Logo image
Logo image

5 aamurutiinia jokaiselle päivälle

2 minuuttia
Kun alat hyödyntää näitä aamurutiineja, päiväsi sujuu paremmin.
5 aamurutiinia jokaiselle päivälle
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Aamurutiinit ovat tärkeämpiä kuin ehkä kuvittelet. Aamurutiinit asettavat rytmin ja vireen koko loppupäivän ajaksi. Siksi onkin tärkeää huolehtia siitä, mitä teet jokaisen päivän alussa.

Herätessäsi sinun on aktivoitava kehosi, jotta se voi suorittaa kaikki tehtävälistallasi olevat asiat. Saatat ajatella, että päivä alkaa vasta kun saat ensimmäisen hörpyn kahvia, mutta se alkaa itse asiassa jo sängyssä.

Kyllä, aamun ensimmäinen rutiini, joka antaa voimaa ja energiaa päivää varten, tapahtuu jo sängyssä. Kun venyttelet ennen ylösnousua, valmistelet kehoasi aktiiviseen tilaan. Tämä lievittää myös lihaskireyttä ja vähentää mahdollista puutuneisuutta.

Ota kokeiluun nämä aamurutiinit

Katsotaan viittä parasta aamurutiinia, joiden avulla aloitat päiväsi kunnolla. Seuraavat aamurutiinit ovat sekä energiaa antavia, että erittäin hyväksi terveydelle. Kokeile niitä heti!

1. Korvahieronta

Some figure

Korvissa on suuri määrä hermopäätteitä, jotka ovat yhteydessä muuhun elimistöön. Tästä syystä korvahieronta on yksi parhaista aamurutiineista.

Pelkkä korvahieronta herätessä voi auttaa kehoa valmistautumaan päivän toimintoihin. Jos teet sen suhteellisen nopeasti, se vilkastaa verenkiertoa ja auttaa heräämisessä.

2. Lasillinen sitruunavettä

Yksi energiaa antavista aamurutiineista on nesteytys. Kun olet ollut useita tunteja juomatta mitään, elimistösi tarvitsee nestettä aloittaakseen taas toimintonsa.

Yksi keino tehdä tämä aamulla on vaihtaa kahvikupillinen lasilliseen lämmintä sitruunavettä. Tämä parantaa ruoansulatusjärjestelmän toimintaa sekä auttaa maksaa ja suolistoa rakentamalla hyvän suoliston bakteerikannan.

Toinen lämpimän sitruunaveden hyödyistä on se, että se poistaa myrkkyjä ja vahvistaa immuunijärjestelmää, mikä todella parantaa koko elimistön terveyttä.

Sinun tarvitsee vain puristaa puolikas tai neljäsosa sitruunaa lasilliseen lämmintä vettä ja juoda se 20-30 minuuttia ennen aamiaista joka päivä.

3. Puhdista kielesi

Some figure

Kaikki oppivat pienenä, että on tärkeää harjata hampaat kaksi tai kolme kertaa päivässä hyvän suuterveyden ylläpitämiseksi. Tämä on yksi aamurutiineista, joka saa päivän käyntiin.

Kun harjaat hampaasi aamulla, on tärkeää muistaa puhdistaa myös kieli. Miksi? Se kerää itseensä yöllä paljon bakteereja, jotka voivat aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja. Hammasplakin lisäksi ne voivat johtaa reikiintymiseen ja erilaisiin iensairauksiin.

4. Ruokalusikallinen hunajaa

Hunajalla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia. Yksi niistä on se, että se auttaa stimuloimaan muistia sisältämiensä vitamiinien ja kivennäisaineiden ansiosta. Luultavasti jo tiedät että hunaja on loistava flunssan, yskän tai jopa allergian oireiden lievittäjä.

Muistin stimuloimiseksi ei ole mitään parempaa kuin ruokalusikallinen hunajaa joka aamu. Muista nauttia se 10-15 minuuttia ennen aamupalaa.

On myös tärkeää valita tuoretta ja luonnollista hunajaa. Jos se tuntuu liian makealta, voit sekoittaa sitä veteen tai maitoon. Vaikutus on sama. Jotkut ihmiset makeuttavat aamun kahvin ruokalusikallisella hunajaa.

5. Suuvesi vetyperoksidista

Some figure

Hampaiden ja kielen harjaamisen lisäksi yksi hyvä aamurutiini suun terveyden kannalta on suun huuhtelu vetyperoksidiliuoksella.

Lisää vain viidestä seitsemään tippaa vetyperoksidia kupilliseen vettä ja huuhtele suu tällä liuoksella joka aamu hampaiden valkaisemisen edistämiseksi. Tämä poistaa myös pahanhajuista hengitystä ja ehkäisee tai hoitaa joitakin iensairauksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Ellersick, F. W. (1982). Good Morning. IEEE Communications Magazine. https://doi.org/10.1109/MCOM.1982.1090980 Kitamura, R., Yamamoto, T., Susilo, Y. O., & Axhausen, K. W. (2006). How routine is a routine? An analysis of the day-to-day variability in prism vertex location. Transportation Research Part A: Policy and Practice. https://doi.org/10.1016/j.tra.2005.07.002 Graw, P., Werth, E., Kräuchi, K., Gutzwiller, F., Cajochen, C., & Wirz-Justice, A. (2001). Early morning melatonin administration impairs psychomotor vigilance. Behavioural Brain Research. https://doi.org/10.1016/S0166-4328(01)00158-9

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.