5 tapaa kohdata yllättävät tilanteet

Jotta yllättävät tilanteet eivät saisi liiaksi häkeltymään, on tärkeää osata kohdata ja käsitellä ne tehokkaasti. Näin psyykkinen hyvinvointisi ei kärsi.
5 tapaa kohdata yllättävät tilanteet

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Eteen tulee aina yllättäviä tilanteita, eikä kukaan ole näyttämässä kuinka toimia niissä. Tästä syystä haluaisimme tänään näyttää 5 tapaa kohdata yllättävät tilanteet, jotta osaat käsitellä ne parhaalla mahdollisella tavalla.

Yllättäviä ja ennakoimattomia tilanteita voi syntyä esimerkiksi lomamatkalla lennon peruuntuessa. Tai saatat sairastua juuri matkapäivänä. Nämä tilanteet ovat odottamattomia, mutta luettuasi tämän artikkelin osaat toimia niissä paremmin.

5 tapaa kohdata yllättävät tilanteet

1. Ole joustavampi

Yllättävät tilanteet voivat saada pähkäilemään

Ensimmäinen tapa kohdata yllättävät tilanteet on oppia olemaan joustavampi.

Jos aikataulutat lomamatkan tai teet suunnitelmia jonkun kanssa kellontarkkuudella, eteen tulevat ennakoimattomat tilanteet voi olla vaikea käsitellä. Tätä voi harjoitella seuraavilla vinkeillä:

  • Tee aina varasuunnitelma. Näin pystyt kohtaamaan yllättävät tilanteet paremmin, sillä sinulla on toinen suunnitelma varuilta.
  • Säästä rahaa. Jos jotain odottamatonta tapahtuu ja se vaatii rahaa, sinulla on riittävästi säästöjä. Jo pieni summa antaa turvallisuuden tunnetta.

Yksi keino harjoitella joustavuutta on tehdä muutoksia arjen rutiineihin. Näin huomaat myös sen, jos olet liian vaativa tai tiukka itsellesi.

3. Hyväksy yllättävät tilanteet

Toinen tapa hyväksyä yllättävät tilanteet on yksinkertaisesti hyväksyä niiden mahdollisuus. Kieltäminen ei auta ratkaisun löytämisessä.

Jos hyväksyt odottamattomat asiat, et suotta tuhlaa energiaa hermostumiseen, vaan suuntaat kaiken energiasi ratkaisun löytämiseen.

Ei kannata hämmentyä tai pitää itseään epäonnekkaana. Yllättävät tilanteet ja olosuhteet vain kuuluvat elämään.

3. Tee sijaa yllättäville tilanteille

Kolmas keino kohdata yllättävät tilanteet on tehdä niille tilaa. Näin voit huomata itsessäsi joustamattoman ja vaativan puolen.

Jos et koskaan jätä tilaa odottamattomille tapahtumille ja haluat pitää kaiken hallinnassasi, menet suuremmalla todennäköisyydellä suunniltasi kun niitä tapahtuu.

Kaikkea ei ole mahdollista kontrolloida kaiken aikaa. Vaikka jotkut asiat ovat hallinnassamme, monet muut asiat eivät ole. Tämän tosiasian tiedostaminen auttaa kohtaamaan yllättävät tilanteet paremmin.

4. Laita asiat tärkeysjärjestykseen

Odottamattomille tilanteille kannattaa jättää tilaa

On aina kannattavaa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen. Kun odottamattomia tilanteita syntyy, sinun on kysyttävä itseltäsi: mikä on tärkeintä minulle tällä hetkellä? Tämä auttaa laittamaan syrjään negatiiviset ajatukset ja keskittymään yllättävän tilanteen kohtaamiseen.

Kuvittele, että saat sakon ja rahasi ovat tiukilla. Valittamisen, suuttumisen tai muiden ihmisten syyttelyn sijaan ota ensisijaiseksi tehtäväksesi maksaa tuo sakko. Keskitä energiasi siihen, kuinka aiot tehdä sen.

Tähän on muutama eri vaihtoehto. Jos sinulla on hieman ylimääräistä rahaa säästettynä, voit käyttää sen sakon maksamiseen. Tai sitten voit yrittää tuhlata hieman vähemmän muihin asioihin (vaikka joutuisit uhraamaan joitakin asioita) tai lainata rahaa sukulaiselta jne.

Lyhyesti, sinun on ryhdyttävä toimeen hoitaaksesi sen mikä on sillä hetkellä kaikkein tärkeintä.

5. Pysy rauhallisena

Viimeinen vinkki on pysyä rauhallisena. Kun jotakin yllättävää tapahtuu, on normaalia ettet osaa toimia. Alat hikoilla ja panikoida. Tämä ei kuitenkaan auta ajattelemaan selkeästi.

Sinun on myös pyristeltävä eroon mahdollisista odotuksistasi ja oltava ajattelematta pahinta.

Mieti vaikka edellisessä osiossa antamaamme esimerkkiä: jos alat pakkomielteisesti ajatella ettet pysty maksamaan sakkoa, joudut maksamaan enemmän kuluja viivästymisen takia.

Rauhallisena pysyminen auttaa sinua keskittämään ajatuksesi niihin asioihin, joita sinun tulee tehdä ratkaistaksesi ongelman. Näin voit ajatella järkevästi ja selkeästi.

Kuinka sinä kohtaat ja käsittelet yllättävät tilanteet? Jätätkö niille tilaa vai yritätkö aina pitää kaiken hallinnassasi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Alejo Riveros, A, Rojas Arias, P, Pérez-Acosta, AM. PSICOLOGÍA Y ASUNTOS ECONÓMICOS: UNA APROXIMACIÓN AL ESTADO DEL ARTE. International Journal of Psychological Research [Internet]. 2008;1(1):49-57. Recuperado de: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=299023503008
  • Dungan, J. A., Stepanovic, M., & Young, L. (2016). Theory of mind for processing unexpected events across contexts. Social cognitive and affective neuroscience11(8), 1183-92.
  • Wessel, J. R., & Aron, A. R. (2017). On the Globality of Motor Suppression: Unexpected Events and Their Influence on Behavior and Cognition. Neuron93(2), 259-280

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.