5 kysymystä hetkiin, jolloin tunnet olevasi hukassa
Minkälainen olo sanoisit, että sinulla on tänään? Jos luet tätä artikkelia, ehkäpä tunnet olevasi hukassa ja hämmentynyt, tai ehkä olosi on ollut tällainen hiljattain.
Ensinnäkin, älä huolestu, jos asia on näin. Kyseessä ei ole niin kummallinen tunne kuin luulet.
Me olemme kaikki käyneet lävitse aikoja, jolloin on ollut tavallista vaikeampaa selvittää, mikä polkumme on. Tätä tapahtuu siitäkin huolimatta, että meillä voi olla mitä mahtavin perhe, parhaimmat ystävät tai se työpaikka, josta olemme aina haaveilleet.
Jos käyt lävitse tällaista jaksoa, ensimmäiseksi sinun tulisi ymmärtää, että kyseessä on itse asiassa hyvä asia.
Ehkäpä tämä on hyvä hetki pysähtyä ja “tuntea ruusujen tuoksu”. Kannattaisi myös muistaa, että saatat unohtaa yhden kaikkein tärkeimmistä ihmisistä omassa elämässäsi: itsesi.
Vastaa näihin kysymyksiin, kun tunnet olevasi hukassa elämässäsi. Niiden avulla voit helpommin löytää sen polun, jolla pääset eteenpäin.
1. Kuinka voin tehdä elämästäni onnellisempaa ja hauskempaa jo tänään?
Joskus tunnemme olevamme hukassa, sillä jäämme kiinni kaikkiin velvollisuuksiimme ja siihen, mitä toiset meiltä odottavat.
Tämä ei ole huono asia. Älä kuitenkaan unohda sitä, että sinulla tulisi olla elämässäsi onnea ja hauskuutta.
Sinulla on lupa olla hiukan huolestunut kaikesta sellaisesta, jonka pystyt muuttamaan. Mutta ennen tätä varmista kuitenkin, että lisäät onnellisuutta ja hauskuutta elämääsi joka ikinen päivä. Tulet yllättymään tämän tuloksista ja siitä, kuinka olosi muuttuu.
Vaihtoehtosi ovat tässä äärettömät. Muista kuitenkin, että pienet asiat elämässä ovat niitä, jotka todella merkitsevät ja saavat aikaan muutoksen mielialassamme. Tässä voi olla kyse niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin ajan käyttäminen lempiharrastukseen, tai vaikkapa hyvän musiikin kuuntelemisesta tai vitsin lisäämisestä arkeen jokainen päivä.
2. Minkä hinnan olen valmis maksamaan unelmieni tavoittelemisesta?
Jos tunnet olevasi hukassa, tämä saattaa johtua siitä, että teet liikaa töitä jonkin tietyn projektin tai unelman eteen. Ehkäpä olet jopa ajatellut tästä tavoitteesta luopumista.
Ennen kuin kuitenkaan teet näin, on tärkeää pysähtyä ja ajatella sitä, mitä tapahtuu, mikäli näin todella teet.
Emme tässä tarkoita, että sinun ei koskaan tulisi päästää irti tavoitteistasi. Emme ollenkaan, sillä tämä on hyvä asia silloin, jos ymmärrät, että et halua kyseistä asiaa. Tästä huolimatta sinun tulisi kuitenkin käsittää, mitä tietystä unelmasta luopuminen sinulle tarkoittaa.
Ajattele syvällisesti sitä, kuinka paljon olet valmis maksamaan kyseisen unelmasi tavoittelusta. Joskus tuloksena on vain stressiä, mutta joskus yrittämisen jatkaminen saattaa vaikuttaa ihmissuhteisiisi ja työhösi. Onko tämä asian arvoista?
Kukaan muu kuin sinä itse ei voi tätä päättää. On tärkeää, että tiedät ne seuraukset sekä määrität, onko unelmasi kaikkien uhrausten arvoinen.
3. Minkä hinnan olen valmis maksamaan unelmani tavoittelun jatkamisesta?
Tämä kysymys liittyy edelliseen, ja sen tulisi aina olla yksi ensimmäisistä kysymyksistä silloin, kun tunnet olevasi hukassa.
