5 tehokasta keinoa syylien luonnolliseen eliminointiin

Sipulista saatavan mehun antibakteeristen yhdisteiden ansiosta voimme onnistua vähentämään sekä syylien syntymistä että minimoimaan siitä syntyvää myöhempää arpeutumista, jota syylien poistaminen saattaa ihoon jättää.
5 tehokasta keinoa syylien luonnolliseen eliminointiin
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Syylät ovat enemmän kuin pelkkä esteettinen ongelma, sillä ne ovat usein merkkejä ihmisen papilloomaviruksen eli HPV:n jonkin alatyypin aiheuttamasta infektiosta.

Nämä papilloomaviruksen alatyypit onnistuvat hyökkäämään elimistöön silloin, kun sen luonnollinen immuunijärjestelmä laskee. Vaikka syylät eivät yleensä aiheuta elimistössä vakavia infektioita, voi niiden olemassaolo johtaa joihinkin varsin epätoivottuihin vastareaktioihin.

Tässä tapauksessa papilloomaviruksen alatyypit tuottavat epänormaalia solujen kasvua, mikä voi johtaa näihin kivuttomiin ja hyvänlaatuisiin ihon kohoumiin, jotka suurimmassa osassa tapauksista myös leviävät helposti ympäri kehoa.

Syyliä muodostuu usein erityisesti käsiin, mutta on myös yleistä, että niitä esiintyy esimerkiksi kaulassa, jaloissa ja muilla näkyvillä ihon alueilla. Vaikka ne voivat pysyä iholla pitkään aiheuttamatta ollenkaan komplikaatioita, on niiden eliminoimiseksi parasta antaa asianmukaista hoitoa, jolla ehkäistään sekä syylien leviäminen että tarttuminen. 

Onneksi apteekeista saatavien jo olemassa olevien hoitojen lisäksi syylien hoitoon löytyy myös luonnollista alkuperää olevia vaihtoehtoja, joiden avulla syyliä voidaan torjua tehokkaasti ja turvallisesti kotona.

Tämän takia haluammekin jakaa 5 loistavaa vaihtoehtoa, joiden avulla syylien poistaminen käy käden käänteessä luonnollisesti ja tehokkaasti.

1. Omenaviinietikkaa syylien luonnolliseen eliminointiin

Omenaviinietikan sisältämät hapot auttavat poistamaan syyliä tehokkaasti

Omenaviinietikka sisältää happoja, jonka ulkoinen käyttö levitettynä suoraan iholle auttaa torjumaan viruksia, jotka aiheuttavat elimistössä näitä ikäviä, mutta vaarattomia muutoksia.

Omenaviinietikan yhdisteet auttavat hajottamaan syyliin kertynyttä kuollutta solukkoa ja jo muutaman päivän kuluttua sen säännöllinen käyttö voi vähentää syylien kokoa huomattavasti.

Ainesosat

  • 5 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl sitruunanmehua

Valmistusohjeet

  • Kaada omenaviinietikka kulhoon ja lisää sekaan ruokalusikallinen sitruunamehua.

Käyttöohjeet

  • Upota puhdas sideharso tai puuvillakangas seokseen ja lisää se sitten suoraan kohtaan, jossa syylä kasvaa.
  • Sido haude paikoilleen esimerkiksi teipillä ja anna seoksen vaikuttaa iholla muutaman tunnin ajan.
  • Toista hoito joka päivä.

2. Oreganoöljy

Oreganosta valmistetun öljyn antiviraaliset ja tulehduksia vastaan taistelevat yhdisteet auttavat tehokkaasti torjumaan sekä syylien ilmaantumisesta vastuussa olevia viruksia että vähentämään niiden tartunta- ja leviämisriskiä.

Oreganoöljyn rasvahapot muodostavat antioksidanttien lisäksi iholle suojaavan kalvon, joka myös omalta osaltaan helpottaa tämän ikävän ongelman eliminointia.

Ainesosat

  • 1 tl oreganoöljyä
  • 1 tl oliiviöljyä

Valmistusohjeet

  • Sekoita oreganoöljy ja oliiviöljy huolellisesti keskenään.

Käyttöohjeet

  • Hiero öljyseosta suoraan syylään esimerkiksi pehmeällä sideharsolla tai puhtaalla puuvillakankaalla.
  • Anna seoksen imeytyä kunnolla ihoon, sillä sitä ei tule huuhdella pois.
  • Toista hoito 3 kertaa päivässä.

