Logo image
Logo image

5 persiljan nauttimisen mahtavaa vaikutusta

3 minuuttia
Persilja on kasvis, jossa on hyvin runsaasti vitamiineja ja mineraaleja. Lue lisää, sillä kerromme nyt lisää tämän loistavan tuotteen tehokkaasti terveyttä edistävistä vaikutuksista!
5 persiljan nauttimisen mahtavaa vaikutusta
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Kirjoittanut ja tarkastanut ravitsemusterapeutti Renata Sylwia Kosierb Fernández

Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Persilja on aromaattinen ja hento kasvi, jonka tuoksu on intensiivinen. Se on alunperin Välimeren alueelta kotoisin, mutta sitä on ollut myös useilla itämaisilla alueilla. Persiljan voi nykyisin löytää lukemattomista maista, joissa tämä kasvis on osa päivittäistä ruoanlaittoa.

Persiljan maku on intensiivinen, ja se tuleekin sellaisesta kasviryhmästä, johon kuuluvat korianteri, tilli, selleri ja porkkana.

Voit nauttia tästä kasvista monella tapaa, ja sitä voidaan käyttää haudukkeissa, salaateissa, kastikkeissa sekä riisi- ja liharuoissa. Persiljan tarjoama maku on hyvin erityinen.

Jos et vielä ole löytänyt persiljaa osaksi ruokavaliotasi säännöllisenä lisänä, me kannustamme sinua tämän artikkelin myötä aloittamaan.

Persiljan terveysvaikutukset

Some figure

Kerromme nyt siis viidestä hyvästä syystä siihen, että persiljaa kannattaa syödä enemmän jo tästä päivästä lähtien – jatka lukemista!

1. Se auttaa luiden terveyden parantamisessa

Eräs asia, josta moni on tietämätön, on K-vitamiinin puutteellisuuden yhteys suurempaan riskiin saada luiden murtumia.

Me kaikki tiedämme kyllä, kuinka tärkeää on saada tarpeeksi fosforia, kalsiumia sekä C-ja B-monivitamiineja. Mutta mietitkö kuitenkaan koskaan, kuinka paljon K-vitamiinia tulisi saada ravinnosta?

Persiljan syönti säännöllisesti tarjoaa sinulle riittävän määrän tätä vitamiinia, ja ideana tässä on luiden terveyden parantaminen. Tämä vaikutus johtuu siitä, että persilja toimii proteiinien muokkaajana luiden rakennetta koskien.

Samaan aikaan se lisää kalsiumin imeytymistä kehossa, ja se myös vähentää sitä määrää, joka kalsiumia pääsee pois kehosta virtsan kautta.

Tuoreen ja luonnollisen ruoan syönti auttaa sinua pitämään elimistösi terveenä. Ala siis myös lisätä persiljaa ruokiisi jo tästä päivästä lähtien – laita sitä esimerkiksi kalaan, kasviksiin ja luonnollisiin mehuihin.

2. Se auttaa säätelemään verensokerin tasoja

Tämä vihreä kasvis sisältää hyvin erityisen tyyppistä flavonoidia, joka tunnetaan nimellä myrisetiini. Se auttaa sinua säätelemään verensokerisi tasoja tehokkaammin.

Lisäksi persilja myös vähentää insuliinin torjuntaa sekä vaikuttaa tulehtuneisuutta vähentäen. Tämä auttaa sinua säätelemään lipidien määrää veressäsi.

Näiden vaikutusten vuoksi pystyt sekä torjumaan diabeteksen kehittymistä että samalla hoitamaan sydämesi ja verisuontesi terveyttä vähentämällä valtimoiden tulehtuneisuutta.

Kokeile siis persiljaa ja sitruunaa sisältävän haudukkeen juontia aterioidesi jälkeen!

3. Se tukee munuaistesi terveyttä

Persilja on yksi kaikkein käytetyimmistä kasveista, mitä tulee munuaisten terveyden hoitoon.