Joskus unelman seuraaminen tarkoittaa lisää stressiä ja väsymystä. Se voi myös tarkoittaa vaikeiden päätösten tekemistä silloin, kun et niitä haluaisi tehdä.
Näissä tapauksissa on hyvä idea arvioida hyötyjä ja haittoja, mikäli lopetat ja mikäli jatkat.
Kun teet tätä analyysia, yritä olla niin objektiivinen kuin vain mahdollista. Mieti myös sitä, kuinka päätöksesi tulee vaikuttamaan ystäviisi, perheeseesi ja niihin, jotka ovat lähelläsi.
Lopuksi vielä tämä: muista, että päätös on sinun itsesi. On kuitenkin parempi tehdä päätös silloin, kun olet täysin tietoinen siitä, mitä se tarkoittaa. Tämä vaatii paljon miettimistä. Se edellyttää, että olet kärsivällinen ja rauhallinen koko prosessin ajan.
4. Mitä voin tehdä ollakseni parempi ihminen?
On mahdollista, että syy tuntemukseesi hukassa olemisesta on se, että tekosi ja arvosi eivät ole yhteensopivia.
Ehkäpä olet huijannut itsesi tekemään tiettyjä päätöksiä. Tai saatat olla pakottanut itsesi toimimaan tietyllä tavalla, jotta et aiheuttaisi huolta itsellesi.
Tässä voi myös olla syynä se, että olet keskittynyt tavoitteisiisi ja unohtanut kaiken muun.
Jos asia on näin, pohdi hiukan, mitä voisit tehdä ollaksesi parempi ihminen. Kuinka voit käyttää vahvuuksiasi ja intohimojasi auttaaksesi maailmaa olemaan hiukan parempi paikka elää?
Tulet hämmästymään siitä, kuinka paljon saat itsellesi sen ansioista että muutut paremmaksi ihmiseksi ja autat toisia enemmän.
5. Minkälaiseksi tunnen itseni?
Kun koet olevasi hukassa tai hämmentynyt, tai kun et tiedä mihin suuntaan lähteä etenemään, tämä kysymys voi olla hyvin vaikeasti vastattavissa. Se on kuitenkin avain sen suhteen, että saisit tietää, mille polulle lähteä kulkemaan.
Unohda hetkeksi se, mitä tunnet, mitä sinun tarvitsee tehdä ja mitä muiden mielipiteet ovat.
Kun kysyt itseltäsi tämän kysymyksen, sinun tulisi keskittyä vain itseesi. Oletko ylpeä siitä, mitä teet? Luuletko, että annat jotakin takaisin niille, jotka ovat sinulle läheisiä?
Joskus jokin syvällä sisimmässäsi kertoo sinulle, että et nyt tee oikeaa asiaa elämäsi suhteen. Jos sinulle käy näin, tulet tuntemaan olosi huonoksi tekemisen seuraamuksista. Suuri osa tästä johtuu siitä, että yrität huijata itseäsi.
Näiden viiden kysymyksen avulla on helpompi löytää se tie, jolle sinun kannattaisi lähteä kulkemaan. Ole vain kärsivällinen. Vaikka tuntuukin siltä, että nämä kysymykset ovat helppoja, ne pakottavat sinut katsomaan itseäsi syvällisesti, ja tämä vaatii aikaa.
Kaikkein tärkein asia on se, että olet rehellinen itsellesi etkä tuomitse itseäsi. Kuuntele vain, ja löydä se, mitä todella haluat elämältäsi.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
-
Coyle, D., Thieme, A., Linehan, C., Balaam, M., Wallace, J., & Lindley, S. (2014). Emotional wellbeing. International Journal of Human Computer Studies. https://doi.org/10.1016/j.ijhcs.2014.05.008
-
Schutte, N. S., Thorsteinsson, E. B., Hine, D. W., Foster, R., Cauchi, A., & Binns, C. (2010). Experiential and rational processing styles, emotional intelligence and wellbeing. Australian Journal of Psychology. https://doi.org/10.1080/00049530903312865
-
Felce, D., & Perry, J. (1995). Quality of life: Its definition and measurement. Research in Developmental Disabilities. https://doi.org/10.1016/0891-4222(94)00028-8
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.