Logo image
Logo image

5 kotihoitoa täiden poistamiseksi

3 minuuttia
5 kotihoitoa täiden poistamiseksi
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Päätäit ovat hyvin epämiellyttävä ongelma, etenkin kun täit käyttävät ravinnokseen ihmisen verta. Ne ovat erityisesti lapsia vaivaava ilmiö, joka koskettaa yleisesti ottaen etenkin sellaisia ympäristöjä, joissa on liikaa ihmisiä ja huonot hygieniaolosuhteet. Täiden huolellinen poistaminen on tärkeää, jotta niiden leviämistä voi estää.

Täit pystyvät hyppäämään yhdestä ihmisestä toiseen suoran kontaktin aikana. Jos ne pääsevät kotiisi, ovat nämä eliöt mahdollinen ongelma jokaiselle taloudessa asuvalle, sillä ne eivät ole valikoivia ihmisten suhteen. Ne voivat siis elää kenessä tahansa, joten kannattaa toimia nopeasti, mikäli huomaat kyseisiä eliöitä jollakin lähipiirissäsi.

Täit eivät ole mikään suuri terveysuhka, mutta ne ovat kyllä hyvin epämiellyttäviä ja aiheuttavat epämukavuutta. Oireisiin kuuluvat kova kutina päänahassa, ärsytys iholla sekä joskus bakteereista johtuvat tulehdukset. Onneksi on kuitenkin paljon sellaisia luonnollisia hoitotuotteita, joiden avulla voit taistella päätäitä vastaan sekä estää täiden leviämistä toisiin ihmisiin. Jatka lukemista, mikäli haluat poistaa täit kokonaan elämästäsi, sillä tässä artikkelissa kerromme luonnollisista hoidoista täiden ja niiden munien poistamiseksi.

Miksi luonnolliset kotihoidot ovat hyvä valinta täiden torjunnassa?

Kotona valmistettavat hoidot ovat usein paras vaihtoehto täiden karkottamiseksi, sillä niistä ei aiheudu mitään sivuvaikutuksia. Ne ovatkin täysin turvallinen tapa poistaa näitä inhottavia eliöitä. On tietysti totta, että kaupoissa myydään lukuisia shampoita ja hoitoja tähän tarkoitukseen, mutta monessa kaupan tuotteessa on kuitenkin mukana myrkyllisiä ainesosia. Ne voivat vaikuttaa ihmisen terveyteen tai aiheuttaa ihon ärtymistä. Itse asiassa useimmat näistä kemikaalituotteista ovat sellaisia, että niitä ei voi käyttää pidemmän aikaa yhtäjaksoisesti. Niiden sivuvaikutukset voivat olla liian voimakkaita.

Jos käytät täiongelmastasi eroon pääsemiseksi kotikonsteja, pystyt tekemään karkotuksen tehokkaasti, edullisesti ja terveellisesti. Sinun täytyy luonnollisestikin toistaa hoitoja useammin kuin voimakkaiden kemikaalien kohdalla, mutta kotikonstien tulokset ovat mahtavat, eikä sinun enää tarvitse huolehtia tästä ongelmasta.

Majoneesi ja etikka täiden torjunnassa

Some figure

Majoneesi ja etikka ovat kaksi loistavaa liittolaista, jos haluat päästä eroon päätäistä. Tämä hoito on todella mahtava. Sen lisäksi että se auttaa sinua hankkiutumaan eroon tästä ärsyttävästä vaivasta, saat sillä myös kiiltoa ja kosteutusta tukallesi. Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla!

Kuinka tämä hoito tehdään?

Sekoita kaksi osaa majoneesia ja yksi osa etikkaa kulhossa, ja lisää sitten muutama pisaraa teepuuöljyä. Sekoita ainekset hyvin, ja levitä tahna koko tukkaasi ja päänahkaasi. Anna sen vaikuttaa muutaman tunnin ajan, ja huuhtele sitten hiuksesi lämpimällä vedellä. Lopuksi kampaa tukkasi vielä täikammalla.