Se on nestettä poistava tuote, joka stimuloi munuaisten toimintaa. Tällä tavoin ne voivat paremmin suorittaa elintärkeän tehtävänsä, eli kehosi puhdistamisen ja sen myrkkyjen poistamisen.

Samalla persiljan sisältämän kaliumin ansiosta se auttaa säätelemään korkeaa verenpainetta.

Jos sinulla kuitenkin on taipumusta saada munuaiskiviä, persiljan syöntiä ei suositella joka päivä, sillä siinä on suuri määrä oksaalihappoa.

4. Se on erittäin hyvä apu anemiaan ja uupumukseen

Some figure

Persilja on hyvä lisä ruokavalioon, ja tämä on totta etenkin silloin, jos sinulla on jokin puutos, anemiaa tai elät sellaista aikaa, jolloin sinulla on stressin vuoksi uupumusta.

Tässä kasvissa on runsaasti A- ja B-monivitamiineja (tyyppejä B1, B2, B3, B5, B6 ja B9), kuten myös foolihappoa ja K-vitamiinia. Samalla persiljasta saadaan suuri määrä kaliumia, kalsiumia, sinkkiä, fosforia, rautaa ja magnesiumia.

Muista aina, että saat eniten ravinteita ruoastasi siten, että syöt tuotteet raakoina.

 5. Persiljan nauttiminen vahvistaa vastustuskykyäsi

Älä etsi vitamiinilisiä apteekeista, vaan valitse sen sijaan helppoja, terveellisiä ja luonnollisia tuotteita, ja syö sellaisia ruokia, joissa on runsaasti vitamiineja.

Persiljaa kannattaisi aina pitää keittiössä saatavilla, sillä tämä kasvis auttaa vahvistamaan vastustuskykyä sen sisältämän runsaan C-vitamiinin ansiosta.

Toisaalta on myös kiinnostavaa tietää, että persiljassa on kemikaaliyhdistettä nimeltään apigeniini. Vaikka ei olekaan vahvistusta seuraavan väitteen todenmukaisuutta koskien, joidenkin mukaan persilja on avuksi syövän torjunnassa.

Se, mikä kuitenkin tiedetään, on tämä: persilja on kyvykäs antioksidantti, joka pystyy torjumaan useita viruksia ja bakteereja.

Lisää sitä siis keittoihisi, salaatteihisi ja kastikkeisiisi – sen hyödyt ovat ehdottomasti pienen päivittäisen vaivan arvoisia!

Miten teen persiljan nauttimisesta päivittäisrutiinin?

Some figure
  • Valmista persiljaa sisältäviä laatikkoruokia.
  • Laita sitä salaatinkastikkeisiin varten.
  • Lisää sitä keittoihin.
  • Käytä sitä kalaa paistaessasi.
  • Voit myös laittaa sitä tomaattikastikkeeseen pizzaa varten tai muihin vastaaviin, herkullisiin kastikkeisiin.
  • Kokeile myös persiljasta valmistettua hauduketta.
  • Hedelmäsmoothiet, joissa on mukana persiljaa, ovat myös hyvä vaihtoehto.

Kuten huomaat, on lukemattomia tapoja nauttia persiljaa – valitse mieleisesi ja kokeile!

Muista kuitenkin, että jos sinulla on munuaiskiviä tai olet raskaana, kannattaa rajoittaa persiljan määrää ravinnossasi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Manuel, C., Curiel, D., Medicina, P. A. De, Fundación, I., Díaz, J., & Reyes, A. (2015). Acción de la vitamina K sobre la salud ósea Action of vitamin K on bone health, 33–38.

Farzaei, M. H., Abbasabadi, Z., Ardekani, M. R. S., Rahimi, R., & Farzaei, F. (2013). Parsley: a review of ethnopharmacology, phytochemistry and biological activities. Journal of Traditional Chinese Medicine = Chung i Tsa Chih Ying Wen Pan, 33(6), 815–826.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.