Logo image
Logo image

Torju masennus: 5 toimivaa tapaa

3 minuuttia
Masennuksen syyt vaihtelevat ja masennus on yksi yleisimmistä ja monimuotoisimmista mielen sairauksista.
Torju masennus: 5 toimivaa tapaa
Viimeisin päivitys: 21 helmikuuta, 2019

Masennus voi joskus olla lähellä kun negatiiviset ajatukset valtaavat mielen. Torju masennus heti näillä vinkeillä. Masennus on psyykkinen sairaus, jolla voi olla vakavia seuraamuksia niin mielen kuin kehonkin terveydelle. Masennuksen syyt ja oireet vaihtelevat ihmisestä toiseen ja masennus on yksi yleisimmistä ja monimuotoisimmista mielen sairauksista, joka liittyy psykologisiin seikkoihin ja aivojen kemiallisiin toimintoihin. Ensioireiden ilmettyä on tärkeää hakeutua asiantuntijan puheille, jotta masennukseen saadaan oikea hoito tarpeeksi ajoissa, joko terapian tai lääkkeiden avulla. Tästä artikkelista löydät viisi keinoa masennuksen torjuntaan.

1. Usko itseesi

On tärkeää luottaa itseensä ja kykyihinsä. Arvosta itseäsi ja taitojasi, äläkä keskity pelkästään negatiivisiin asioihin tai puutteisiisi – meillä kaikilla on puutteita, eikä kukaan ole täydellinen, joten on turha ruoskia itseään mokailun tai epäonnistumisien takia. Ole itsellesi armollinen ja kehitä itseluottamustasi. Itseluottamus ei synny kenenkään kohdalla hetkessä, vaan se vaatii aikaa ja keskittymistä, sillä maailmassa on monia voimia, jotka nakertavat itseluottamusta jatkuvasti: työpaikan paineet, ihmissuhteet ja arjen pyöritys ottavat veronsa ja luottamus omiin voimiin ja taitoihin voi heiketä. Torju masennus positiivisella ajattelulla.

Virheiden tekeminen on normaalia ja kun suhtautuu kaikkiin kokemuksiin oppimismielellä, voi kehittää itseään ja kohdata haasteet ja vastoinkäymiset positiivisemmalla, rakentavalla tavalla. Juhli voittojasi ja saavutuksiasi ja tee asioita, joista saat nautintoa.

2. Ympäröi itsesi hyvillä, luotettavilla ihmisillä

Some figure

Torju masennus heti ja älä vietä aikaa negistelijöiden kanssa. Jos tietyn ystävän tai perheenjäsenen näkeminen aiheuttaa ahdistusta, mieti miksi niin on ja voisiko asialle tehdä jotain: pitäisikö ilmaa puhdistaa riidan jälkeen tai onko ystävällä vaikea elämänvaihe ja olet aina kuulevana korvana?

Mieti mitä saat ihmissuhteista ja mitä niihin annat – ihmissuhteiden tulisi olla tasapuolisia, rakentavia ja positiivisia asioita elämässä. Vietä aikaasi sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat sinulle tärkeitä, jotka kunnioittavat sinua ja saavat olosi tuntumaan hyvältä. Pieni kritiikki ja kinastelu on normaalia ja usein myös kehittävää, kunhan se syntyy välittämisen ja rakkauden pohjalta, eikä ilkeydestä tai välinpitämättömyydestä.

3. Pidä negatiiviset ajatukset loitolla

Jos tunnet masentuneen ajanjakson lähestyvän ja mielen valtaavat negatiiviset, ahdistusta tuottavat ajatukset, torju masennus heti. On tärkeää yrittää päästä näistä olotiloista eroon. Muuta negatiiviset mietiskelyt positiivisiksi ja vältä murheen kouriin joutumista. Jos esimerkiksi työ stressaa ja aiheuttaa ahdistusta, mieti mitä hyviä asioita työpaikassasi on ja miten voisit muuttaa asioita niin, että et enää ahdistu.

Joskus ainoa vaihtoehto on työpaikan tai koko uran vaihtaminen, jos kurja olo jatkuu viikosta ja kuukaudesta toiseen. Jos sinun ei ole mahdollista vaihtaa työpaikkaa, juttele ajatuksistasi pomon tai työkavereiden kanssa ja yritä parantaa tilannetta niin, että ajatus maanantaista ja pitkästä työviikosta ei vedä mieltä heti matalaksi. Positiivisen kautta ajattelu auttaa masennuksen kontrolloimisessa.

4. Käsittele kaikki ongelmasi

Some figure

Mitään ongelmia ei tulisi jättää käsittelemättä, sillä niillä on tapana kasvaa ja vahvistua ajan myötä. Pienenä asiana alkanut juttu voi alkaa kalvaa mieltä päivästä toiseen, joten se tulisi käsitellä heti alkuunsa. Asioiden viivyttäminen aiheuttaa stressiä ja voi altistaa masennukselle. Juttele siis avoimesti ystävillesi tai perheenjäsenille ongelmistasi, avaa suusi kun tunnet kohdanneesi vääryyttä, äläkä kiellä mitään tunteistasi.

5. Hae ammattiapua tarpeeksi ajoissa

Masennuksesta on lähes mahdotonta selvitä yksin. Hae apua aikaisessa vaiheessa, ennen kuin tilanne pahenee. Varaa aika lääkäriin ja keskustele ongelmistasi, lääkäri osaa ohjata sinut oikeaan suuntaan. Sinun ei tarvitse tietää, mistä masennus johtuu tai miksi olet masentunut, joskus masennus ilmenee vaikka elämässä olisi kaikki pintapuolisesti hyvin. Masennus on aivan kuten mikä tahansa muu fyysinen sairaus, ja se tarvitsee hoitoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Malhi, G. S., & Mann, J. J. (2018). Depression. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31948-2

Palazidou, E. (2012). The neurobiology of depression. British Medical Bulletin. https://doi.org/10.1093/bmb/lds004


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.