3. E-vitamiini ja aloe vera

Aloe vera on mukana ihon uusiutumisessa ja kuolleen solukon poistamisessa

Kotitekoinen E-vitamiinista ja aloe verasta valmistettu voide tukee ihoa kunnon palautumista erityisesti niillä alueilla, jonne syylät ovat ilmestyneet.

Näiden ainesosien yhdistelmä auttaa nopeuttamaan syylien luonnollista eliminointia muun muassa siten, että se tehostaa solujen uudistumista ja poistaa ylimääräistä kuollutta ihosolukkoa.

Ainesosat

Valmistusohjeet

  • Murskaa E-vitamiinitabletti hienoksi jauheeksi ja sekoita se huolellisesti aloe vera -geeliin.

Käyttöohjeet

  • Hiero seosta suoraan syylään ja anna sen imeytyä kunnolla ihoon ilman huuhtelua.
  • Toista hoito säännöllisesti joka päivä kaksi kertaa.

4. Inkivääri ja raaka peruna

Yhdistämällä inkiväärijuuren antibioottiset ja antiviraaliset ominaisuudet yhdessä perunasta saatavan mehun ravintoaineisiin voit valmistaa käden käänteessä tehokkaan luontaishoidon tämän ikävän ja esteettisen vaivan hoitoon.

Molemmat ainesosat ehkäisevät samalla sekä viruksen leviämistä että auttavat ihoa palautumaan vähentämällä syylän aiheuttaman ulkoneman kokoa.

Ainesosat

  • 10 g raastettua inkiväärinjuurta
  • 3 rkl raakaa perunamehua

Valmistusohjeet

  • Lisää raastettu inkivääri yhdessä raakaan perunamehuun ja sekoita huolellisesti niin pitkään, kunnes lopputuloksena on tasainen tahna.

Käyttöohjeet

  • Lisää tahnaa suoraan syylään ja peitä alue sitten sideharsolla.
  • Anna seoksen vaikuttaa iholla koko yön yli ja toista sen käyttö päivittäin.

Suosittelemme myös lukemaan: Inkivääri ihonhoidossa: 6 luontaishoitoa

5. Sipuli

Sipulimehu on yksi tehokkaimmista kotitekoisista luontaishoidoista syylien eliminointiin

Sipulimehun sisältämät antibakteeriset yhdisteet voivat auttaa vähentämään syylien muodostumista iholla. Lisäksi sipulimehun ulkoinen käyttö suoraan iholle nopeuttaa luonnollista syylien eliminointia ja ehkäisee niiden poistamisesta muodostuvia arpia.

Ainesosat

  • Puolikas sipuli
  • 1 tl suolaa

Valmistusohjeet

  • Purista puolikkaasta sipulista mehu ja sekoita se huolellisesti suolan kanssa.

Käyttöohjeet

  • Kostuta puuvillakangas tai puhdas sideharso seokseen ja hiero sitä suoraan syylän päälle.
  • Sido haude paikoilleen esimerkiksi siteellä ja anna sen sitten vaikuttaa koko yön yli.
  • Toista hoito päivittäin niin pitkään, että syylä tai syylät ovat kadonneet kokonaan.

Oletko jo kenties kokeillut joitakin näistä toimenpiteistä syylien eliminoinniksi? Jos kärsit tästä ikävästä, vaikkakin vaarattomasta vaivasta, valitse yllä mainitusta listasta yksi tai useampi vaihtoehto ja kokeile käytännössä, miten tehokkaita nämä luonnolliset keinot syylien eliminointiin voivat olla!

Muista vielä lopuksi, että näiden luontaishoitojen vaikutukset eivät aina ole välittömiä, ja siksi sinun tuleekin pitää yllä johdonmukaista ja säännöllistä hoitoa parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.  ​


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chen, J., & Wu, Y. (2014). Local Treatments for Cutaneous Warts. In Evidence-Based Dermatology: Third Edition. https://doi.org/10.1002/9781118357606.ch38
  • Dall’Oglio, F., D’Amico, V., Nasca, M. R., & Micali, G. (2012). Treatment of Cutaneous Warts. American Journal of Clinical Dermatology. https://doi.org/10.2165/11594610-000000000-00000
  • Kwok, C. S., Gibbs, S., Bennett, C., Holland, R., & Abbott, R. (2012, September 12). Topical treatments for cutaneous warts. Cochrane Database of Systematic Reviews. John Wiley and Sons Ltd.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.