Logo image
Logo image

5 syytä, jotka voivat pilata parisuhteen

3 minuuttia
On olemassa monia syitä, jotka voivat heikentää tai jopa pilata hyvin alkaneen parisuhteen. Näiden syiden väheksyminen voi vahingoittaa tai pahimmassa tapauksessa jopa päättää suhteen.
5 syytä, jotka voivat pilata parisuhteen
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nämä syyt voivat jo itsessään pilata parisuhteen ja siksi huomion kiinnittäminen niihin voi auttaa selvittämään tilanteen, ennen kuin se ehtii vahingoittaa parisuhdetta lopullisesti.

Esittelemme seuraavaksi 5 syytä jotka voivat pilata parisuhteen, ja annamme neuvoja siihen, miten nämä tilanteet voidaan ratkaista. On myös muistettava, että joskus tulehtuneen parisuhteen jatkaminen voi vain pahentaa asioita ja johtaa pahimmassa tapauksessa parisuhteen päättymiseen erittäin epämiellyttävällä tavalla.

1. Valheet voivat pilata parisuhteen

Suhteessa valehteleminen on yksi pääsyistä parisuhteen heikentymiselle, sillä yhdenkään ihmissuhteen – oli kyse sitten parisuhteesta, ystävyyssuhteesta tai perhesuhteesta – ei pitäisi perustua valheille. Valheet heikentävät parin keskeistä luottamusta ja voivat johtaa mustasukkaisuuteen ja epäluottamukseen.

Parisuhteessa valehtelu ei liity pelkästään pettämiseen, vaan myös muihin suhteeseen vaikuttaviin seikkoihin, kuten siihen, ettei kumppanille kerrota mitä toinen tosiasiassa ajattelee. Parisuhteessa on kyse luottamuksesta, joten sinun tulee osata olla myös läpinäkyvä, sillä onhan loppujen lopuksi kumppanisi sinulle se kaikkein läheisin ihminen.

Some figure

Monet valehtelevat parisuhteessa, koska he ovat oppineet hoitamaan tilanteet välttelemällä totuutta. Toiset taas valehtelevat, koska tuntevat olonsa epävarmaksi. Oli valehtelulla mikä syy tahansa, kannattaa se selvittää ennen kuin valheet ehtivät pilata parisuhteesi kokonaan.

2. Seksuaalinen tyytymättömyys

Suhtaudu varauksella niihin ihmisiin, jotka väittävät, ettei seksi ole tärkeä osa parisuhdetta. Parisuhteessa kuin parisuhteessa seksin ei tietenkään tule olla kaikki kaikessa, mutta seksuaalinen tyytymättömyys voi johtaa riitelyyn, henkiseen pahoinvointiin ja jopa katkeruuteen.

Kumppanilta asian salaaminen tai asiasta riitely eivät auta ratkaisemaan tilannetta, vaan ne pelkästään pahentavat asiaa. Seksuaaliterapeutin puoleen kääntyminen voi myös auttaa ja tärkeää onkin jättää häpeä taka-alalle.

Seksuaalinen tyytymättömyys ei tee hyvää ja saa kenet tahansa huonolle tuulelle. Miten tilanteen voisi ratkaista? Puhu kumppanisi kanssa ja kokeile uusia asioita. Loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä on sinun halusi ja pyrkimyksesi parisuhteesi pelastamiseksi ja tilanteen ratkaisemiseksi.

3. Perhe

Perhe voi aiheuttaa myös parisuhteelle useita ristiriitoja. Esimerkiksi alati soittelevat vanhemmat tai kutsumatta kotiisi tulevat perheenjäsenet sekä muulla tavalla parisuhteeseesi sekaantuvat läheiset voivat alkaa nakertaa suhteesi yksityisyyttä.

Some figure

Tilanteen ratkaisemiseksi sovi perheen ja parisuhteen väliset rajat yhdessä kumppanisi kanssa. Asiasta ei myöskään kannata loukkaantua, päinvastoin, usein liian läheiset tai tunkeilevat perheenjäsenet voivat heikentää huomattavasti parin omaa yhteistä aikaa.

Lue myös: 5 parasta vinkkiä, joilla saada terve parisuhde

4. Henkilökohtainen epävarmuus

Edellisessä parisuhteessa koettu vääryys, pettäminen tai mikä muu tahansa luottamuksen rikkoutuminen voi tehdä meistä liian mustasukkaisia, jolloin yritämme kontrolloida kumppaniamme. Oma epävarmuus voi saada kumppanisi tuntemaan olonsa vaivaantuneeksi ja parisuhteen vangiksi, joka ajan kanssa alkaa kaivertamaan parisuhdettasi.

On tärkeää, että huomaat ajoissa, milloin alat olla liian kiinnostunut siitä kenen kanssa kumppanisi puhuu ja kenen kanssa hän käy ulkona. Joskus oma epävarmuus voi jopa johtaa suuttumukseen siitä, että kumppani lähtee ulos omien ystäviensä kesken. Terveessä parisuhteessa myös omalle kumppanille on muistettava antaa tilaa.

Parisuhteen epävarmuuksia voi työstää pariterapian lisäksi myös oma-aloitteisesti, sillä kyseessä on loppujen lopuksi henkilökohtainen ongelma. Pitkällä aikavälillä epävarma, mustasukkainen ja takertuva ihminen vain pilaa parisuhteen ja voi saada sen päättymään ikävällä tavalla.

5. Yhteiset tavoitteet

Rakkauskaan ei pysty kaikkeen. Joskus eteen voi tulla tilanne, jossa tietä on jatkettava suuntaan, jonne kumppani ei sinua halua seurata. Suhde, jossa pari ei jaa yhteisiä tavoitteita ja elämän tärkeitä suunnitelmia, kuten lasten hankintaa, ulkomaille muuttoa tai työpaikan vaihtoa tuskin tulee onnistumaan.

Jos sinä haluat lapsia, mutta sinun kumppanisi ei, et voi olettaa, että tilanne tulee muuttumaan. Jos sinä taas haluat muuttaa Australiaan, mutta sinun kumppanisi ei halua lähteä ollenkaan ulkomaille, voit todennäköisesti odottaa tilanteelta samaa. Niin julmalta kuin se kuulostaakin, ei ole reilua sinua itseäsi kohtaan luopua unelmistasi, jos sinun kumppanisikaan ei ole siihen valmis sinun takiasi.

Lue aiheesta lisää: Rakastatko kumppaniasi enemmän kuin hän sinua?

Näissä tapauksissa paras vaihtoehto on usein suhteen päättäminen, sillä jos jäät odottamaan että kumppanisi muuttuu, voi parisuhteesi pian olla päämäärätön.

Rakkauteen liittyy useita uskomuksia, jotka ovat usein syitä myös sille, kun parisuhteessa alkaa mennä huonosti. Jotta tervettä parisuhdetta voidaan ylläpitää, onkin tärkeää osata tunnistaa ja korjata ajoissa ne asiat, jotka voivat pilata parisuhteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bolaños, I. (1998). Conflicto familiar y ruptura matrimonial: aspectos psicosociales. Psicología Jurídica de La Familia, 43–76.
  • García, F & Ilabaca, D. (2013). Ruptura de pareja, afrontamiento y bienestar psicológico en adultos jóvenes. Ajayu11(2), 157–172. Retrieved from http://www.ucb.edu.bo/publicaciones/ajayu/v11n2/v11n2a03.pdf
  • (2007). La vida en pareja: un asunto a negociar. Enseñanza e Investigación En Psicología12(2), 385–396.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.