistä sekä säätelee päänahan pH-arvoa. 

6. Laventeliöljy

Laventeli on lääkinnällinen kasvi, jolla on monia erilaisia käyttötapoja. Sitä voidaan käyttää eteerisen öljyn muodossa kipua lievittävänä, soluja uudistavana ja rauhoittavana tuotteena.

Yksi sen päähyödyistä täitä vastaan on kuitenkin tuoksu, joka toimii karkottajana tässä hoidossa. Tätä kotihoitoa täiden karistamiseksi haluat varmaan kokeilla, sillä meille ihmisille laventelin tuoksu taas on hurmaava!

  • Kun laitat laventeliöljyä päänahkaan, pystyt luomaan eräänlaisen muurin tulevia täiden invaasioita vastaan.

Muita vinkkejä, jotta pääsisit eroon täistä luonnollisesti

Tiheäpiikkinen kampa

Some figure

Nämä kammat ovat helppoja työvälineitä, jotka on suunniteltu juuri täiden ja niiden munien saamiseksi kiinni tiheiden piikkien väliin.

Kampaa tulee käyttää märässä tukassa.

Kampausprosessi on tehokkaampi silloin, kun käytetään myös hoitoainetta ja alkoholia, sillä näin kampa pystyy liukumaan hiuksissa helposti, ja se aiheuttaa näin vähemmän vahinkoa tukalle.

Vältä suoraa kontaktia muihin ihmisiin

Vältä pään kontaktissa olemista muiden ihmisten päihin paikoissa, joissa ollaan läheisesti tekemisissä, kuten esimerkiksi hiekkalaatikoilla tai uimahalleissa.

Vaatteet

Some figure

Me suosittelemme, että kaikki täitartunnan saaneen ihmisen käyttämät vaatteet hoitoa edeltäviltä päiviltä pestään kuumalla vedellä. Sitten ne tulisi kuivattaa kuumimmassa mahdollisessa lämpötilassa tai silittää.

Täit ja niiden munat eivät selviä yli 110 asteen lämpötiloissa.

Jos vaatteet täytyy kuivapestä, laita ne säilöön muovipusseihin kahden viikon ajaksi, jotta voisit välttää täiden leviämisen.

Henkilökohtaiset tavarat

Tulisi välttää jakamasta seuraavia tavaroita:

  • pehmolelut ja nuket
  • hatut
  • pyyhkeet
  • henkilökohtaiset hygieniatuotteet

Puhdista huonekalut ja lattiat

Some figure

Vältä sitä, että täitartunnan saaneen henkilön tukkaa olisi kotona ympäriinsä, sillä hiukset saattavat sisältää munia.

Älä oleile sellaisilla huonekaluilla, joita tartunnan saanut on saattanut koskea viimeaikoina.

Päätäit voivat selvitä 1-2 päivää ilman kontaktia ihmiseen. Munat sen sijaan eivät pysty kuoriutumaan ilman ihmisen kehon lämpötilaa, mutta kokonainen viikko on se aika, jossa ne kuolevat (elleivät ne saa paikkaa, jossa on samanlainen lämpötila).

Huomio: Vältä suihkuttamasta aerosoleilla kotiasi, sillä nämä tuotteet voivat olla myrkyllisiä.

Lue aiheesta lisää: 5 kemikaalitonta tuotetta siivoukseen

Kokeile siis kotihoitoa täiden karkottamiseksi, ja muista jatkaa hoitoa kunnes olet ihan varma että kaikki täit ja niiden munat on saatu poistettua.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Gairí, J. M., et al. “Pediculosis de la cabeza.” Protocolos diagnósticos y terapéuticos en dermatología pediátrica 1 (2002): 75-86.
  • López Sánchez, Sebastián. “Guía práctica para el control de piojos.” (2008).
  • Ramírez, M. Soledad, y Marisa Torres. “Pediculus capitis: terapias disponibles.” Revista chilena de infectología20.2 (2003): 111-116.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.