Munuaissairaus ja 7 varoitusmerkkiä sen alkamisesta
Tarkistanut ja hyväksynyt: fysioterapeutti Abel Verdejo
Munuaissairaus voi tulla kenelle tahansa. Munuaiset ovat sisäelin, joka sijaitsee vatsalihasten takana samansuuntaisesti selkärankasi kanssa. Niiden oikeanlaisella toiminnalla on erittäin tärkeä rooli terveydentilassa, sillä niiden tehtävänä on pitää elektrolyyttitasot, verenpaine ja nesteet tasapainossa.
Aivan kuin kaikilla muillakin kehosi järjestelmillä, myös munuaisilla on infektion ja munuaissairauden riski.
Vaikka munuaissairaus ei olekaan kovin yleinen, sen diagnosoimisen tekee vaikeaksi se, että munuaissairauden alkuvaiheessa ei yleensä esiinny mitään oireita. Ainoa tapa, jolla sairauden voi tunnistaa tarkasti, on veri- ja virtsakokeet.
On kuitenkin olemassa myös joitakin fyysisiä merkkejä, jotka voivat kieliä poikkeavuuden kehittymisestä.
Alla kuvailemme seitsemän yleisintä munuaissairauden varoitusmerkkiä. Älä epäröi kääntyä lääkärin puoleen, jos kärsit niistä.
1. Kova väsymys
Krooninen väsymys on seurausta siitä, että kehollasi on vaikeuksia kuljettaa happea soluihisi verenkierron kautta. Tämä ongelma voi aiheutua kehittyvästä munuaisongelmasta.
Munuaisilla on tärkeä osa punasolujen tuottamisessa ja jos niiden kunto heikkenee, eivät ne tuota niitä enää tarpeeksi.
Katso myös 5 kotihoitoa väsymyksen voittamiseksi
2. Kutiava iho
Munuaisesi poistavat virtsan mukana monia niistä myrkyistä, joita on päässyt verenkiertoon.
Kun todetaan munuaissairaus, ne eivät toimi kunnolla ja kuona-aineita kerääntyy kudoksiin. Tälloin on normaalia tuntea kutinaa tai kihelmöivää tunnetta ihon alla.
3. Turvotus
Nesteiden kertyminen tai ödeema on yksi munuaissairauden selvimmistä merkeistä. Vaikka turvotuksen voikin saada aikaan monet eri tekijät, on munuaisen toiminnan ongelma yksi yleisimmistä syistä.
Munuaiset kontrolloivat kehon vesi- ja natriumtasoja ja toimintahäiriöt estävät niitä pysymästä tasapainossa. Turvotusoireita voi esiintyä myös silloin, jos virtsan proteiinipitoisuus on huomattavan paljon suurempi kuin normaalisti. Tämä häiriö tunnetaan nimellä nefroottinen oireyhtymä.
Turvotus on yleensä keskittynyt jalkojen ja nilkkojen alueelle, mutta voi joskus esiintyä myös käsissä, kasvoissa ja muissa kehonosissa.
4. Anemia
Anemiaan viittaavat oireet voivat olla merkki siitä, että munuaissairaus on siirtymässä vakavammalle tasolle.
Munuaistesi tehtävänä on tuottaa hormonia nimeltä erytropoietiini, joka edistää luuytimen punasolujen tuotantoa.
Koska erytropoietiinin tuotanto voi häiriintyä vakavissa munuaishäiriötapauksissa, veren punasolumäärä voi alentua huomattavasti, mikä johtaa krooniseen anemiaan.
5. Selkäkivut
Alaselän kivut voivat kieliä mahdollisesta munuaissairaudesta, erityisesti vanhemman väestön kohdalla. Vaikka kyseessä ei ole erityisen yleinen oire, voi selkäkipuja silti syntyä, jos sinulle on kehittynyt munuaiskiviä tai virtsatietulehdus.
Munuaissairausperäisten selkäkipujen esiintyessä sairaus on yleensä jo pitkälle kehittynyt ja havaittavissa on myös muita oireita, kuten virtsaamisvaikeuksia tai polttavaa tunnetta.
On tärkeää erottaa tämä oire lihaskivusta, sillä selkäkipu on oire, joka voi olla avain munuaissairauden havaitsemiseen.
6. Muutokset virtsassa
Munuaisongelmien varoitusmerkkien tunnistamisen kannalta on tärkeää, että erotat millaista on virtsa, jonka terveet ja sairaat munuaiset tuottavat.
Kun munuaiset oireilevat, seuraavaa voi tapahtua:
- Sinulla on suurempi tarve virtsata yöllä.
- Virtsasi on vaahtomaista tai kuplivaa.
- Virtsasi on tummaa ja siinä on paha haju.
- Tuotat enemmän erittäin haalean väristä virtsaa kuin ennen.
- Sinulla on vaikeuksia virtsata useammin kuin neljä kertaa päivässä.
- Virtsaamisen epäjohdonmukaisuus.
- Huomaat verta virtsassasi.
Katso myös: Onko normaalia käydä vessassa monta kertaa yössä?
7. Pahanhajuinen hengitys
Ammoniakille haiseva hengitys ja metallinen maku suussa voivat johtua myrkkyjen kertymisestä verenkiertoosi, kun munuaisissasi ilmenee toimintahäiriöitä. Tätä epämiellyttävää oiretta voi olla vaikea kontrolloida, vaikka huolehtisitkin hyvin suuhygieniastasi.
Vaikka yllä olevat oireet voivatkin johtua lukuisista syistä, on kuitenkin hyvä varmistaa, etteivät oireet aiheudu munuaissairaudesta.
Käänny lääkärin puoleen, jos sinulla esiintyy kyseisiä oireita ja pyydä asianmukaisten testien tekemistä varmistuaksesi siitä, että kaikki on kunnossa.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Hemstreet GP. Sistemas renal y urinario. Encicl Salud Y Segur En El Trab. 2012.
- Kidneyurology. Los Riñones y su Funcionamiento. Fundación Norteamericana de Riñón y Urología. 2001.
- National Kidney and Urologic Diseases Information Clearinghouse. Los riñones y cómo funcionan. Natl Inst Heal. 2009.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.