Eukalyptushauduke

Eukalyptuksen mahtava tuoksu voi olla täille hyvin epämiellyttävä asia, joten jos eukalyptuksen lehdistä valmistettua hauduketta pääsee suoraan kosketukseen täiden kanssa, saattaa se karkottaa niitä tehokkaasti.

Miten tämä hoito tulisi toteuttaa?

Keitä runsas määrä vettä, lisää siihen eukalyptuksen lehtiä, ja anna nesteen seistä 15 minuutin ajan. Laita sitten hauduke hiuksiisi koko niiden pituudelle sekä päänahkaasi, ja poista täit täikamman avulla.

Omenaviinietikka

Some figure

Tämä helposti hankittavissa oleva ja edullinen tuote on mahtava apu täiden karkottamiseksi. Muista kuitenkin seuraava asia: jos täitä on kovin paljon, tai jos ne ovat hyvin isoja, ei tulos välttämättä ole 100 % tehokas. Omenaviinietikka on kuitenkin hyvä apu tämän ongelman lievittämiseksi.

Miten tämä hoito tulisi toteuttaa?

Sekoita kuumaa vettä ja omenaviinietikkaa yhtäläisissä määrissä, ja levitä sitten neste kuivaan tukkaasi.

Öljysekoitus täiden hävittämiseksi

Sekoitus erilaisia öljyjä voi olla hyvä apu täiden karkottamiseksi sekä samalla tukan kunnon parantamiseksi, sillä nämä öljyt saavat täit liukkaiksi sekä ravitsevat hiuksiasi tehokkaasti. Voit sekoittaa kookos-, jasmiini-, anis- ja kurjenpolviöljyä, ja muitakin öljyjä, ja sitten laittaa niitä hiuksiisi sekä päänahkaan. Anna öljyjen olla päässäsi vähintään 30 minuutin ajan, ja pystyt sitten näkemään kuinka täiden poistaminen on helpompaa (käytä tässä apunasi täikampaa).

Rosmariinihauduke

Some figure

Rosmariini on yksi parhaista yrteistä tukkasi terveyden kannalta, sillä se puhdistaa syvältä, vahvistaa sekä stimuloi hiustesi kasvua. Tämä kasvi on myös mahtava apu täiden poistamisessa, sillä se sisältää näitä eliöitä vastaan taistelevia kyvykkäitä ominaisuuksia.

Miten tämä hoito tulisi toteuttaa?

Valmista rosmariinihauduke, jossa on kiehuvaa vettä ja hiukan kuivuneita kyseisen yrtin lehtiä. Kun neste on viilentynyt, laita sitä koko hiustesi pituuteen ja päänahkaasi. Ja kuten aiemmissakin ohjeissa, on parasta käyttää täikampaa tai tiheäpiikkistä kampaa, jotta pystyisit pääsemään helpommin eroon näistä eliöistä ja niiden munista.

Jos siis täit ovat ongelmanasi (tai jos epäilet, että joku lähipiiristäsi kärsii niistä) kannattaa kääntyä luonnollisten hoitojen puoleen. Ne ovat terveellisiä, edullisia ja sekä kotona toteutettavia – kokeile ihmeessä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Toloza, A. C., Lucía, A., Zerba, E., Masuh, H., & Picollo, M. I. (2010). Eucalyptus essential oil toxicity against permethrin-resistant Pediculus humanus capitis (Phthiraptera: Pediculidae). Parasitology Research. https://doi.org/10.1007/s00436-009-1676-6

Priestley, C. M., Burgess, I. F., & Williamson, E. M. (2006). Lethality of essential oil constituents towards the human louse, Pediculus humanus, and its eggs. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2006.04.005

Veal, L. (1996). The potential effectiveness of essential oils as a treatment for headlice, Pediculus humanus capitis. Complementary Therapies in Nursing & Midwifery. https://doi.org/10.1016/S1353-6117(96)80083-7


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.